Tehnologija kroz vrijeme prvi dio

commodore-64 računalo na kojem su mnogi počeli

Windows svijet me podsjeća na odlazak u veliki shopping mall sa mnoštvom raznih kičastih reklama koje iskaču jedna za drugom. Nude se hrpe proizvoda koje bi trebale poboljšati rad računala i zaštititi ga od hackerskih napada.


Doista je smiješna situacija kada na ekranu dobijete reklamicu ili upozorenje da bi bilo dobro da imate Ad-aware program koji blokira reklame koje vas bespotrebno “bombardiraju”. Znači, dobili ste reklamu koja vas navodi da kupite proizvod protiv reklama! 😀

No dobro! Svaki sustav ima svoje dobre i loše karakteristike. Windows svijet nudi pregršt zabave, multimedije igrica i koje kakvih razonoda. Ako ništa drugo, Windowsi su idealan izbor za usamljene ljude jer vam pružaju mogućnost neke vrste druženja direktno sa sustavom.

Znači na Windowsima nikada nećete biti sami, jer će sustav svako malo tražiti neku “zakrpu” a antivirus će u pozadini odrađivati nekakav posao i na ekranu će izbacivati poruke kako je odradio sve super. Povremeno će vam nuditi nadogradnje, sve u svemu jedan lijepi način druženja čovjeka i stroja.

Opet sam kao i obično odlutao sa teme, pa ću se opet pokušati vratiti natrag … Što nam nudi sadašnjost?

U sadašnjosti se pišu vrlo složeni algoritmi, programski kodovi koji bilježe naše svakodnevne navike. Tražilice doslovno uče obrasce našeg ponašanja na internetu, te nam već unaprijed nude ono što trebamo.

Svatko tko se bavi sa računalima primjetit će primjerice da ukoliko se prijavite na google servis i ujedno otvorite youtube kanal nakon nekog vremena će vam ovaj sustav nuditi video uradke koji su tematski vezani za one koje ste pogledali ranije. Dakle, sustav vas je na neki način proučavao i ponudio vam je rezultate unaprijed.

Pomislit ćete kako je ovo super stvar, no što ako ne želite baš svaki dan konzumirati jedno te iste informacije? To vam nekako dođe kao da svaki dan jedete krumpir, samo razne sorte. Ok! Glavna poanta svega jest da se sve više govori o “umjetnoj inteligenciji”. U sadašnjoj tehnologiji programi nastoje “snimiti” što više obrazaca našeg ponašanja kako bi nam u budućnosti odmah ponudili stvari koje tražimo.

Zvuči bezazleno, no zapravo je vrlo zastrašujuće. Zamislimo jednu depresivnu osobu koja vječito traži tužne pjesme na youtube kanalima. Takvih osoba je sve više! Jedna takva osoba koja nema “jaku ličnost” će se teško oduprijeti ponuđenim glazbenim uradcima koji su ponuđeni od strane “umjetne inteligencije” na osnovu njenog obrazaca ponašanja.

Pretpostavimo da će možda jednoga dana “uhvatiti” jedan mali dio pozitivne energije i optimizma, no opet će se vratiti u svoj tmuran svijet tame pri otvaranju svoga youtube kanala.

Tako sam i ja jedno vrijeme intenzivno proučavao video uradke sa tematikom rata, zanimala me prava istina o ratovima koji su se vodili u Iraku, pa sam jedno vrijeme bio “bombardiran” video uradcima koji su stizali kao preporuka na moj youtube kanal.

Kada se sustav “očisti” i postavi se nov operativan sustav i nov youtube kanal odmah se vidi razlika. Youtube vam odmah ponudi neke video uradke koji su “u trendu” na prostoru gdje živite. Tu su Severina i Rozga i još poneki duboko intelektualni sadržaji …

Nema ratovanja i nema teorija zavjera. …nastavlja se!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *