Kako napraviti bakalar na gulaš i na bijelo

bakalar na bijelo

U ovom uputstvu ćemo paralelno napraviti i gulaš od bakalara i bakalar na bijelo. Zato je potrebno da vam svi sastojci i pribor za kuhanje budu pri ruci.Bakalar je inače poznati specijalitet koji se uglavnom servira za vrijeme blagdana i posta, i predstavlja svojevrstan gurmanski doživljaj svima onima koji nikada nisu probali ovo blagdansko jelo.

Prije nego počnemo s pripremanjem jela ne zaboravite pripremiti kuhani krumpir u ljusci i nasjeckajte ga na ploške tako da bude prikladan za polaganje u gulaš od bakalara kojeg ćemo kuhati.

kuhani bakalar
kuhani bakalar

Priprema bakalara

Veliki bakalar se najprije prelomi na dva djela tako da može stati u lonac.Bakalar stavimo u lonac pun vode i tako ostavimo da se moči 3 dana i potrebno je svaki dan promjeniti vodu.Nakon trećeg dana ga skuhamo bez soli, i sačuvamo vodu u kojoj se kuhao jer će nam ta voda poslužiti za nadolijevanje gulaša i paštete od bakalara.

očišćeni dijelovi mesa bakalara za gulaš
Očišćeni dijelovi mesa bakalara za gulaš

Kada se bakalar malo ohladi odmah ga temeljito očistite od kostiju.Ukoliko to nikada niste radili uzmite si malo više vremena i odradite taj posao kako treba.

Inače bakalar se vrlo lako dade očistiti zbog toga što ima dosta krupne kosti.Najbolji djelovi bakalara su namjenjeni pravljenju bakalara na bijelo (pašteta) i miksaju se u mikseru, dok se ostali djelovi očiste za gulaš.Inače meso bakalara je dosta tvrdo, ukus je pomalo slatkast i osebujan. Ukoliko ste bakalar skuhali kako treba meso mora biti tvrdo.

2 thoughts on “Kako napraviti bakalar na gulaš i na bijelo”

  1. Ovo deluje toliko dobro, da mi nije dobro! Da ne radite slucajno kucne dostave? 🙂

    1. 🙂 Ne radimo dostave čisto iz razloga što ne želimo ljudima pokvariti sam doživljaj oko pripreme ovog ukusnog blagdanskog jela. Ovdje je isprobani recept, a na vama je da kombinirate sastojke po vašem ukusu. Priprema bakalara je svojevrstan izazov za svakog vrhunskog gurmana! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *