Ferroli SUN P-7 problemi sa izgaranjem

peleti za peći

Ukoliko ste pogledali naš video na youtube kanalu uputstva.org vjerojatno ste sami uspjeli zamjeniti dotrajali gorač na vašoj Ferroli peći na pelete, međutim u čemu je zapravo bio uzrok svim problemima vezanih za Ferroli peći ?!

Glavni uzrok svih problema sa vašim pećima jest u kvaliteti peleta

Učestali problemi sa pećima na pelete su uglavnom vezani za kvalitetu peleta koji se prodaju kod nas. Ukoliko imate probleme sa pećima na pelete poput:

  • peć se često gasi
  • posuda izgaranja je puna pepela
  • posuda izgaranja se deformirala
  • učestali popravci i zamjena gorača

Peć se često gasi bez nekog osobitog razloga jest vrlo nezgodan problem osobito ako imate nesreću da se ugasi usred noći a vani je ispod nule, jedan od glavnih razloga su nekvalitetni peleti.

Posuda ili grill na kojoj se vrši paljenje i izgaranje peleta je često prekrcano pepelom, no zapravo ovdje se ne radi o klasičnom pepelu već pijesku koji se pod visokom temperaturom pretvori u tvar sličnoj staklu. Takva tvar jest izolator, i kada se izgaranje dovrši do kraja propuh koji bi trebao otpuhati pepeo nije dovoljan da odstrani i ovu tvar načinjenu od pijeska, novi peleti bivaju ponovo dozirani na posudu za izgaranje, gorač se ponovo upali međutim on ne može upaliti nove pelete upravo zbog tog pijeska. Pijesak se zagrijava, zagrijava … međutim peleti ostaju nezapaljeni.

U ovom scenariju kada ste otvorili vrata peći uočili ste da se peleti uopće nisu zapalili. Posumljeli ste na gorač, međutim potrebno je samo dobro očistiti grill odnosno posudu za izgaranje peleta i stvar je riješena, ali samo privremeno!

posuda izgaranja Ferolli sun p7
Posuda izgaranja ili grill prepuna pijeska i blata

Posuda u kojoj se vrši izgaranje peleta će se i dalje prljati, vjerojatno ćete potrošiti pravo malo bogatstvo na servisere koji će vam svako malo mijenjati dijelove na peći a kao što smo spomenuli na vrhu ovog članka najčešći uzrok svim ovim kvarovima vezanih za peći na pelete jest u lošoj kvaliteti peleta koji se prodaju kod nas.

Vjerovali ili ne, kupnjom kvalitetnih peleta gotovo da uopće nećete više morati brinuti da li je posuda u kojoj se vrši izgaranje prljava ili nije. Jednom kada se peleti upale i izvrše izgaranje, zrak će pod pritiskom otpuhati pepeo sa grilla, transportni dio će dozirati nove pelete i paljenje će se ponoviti ponovo.

Kvalitetni peleti u Hrvatskoj

Peleti Green Dragon
Peleti Green Dragon su odličan izbor kod nas u Hrvatskoj

Dakle, sagorjevanje peleta bez pijeska, bez taloga i stvar je riješena. Međutim kako prepoznati kvalitetne pelete od lošijih? Uglavnom se radi o nijansama boje ali i pogledajte dobro pri kupnji vreću! Budući da su vreće prozirne jasno možete vidjeti da li na dnu vreće ima taloga!

Ukoliko su peleti koje kupujete poprilično tamni i na dnu vreće ima puno prašine i nekakvog taloga bolje ih je ne kupovati. Obično su takvi peleti uvjek na nekakvim sniženjima, međutim kada ih krenete dozirati bit će vam sve jasno. Ne samo da ćete imati sve one probleme što smo ih spomenuli, već ćete možda morati kupiti novu posudu za izgaranje peleta ili će vam se usred zime pokvariti gorač.

Zagrijavanje loših peleta

Zagrijavanjem loših peleta se kao nusprodukt pojavljuje pijesak i blato. Ukoliko se takav materijal pod nekakvim uvijetima čak i uspije nekako zagrijati, znalo se čak i događati da se grill posuda izdeformira.

deformirana grill posuda za pelete
Deformirana grill posuda

Ukoliko imate kvar i sigurni ste da se ne radi o peletima pogledajte video na našem youtube kanalu na koji način možete zamjeniti dotrajali gorač na peći Ferroli sun p-7.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *