Kako otkloniti vrlo čest problem na aparatu za zavarivanje

rastavljeni produžni kabel sa greškom

Ukoliko ste relativno dobar zavarivač i nakon dugog vremena još uvijek niste u mogućnosti uspostaviti električni luk postoji još jedna vrlo važna provjera koju mnogi preskaču.

Nakon muke sa isprobavanjem raznih vrsta elektroda nikako ne možete početi sa zavarivanjem, elektroda se ljepi za predmet zavarivanja čak i kada ste pojačali amperažu na vašem aparatu za zavarivanje.

Jednom kada ste nekako uspjeli startati električni luk i nekako povući zavar, nakon nekoliko minuta vam se ugasio aparat za zavarivanje jer se nekim slučajem pregrijao.

Da bi stvar funkcionirala kako treba uz obaveznu opremu poput:

  • kožnih rukavica
  • maske za zavarivanje
  • kvalitetnih elektroda
  • dobrog uzemljenja
  • očišćenog predmeta
  • kvalitetnih kablova

od presudne važnosti jest također vjerovali ili ne – “struja” i produžni kabel. Ponekada se kvar nalazi na onom mjestu na kojem se čovjek najmanje nada.

Tako sam se nakon dužeg vremena jednom prilikom doslovno borio da uspostavim električni luk, i već kad sam od ljutnje mislio uzet ovaj stari transformatorski aparat za zavarivanje i bacit ga u more nekako sam se sabrao odlučivši mu pružiti zadnju šansu.

Nakon otvaranja kućišta na aparatu za zavarivanje unutrašnjost je bila potpuno čista bez vidljivih kvarova, a da budemo iskreni na ovakvom tipu aparata se nema što pokvariti.

Aparat za zavarivanje nije dobro radio zbog kvara na samome utikaču

utikač sa spaljenom fazom

I tako sam ga odlučio nazad sastaviti, i rekoh ma da vidim kakvo je stanje s kabelom napajanja. Nakon otvaranja utikača sve mi je bilo puno jasnije. S obzirom da smo ovaj aparat koristili tisuću puta na terenu dešavalo se da smo znali promjeniti utikač “na divljaka”.

Obično se odšteka aparat odcvika sa kombinirkama kabel te se na brzinu ukloni izgoreni dio kabela i spoji nazad utikač – s obzirom da na terenu nije bilo lemilice završetak bakrenih niti na kabelu nije bio zalemljen, kada je vijak stisnuo bakrene niti nekoliko njih je popucalo i na tom mjestu je spoj bio tanak. To je uzrokovalo prekrijavanje i pad napona.

Osim problema sa utikačom često ćete zanemariti i problem produžnih kablova. Baš kao i svi mi koji se koristimo najjeftinijim alatima produžne kablove kupujemo na raznim sniženjima u velikim robnim centrima, no velika većina tih kablova jednostavno nije predviđena za aparate za zavarivanje. Razlog tome je u presjeku vodiča koji su vrlo tanki (bakrene niti od kojih je sastavljena jezgra produžnog kabela).

Provjerite da li ima još spojenih trošila na mjestu na kojem ste uštekali aparat za zavarivanje

Provjerite također na kojem mjestu spajate aparat za zavarivanje. Ukoliko se spajate na strujni vod na kojem je već spojena termo akumulaciona peć ili bojler, vrlo vjerojatno će na takvoj utičnici dolaziti do pada napona što će rezultirati lošim uvjetima za zavarivanje. Primjetit ćete također da će vam na takvom mjestu često “izbacivati osigurač na zidu”. U ovom slučaju pokušajte aparat za zavarivanje spojiti na neko drugo mjesto, ili pokušajte ugasiti bojler i termo peć.

Transformatorski aparati za zavarivanje su vrlo osjetljivi na “lošu struju”, stariji ljudi pamte neke aparate za zavarivanje koje se spajalo na trofaznu struju. Zavarivanje na trofaznoj struji daje daleko bolje rezultate i puno lakše se uspostavlja električni luk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *