Kako popraviti kompjuter koji se ne da upaliti

desktop racunalo za popravak

Ukoliko vam se dogodio kvar na kompjuteru vrlo vjerojatno ste momentalno doživjeli neku vrstu šoka, međutim u većini slučajeva se dogodio nekakav kvar koji u 90% slučajeva nije toliko opasan i potrebno je samo promjeniti dotrajali dio ili komponentu.

Na isti način kao i problem koji se može pojaviti na vašem vozilu poput zamjene dotrajalih svijećica ili kupnja novog akumulatora, kompjuteri također imaju neku vrstu nazovimo ih potrošnih dijelova. U ovom uputstvu možete naučiti na koji način možete popraviti vaš kompjuter.

Ovo uputstvo je namjenjeno svima onima koji imaju kod kuće desktop računalo dok je laptop ipak nešto složeniji koncept. Ako vam kompjuter iz nekog razloga ne radi i ne možete ga nikako upaliti pritiskom na dugme za uključivanje vrlo vjerojatno je razlog dotrajalo napajanje “power supply”. Ovaj problem je najjednostavniji i možete ga sami vrlo lako riješiti.

Napajanje za desktop računalo (power supply)

Gdje su moje dragocjene slike, muzika, videi oh za boga sve je propalo! – Prestanite paničariti! Vaši podaci se nalaze još uvijek na hard disku! Čak i ako se slučajno ne radi o kvaru na napajanju (mala vjerojatnost) hard disk se lako može preseliti u drugi kompjuter i podaci se mogu spasiti.

Prilikom uključenja računala prvo što bi se trebalo čuti jest puhanje ventilatora, ovaj ventilator je smješten u samome napajanju, stoga je vrlo lako postaviti dijagnozu – ukoliko ventilator ne vrti potrebno je otvoriti poklopac na kućištu i zamjeniti napajanje.

znalo se događati da je netko slučajno prebacio sklopku na nulu, inače ova sklopka se nalazi iza kućišta na vašem desktop računalu

Ipak, ukoliko imate kod kuće djecu može se također dogoditi da se možda netko malo “zaigrao” i prebacio sklopku koja se inače nalazi iza kućišta na (nulu) i zato ne možete upaliti računalo.

Obično se otvara lijeva strana računala i potrebno je odšarafiti nekoliko vijaka

Prije nego što krenete vaditi napajanje potrebno je kompjuter odštekati iz utičnice i povaditi sve kablove iz njega.

napajanje na desktop računalu gledano sa stražnje strane

Napajanje se može izvaditi vrlo lako, najprije je potrebno otvoriti čitavo kućište, obično je potrebno skinuti nekoliko vijaka, bit će vam potreban križni šarafciger. Neki sretnici imaju na svojim računalima vijke koji se mogu odšarafiti bez ikakvog alata, no ipak ćete na kraju trebati najvjerojatnije i križni šarafciger.

Kada skinete poklopac vidjet ćete gdje se nalazi napajanje. Inače ovo napajanje “daje struju” svim komponentama unutar računala i morat ćete polako izvaditi kabel po kabele iz svih konektora.

Koristan savijet: Prije nego poskidate sve kablove iz konektora bilo bi poželjno da uz pomoć smartphone-a uslikate unutrašnjost računala kako nebiste bili u nedoumici koji kabel spojiti na koji konektor

ovo računalo ima 1 cd/dvd rom i dva hard diska. Potrebno je povaditi sve kablove da biste izvadili pokvareno napajanje

Ukoliko ste prilikom vađenja kablova iz napajanja slučajno izvadili kablove za prijenos podataka iz matične ploče na hard disk ili cd rom ovaj dio uputstava će vam pomoći da ih vratite natrag.

Kada vadite kablove iz hard diska, cdrom-a i sličnih uređaja postoji više tipova kablova a neki kablovi se nešto malo teže vade i potrebno je pažljivije baratati sa njima. Jedan od takvih primjera je stariji tip kabla za IDE diskove na koje je moguće još uvijek naletiti. Evo jedan primjer kako izgleda stražnji dio cdrom uređaja.

crveno označeno jest utičnica za molex konektor koji se vadi nešto teže i potrebno ih je pažljivo “čupati van” pomicajući lagano lijevo/desno. Plavo označeno je IDE utičnica za široki sivi kabel.

Stariji tipovi cdrom uređaja imaju one starinske IDE kablove sive boje, valja obratiti pažnju prilikom vraćanja kablova nazad jer ukoliko ga okrenete “naopako” nećete pogoditi iglice odnosno pinove na ulazu.

IDE kabel stariji tip – potrebno je pažljivije sa njime prilikom konektiranja u CD/DVD ROM

Jedini problem na kojeg biste mogli naletiti jest da će vam ponekad skidanje glavnog kabela za napajanje matične ploče ići malo teže. Razlog tome može biti što niste do kraja pritisnuli stopicu za zaključavanje kabela, to je inače komadić plastike koji zaglavi kabel u konektor na matičnoj ploči kako se nebi nekim čudnim slučajem odpojio.

da biste izvadili glavni kabel iz matične ploče potrebno je prilikom vađenja pritisnuti kopču. Ovaj kabel ponekada ide malo teže i potrebno ga je oprezno vaditi iz konektora na matičnoj ploči

Mnoge matične ploče imaju i dodatni kabel za napajanje kojeg je također potrebno izvaditi, na samom konektoru zna obično pisati ATX12V1

drugi dio konekcije sa napajanja na matičnu ploču. Obično na utičnici zna pisati ATX12V1

Kada ste povadili sve kablove koji idu iz napajanja u matičnu ploču sada možete odšarafiti vijke iz kućišta vašeg desktop računala. Poželjno je da računalo stavite u vodoravan položaj kako vam napajanje nebi palo dolje i oštetilo neku komponentu poput matične ploče, hard diska.

budući da se ovdje radi o custom made računalu kod vas će ovo izgledati malo drugačije, no princip je isti. Pratite gdje vijci drže napajanje i odšarafite ih

Kupnja novog napajanja za desktop računalo

Kada ste izvadili napajanje možete ga odnesti u trgovinu gdje se kupuju pc komponente i jednostavno zatražiti novo napajanje istog tipa. Postoji pravo more tih komponenata i cijene znaju poprilično varirati. Ako računalo koristite za nekakve normalne stvari poput gledanja vijesti, otvaranja facebooka, praćenje youtube videa i slično ne morate se toliko opterećivati cijenama i slobodno možete kupiti nekakvo napajanje srednje klase ako ne i ono jeftinije.

Ovdje bi se također moglo i reći “koliko para toliko i muzike” kupnjom kvalitetnijeg napajanja riješit ćete “problem ventilatorske buke” jer kvaliltetnija napajanja imaju i kvalitetnije komponente tako da su puno tiše i ne prave nekakva zujanja i buku. Napajanja za klasična desktop računala (uredska računala) “ne za igranje igrica” obično imaju snagu od 350W pa otprilike 400W.

Gamerska računala dakle, računala koja imaju nekakve “bijesne preformanse” sa skupim grafičkim karticama zahtjevati će kupnju nešto skupljeg napajanja iz razloga što ove konfiguracije trebaju čim više energije kako se nebi usred velikog opterećenja računalo naglo gasilo. Skuplja napajanja imaju nešto više Watti, za gamere snaga ide čak i do 1300W.

Popravak kompjutera koji se ne da upaliti je daleko jednostavniji od ostalih kvarova, čisto iz razloga što je problem očigledan – “ovo računalo ne dobija struju” potrebna je zamjena napajanja i stvar riješena. Međutim, ukoliko kompjuter ne možete uključiti čak i nakon zamjene napajanja stvar je mnogo složenija i moguće je da imate kvar na matičnoj ploči. Ovaj kvar zna biti gadan ako se radi o starijem tipu računala jer stariji tipovi računala imaju na sebi i starije komponente koje nisu kompatabilne sa novijim matičnim pločama, stoga ćete najvjerojatnije morati zamjeniti i matičnu ploču, i procesor i ram memoriju.

Vjerojatnost da vam je “izgorila matična ploča” jest daleko manja od one da vam je dotrajalo napajanje, čisto iz razloga što su matične ploče poprilično otporne komponente na računalima. Inače se bavim sa računalima još od davnina, od 1990 godine pa sve do danas gotovo nikada nisam imao slučaj da mi je izgorila matična ploča.

Ugradnja novog napajanja u kompjuter

Još jedno vrlo važno objašnjenje: Postoje matične ploče sa 24 pinova na glavnom konektoru i to su matične ploče novijeg tipa. Napajanja ponekada dolaze sa glavnim konektorom koji nije spojen i izgleda ovako:

odpojen konektor napajanja na kompjuteru
ovaj konektor je potrebno najprije spojiti

Ovakav konektor je potrebno najprije spojiti zajedno, ova slika će vam pomoći da raspoznate boje žica.

spajanje konektora glavnog napajanja
spajanje glavnog konektora napajanja u jednu cijelinu

Spajanje glavnog konektora u jednu cijelinu je vrlo jednostavno, potrebno je samo lijevi dio konektora povući u vodilicu i stvar je povezana. Sada izgleda ovako:

spojen konektor napajanja za matičnu ploču
Konektor je spreman za povezivanje napajanja sa matičnom pločom

Zamjena novog napajnja na računalu nije teško, osobito važno je da ne žurite prilikom ugradnje i pažljivo skidate kablove. Većina kablova ide lako jedino su oni stari molex kablovi malo problematični, no vjerojatnost da imate takve kablove na vašem računalu je vrlo mala. Ovo uputstvo je namjenjeno za sve vas koji zbog nekog razloga nemate drugog riješenja nego da se upustite u popravke po principu “uradi sam”.

One thought on “Kako popraviti kompjuter koji se ne da upaliti”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *