Kako zaštititi zavare

Nanošenje temeljne boje na željezo

U ovom uputstvu možete saznati koliko je važno zaštititi željezne konstrukcije.
Ukoliko ste pratili naša uputstva vezana za zavarivanje željeza, odnosno čeličnih konstrukcija informacije koje slijede su od krucijalne važnosti za dobro odrađeni posao. Posprejajte vaše zavare sa specijalnim sprejom nakon zavarivanja!

Zaštitite sve zavare prije nego bude pre kasno

Mnogi od vas će nakon uspješnog zavarivanja jednostavno zaboraviti da željezo odnosno niskolegirani čelik korodira ukoliko ga ostavite na otvorenom.

Željezne konstrukcije je potrebno čim prije zaštitti od vlage i vanjskih utjecaja.

Evo nekoliko koraka kako to učiniti:

  1. Odmastite i očetkajte željeznu konstrukciju
  2. Matirajte željeznu konstrukciju
  3. Nanesite temeljnu boju za željezo – primer
  4. Nanesite završni lak na vašu konstrukciju

Ove četiri točke su neka osnovna pravila kojih se treba pridržavati, mnogi lakovi za čelične konstrukcije imaju na sebi uputstva kojih bi se trebalo strogo pridržavati! Evo zašto:

korozija_na_zavarenim_konstrukcijama
Korozija “obožava” zavare

Korozija “obožava” zavare

Korozija jednostavno rečeno “obožava” zavare! To je zbog sitnih pora koje ostanu nakon lošijeg zavara. Na ovom objektu zavari su dosta dobro odrađeni ali je loše zaštićen. Evo da objasnimo ove četiri točke:

1.Odmastite i očetkajte željeznu konstrukciju

Obično željezne profile tretiraju sa sredstvima na bazi nekih ulja i maziva kako ih nebi korozija “načela” prije vremena u skladištu, stoga ih je potrebno odmastiti nekim sredstvom protiv masnoće, jedno takvo sredstvo bi bilo aceton kojeg možete nabaviti u trgovinama za boje i lakove.

Aceton je odlično sredstvo za odmaščivanje zbog toga što razara masti i brzo hlapi na temperaturama iznad 25 celzijusa.

Ukoliko biste odmah išli sa lakovima preko masnih djelova vrlo vjerojatno vaš rad nebi bio kvalitetno odrađen jer se lakovi nebi uhvatili kako treba.

Očetkajte zavare, otuckajte trosku od zavarivanja ukoliko ste zavarivali sa elektrodama. Ukoliko ćete farbati sa temeljnom bojom preko troske, troska će otpasti i temeljna boja se neće uhvatiti tamo gdje treba. Zbog toga, obavezno dobro očetkajte žičanom četkom sve zavare osobito na kutevima.

2. Matirajte željeznu konstrukciju, finijim brusnim papirom pobrusite sve djelove koje ćete farbati! Laganim brušenjem ćete načiniti mikroskopski sitne ogrebotine u koje će se temeljna boja za željezo daleko bolje uhvatiti nego kada je ravna i “skliska” površina.

3. Nanesite temeljnu boju za željezo! Pročitajte uputstvo na kantici od boje i ne preskačite korake, proizvođač sigurno nije bez razloga definirao pravilo upotrebe za spomenuti proizvod.

4. Nanesite završni lak i strogo se držite uputstava koje je naveo proizvođač!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *