Uputstvo za podešavanje gorionika Ferroli SUN P7 – P12

Ferroli podešavanje programatora

U ovom uputstvu objavljujemo parametre za podešavanje gorionika za peć na pelete marke Ferroli SUN P7 – P12. Ovo uputstvo je namjenjeno svima onima koji su se zatekli u problemima podešavanja temperature ili nečeg sličnog na ovakvim pećima.

Da biste podesili temperaturu gorionika na pećima na pelete marke Ferroli potrebno je pritisnuti tipku M i držati oko 5 sekundi. Kada otpustite tipku M primjetit ćete da parametri na ekranu pulsiraju, tj. pale se i gase. To je indikator ili pokazatelj da ste uspješno aktivirali mod za podešavanje.

Obični korisnici obično imaju nekoliko vrlo lako dostupnih stavki koje mogu podešavati a to su:

  • u01 podešavanje temperature gorionika
  • u02 podešavanje maksimalne snage plamenika
  • u03 metodologija rada plamenika

Parametar u01

U ovom pulsirajućem modu za podešavanje možete podešavati temperaturu gorionika, to je prvi parametar po redu pod nazivom u01 a sa desne strane će vam pisati set 01. U ovom parametru možete podešavati vrijednosti od 30C do 80 C. Temperatura se podešava pritiskom na tipke + i . ( plus i minus )

Kroz ove parametre prolazite tipkom pritiskom na tipku P

Parametar u02

Drugi parametar za podešavanje je pod oznakom u02, to je parametar za maksimalnu snagu plamenika u dozvoljenom rasponu od 1-5. Ovaj parametar nije potrebno dodatno podešavati.

Parametar u03

Parametar u03 označava metodologiju rada plamenika! Ukoliko ste ovaj parametar krivo podesili peć će se aktivirati vremenski. Obično je preferiran automatski mod a njegova vrijednost je 00 i u većini slučajeva je to default iliti tvornička postavka.

Jednom kada ste podesili temperaturu gorionika jednostavno pustite da program prihvati postavke. Znači, potrebno je samo pustiti da display iz pulsirajućeg moda pređe u statnični mod. To obično traje nekoliko sekundi.

Na našem web portalu ste mogli vidjeti nekoliko uputstava koja su usko povezana za Ferroli SUN P7 peći, imamo i jedan video na kojem smo rastavili peć i promjenili termosenzor i gorač. Uglavnom koliko smo primjetili mnogo korisnika ima razne probleme sa ovom vrstom peći.

Uglavnom 90% svih problema je usko povezana sa problematikom kvalitete peleta. Nekvalitetni peleti kakve možete pronaći u raznim robnim centrima pod oznakama A 02 sadrže u svojoj strukturi puno pijeska i blata i izrađeni su od nekvalitetnog drva.

Ponekada to i ne mora biti pravilo, već ste nehotice pogrešno podesili programator na peći. Dešavalo se da su ljudi znali kliknuti na tipku na kojoj je označen sat te se peć u tom modu znala isključiti zbog vremenskih postavki, to znači da nije bila podešena da radi u automatskom modu.

Ukoliko ste propustili pročitajte i povezane članke:

S obzirom da je programator zbog nekog glupog razloga napravljen na izuzetno nepovoljnom mjestu (pre nisko), osobe koje imaju poteškoća s vidom poput starijih osoba znale su nehotice pritisnuti tipku čime su isključili automatski mod koji pali peć kada padne temperatura u kotlu.

Takav mod rada je obično označen na displayu sa malenim satom kojeg možete isključiti pritiskanjem na tipku sa satom. Jednom kada uspijete ugasiti ovaj mod na ekranu više neće biti sat.
Evo kako uglavnom izgleda kada je programator nehotice podešen da radi u vremenskom umjesto automatskom modu:

Primjetit ćete ikonicu sa malenim satom u gornjem lijevom kutu na displeju. Ovako podešen gorionik će se paliti ovisno o vremenu. To znači da peć mora biti podešena da se pali i gasi u određenom vremenu. Ukoliko ste slučajno krivo podesili vašu peć na pelete i ostala vam je ova ikonica na displeju peć vam se najvjerojatnije pali i gasi baš kako vi to ne biste željeli. Klikanjem na tipku sata možete poništiti ovaj mod i vratiti ga u automatski mod.

U ovom uputstvu smo spomenuli nekoliko uobičajenih parametara koje možete podesiti, uglavnom ćete najviše trebati parametar u01 set01 kako biste podesili temperaturu na vašem Ferroli SUN P7 ili P12 goraču. Postoji još mnoštvo parametara koje uglavnom podešavaju serviseri i koje ćemo objaviti u idućem uputstvu.

https://www.ikoma.hr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *