Tehnologija kroz vrijeme prvi dio

commodore-64 računalo na kojem su mnogi počeli
3dfx Voodo Rush
3dfx Voodo Rush grafička kartica sa akceleratotrom

Kasnije su se pojavili Windowsi 3.1 te naprednije verzije, pa zatim se sjećam prve akceleratorske kartice zvala se voodo rush … Za mene je ovo bio početak jedne nove epohe po pitanju video igara …

Sjećam se da sam nekako skupio lovu za ovu tu novu video karticu, uštekao sam je i nastavio igrat Quake 2 igricu. Zapravo još nisam siguran da li se radilo o Quake ili Quake 2 …

Trebalo je podesiti neke parametre pri instaliranju, međutim sjećam se da nisam to bio odradio kako treba, jer su se dodatni parametri morali podesiti u samoj igrici!

I tako sam par dana igrao na uobičajnenoj rezoluciji bez akceleratora … dok nisam počeo “prčkat” po tome. U jednom trenutku se kvaliteta prikaza nevjerojatno popravila. Sjećam se da se nisam mogao odvojit od ekrana. To je bilo nešto fantastično i nikad viđeno.

Danas mogu slobodno reći da sam živio u prijelaznom razdoblju sa obične vga grafičke kartice na akceleratorske!

Zaključak

Što bih mogao zaključiti gledajući na vrijeme u kojem sam ja odrastao? Kompjuteri nisu bili naklonjeni ljudima sa slabim živcima. Zapravo bi se moglo reći da se sa ovim stvarima bavio jedan vrlo uzak krug ljudi.

…i kada bi igrice dosadile kompjuter se gasio i išlo se van napucavat loptu, u ribolov ili na vožnju biciklom.

Sadašnjost

djete i računalo
Na današnjim računalima može raditi svatko

U današnje vrijeme operativni sustavi su toliko jednostavni da sa njima može baratati gotovo svatko. Kompjuteri su se preselili u mobilne telefone pa čak i u kućanske aparate poput hladnjaka, mikrovalnih pećnica televizora i slično.

Moglo bi se reći da je sadašnjost zapravo budućnost. Sadašnjost je budućnost koja to još nije postala, ali ona je ovdje! To je upravo zato što se čovjek još uvijek nije duhovno pripremio za ovako strašan skok u tehnologiji.

ovisnici o tehnologiji
Ovisnici o tehnologiji

Tehnologija nam je trebala pojednostavniti mnoge zadatke, međutim ona se sve više okreće protiv nas a da uopće nismo niti svijesni.

Baš poput dinamita, najrevolucionarnijeg izuma koji je trebao čovjeku olakšati mukotrpna iskapanja tunela, na kraju će biti upotrebljena protiv nas od strane manjine onih koji su duhovno još uvijek ostali u pećinama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *