Tehnologija kroz vrijeme prvi dio

commodore-64 računalo na kojem su mnogi počeli

JoyStick palica za lomljenje

JoyStick za commodore računala
JoyStick palica za igranje kakve se sjećamo

Sjećam se i ovih JoyStick palica za lomljenje, (hoću reći igranje) koje su u sebi imale latice od nerđajućeg metala koje su se spuštale do kontakata, nakon nekog vremena materijal se toliko “umorio” da su te iste latice pucale i nisu se dale nikako popraviti. Ovo se nije dalo niti ljepiti niti lotati.

Joystick metalni kontakti
Latice od tankog metala koje su pucale

Sjećam se kada je jedan moj frend doslovno otčupao tu istu palicu od uzbuđenja jer se na ekranu u igrici pojavio tip koji je izgledao poput oca od jednog našeg kolege.

Bila je to igrica Cobra, i skakalo se sa “šmajserom” po nekakvim zgradama i veselo napucavalo neprijatelje, međutim odjednom se pojavi lik sa dugom crnom kosom baš kakvu je imao otac od jednog našeg frenda! Sjećam se da je Zlatko povikao – Ajme vidi stari od Matea i bilo je KRC! Ostala mu je palica u rukama a žice su virile.

Tako je otac od Matea ostao kriv za puknuće JoyStick palice jer se nenadano pojavio usred igrice i pokušao “zveknut” Zlatka.

Cobra Commodore-64 Igrica
Otac od jedno našeg kolege u zelenoj kričavoj trenerci

Kasnije se sjećam da sam taj isti Commodore 64 nekome bio prodao i kupio sam Amiga 500 računalo koje je koristilo Floppy Diskete. Ovo je bilo čudo od stroja, a igrice su bile prva liga! Vrijeme učitavanja se skratilo na minimum zbog pojave Floppy disketa. Međutim te iste Floppy diskete nisu mogle učitati igricu odjednom, već je igrica bila rastegnuta na nekoliko diskova. Tako smo znali čak i po 5-6 disketa prebacivati jednu nakon druge dok se igra nije učitala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *