Tehnologija kroz vrijeme prvi dio

commodore-64 računalo na kojem su mnogi počeli

Na ovim prvim osobnim računalima za bilo kakav ozbiljniji rad je bilo potrebno savladati čitave enciklopedije programiranja. Bez obzira na bezazlen naziv “osobno računalo”,valjalo je također u potpunosti baratati Engleskim jezikom, sve u svemu to je bilo doba kada su vladali ekstremno kreativni umovi.

Prije početaka učitavanja igrica pirati su radili uvodne animacije koje su se zvale Introi i demo-i. Ponekada su demo-i bili bolji čak i od samih igrica! To su bila prava mala remekdjela! Mislim da čak i dan danas postoje ljudi koji iz hobija prave demo i pojavljuju se u natjecanjima između nekolicine prekaljenih entuzijasta koji su ostali zarobljeni u vremenu.

pc računalo devedesetih godina
PC računalo kakvo se moglo vidjeti devedesetih godina

Nakon Amige 500 počela su se probijati PC – računala kakva možemo vidjeti danas. Sjećam se da smo jednom prilikom u Italiji vidjeli prvo pc računalo koje je “vrtilo” neku igricu Simulator leta … To je išlo poprilično brzo i glatko i odmah sam uvidio da ću se morat prebacit na ove brže kompjutere!

Sjećam se svog prvog PC-a PC-386 sa 40 Mhz procesorom …Bila je to kanta bez zvuka i bez one kvalitete koju su imali prijašnji kompjuteri. Bio sam u početku vrlo razočaran, no nakon nekoliko mjeseci je izašla i prva zvučna kartica, a zvala se SoundBlaster i morao sam je konfigurirati ručno upisivajući IRQ adrese i čuda … ovako je nekako počela ova nova era pc-računala.

Sound Blaster 16 jedna od prvih zvučnih kartica u vesa izvedbi
Sound Blaster 16 jedna od prvih zvučnih kartica u vesa izvedbi

Ovo je za mene također bilo nekakovo “prijelazno doba” … Sjećam se da su moji bili nabavili ovaj kompjuter negdje vani u Njemačkoj, a tada sam već baratao nekim osnovama Engleskog jezika. Budući da je stiglo iz Njemačke na sebi je imao instaliran nekakav čudan operativan sustav … Mislim da se zvao OS2 ili tako nešto i sve je bilo na Njemačkom jeziku. Ajmeeee glavobolje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *