Kvalitetna roba ili prijevara

alati upitne kvalitete
pokvareni alat
alat upitne kvalitete

U velikim trgovačkim centrima možete pronaći mnoštvo jeftinih proizvoda. Koliko su zapravo kvalitetni i koliki je vijek trajanja tih proizvoda?

Često se dešava da cijena u potpunosti ne opravdava kvalitet proizvoda kojeg ste kupili.
Veliki trgovački centri su preplavljeni sumnjivom Europskom robom koja se mahom proizvodi u Kini, a ponekada se čini kao da tamo nije “prošla na traci”.

Na kraju krajeva cijenu plaćate vi! Prijevare su razne, većinom proizvodi samo iz vana izgledaju kvalitetno dok složeniji proizvodi u sebi imaju namjerne greške kako bi se njihova trajnost umanjila kako biste bili opet primorani da ih kupite jer ste skromnog buđeta.

vodootporni marker
dobra je i poruka na markeru: nakon upotrebe ga zaklopite

Imali smo prilike vidjeti svakakvih proizvoda, od bicikala čija je trajnost najviše 2 mjeseca, do vodootpornih markera za pisanje čiji čepovi imaju vješto sakrivene rupice za ulazak zraka (da se bolje osuši i da morate kupiti novi marker). Ponekada se čini da su prijevare od strane proizvođača toliko vješte da svaki kupac bez puno razmišljanja kupuje takav proizvod.

polomljeni škripac
škripac kojeg je mogao polomiti jedino hulk ili supermen

Kada ste prije vidjeli da se škripac koji je od lijevanog željeza prepolovi na dva dijela? ili da vam se špica za štemanje skrivi nakon dva udarca batom?

Kada je riječ o nekim sofisticiranijim proizvodima poput alata, tu je prijevara dovedena do samog savršenstva.

Imali smo prilike vidjeti svakakvog alata koji na prvi pogled izgleda kvalitetno, no kada počnete raditi sa njime brzo ćete shvatiti da se tu radi o vrhunskoj prijevari.

rastavljena bušilica
amerikaner koj se ne može odvojiti od osovine

Bušilica koja je kupljena u jednom poznatijem trgovačkom centru nije bila skupa, njezina cijena je oko 250,00 kn što si može priuštiti veći dio kupaca.

Pogledom na taj proizvod reklo bi se da se radi o zaista kvalitetnom komadu alata, elektromotor radi savršeno i plastika je dosta dobra.

Ukoliko vam se dogodi da vam se stezna glava pokvari morat ćete kupiti novu bušilicu iz razloga što se stezna glava na takvoj bušilici ne da odšarafiti jer je napravljena iz jednog komada i vezana je osovinom na zupčanik.

Interesantan je šaraf koji se nalazi u steznoj glavi bušilice. Ovaj šaraf inače služi da drži steznu glavu za osovinu, no budući da je ova stezna glava izlivena iz jednog komada ovdje je uloga šarafa čisto estetski.

Inače ova stezna glava je jedna od onih plastičnih automatskih, plastični pokrov je bio oštećen pa smo ga izvadili jer smo ionako mislili ovu steznu glavu promjeniti i zašarafiti drugu.

Ako ste kupili ovakvu bušilicu vjerojatno ćete nakon nekog izvjesnog vremena morati kupiti još jednu, jer ako ste u nekom velikom poslu i pokvari vam se stezna glava vi morate prekinuti sve radove, otići u trgovački centar, dati garanciju, čekati na popravak …

Ovakav alat će najvjerojatnije završiti negdje u smeću a moglo bi se dogoditi i da završi negdje u prirodi gdje će se reciklirati tisućama godina.

kutna brusilica
ilustracija

Drugi alat kojeg smo imali prilike isprobati je kutna brusilica. Kutna brusilica je koštala oko 400,00 kuna i također je na prvi pogled izgledala vrlo “moćno”. Elektromotor je bio više nego odličan kao i materijal od koje je bila izrađena, međutim nakon nekog vremena se pokvario prekidač kojeg nismo mogli nigdje nabaviti. Kada se radi o kutnoj brusilici koja je jedan od najopasnijih alata za rukovanje zbog velike brzine rezne ploče, ovdje nema puno fleksibilnosti kada je riječ o ugradnji nekakvog rezervnog prekidača zato što su obično prekidači dizajnirani tako da radniku pružaju sigurnost na način da se takav alat ne može uključiti slučajno. Stoga prekidač mora biti originalan a do originalnog zamjenskog prekidača je nemoguće doći.

One thought on “Kvalitetna roba ili prijevara”

  1. Nije istina da su stezna glava i osovina iz jednog komada ili kako vi tvrdite izlivena stezna glava na bušilici se može bez problema skinuti i zamjeniti taj vijak u sredini nije samo estetski on služi da se stezna glava ne odvrne kada se bušilica vrti u lijevo stezna glava se može odvrnuti odvrće se na desnu stranu nakon što se odvrne vijak koji ima kontra (lijevi) navoj
    veći problem na tim bušilicama je piksna koja drži osovinu i koja je u plastici jer se brzo izliže i onda kompletna osovina dobije popriličan luft

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *