Kako produžiti domet wireless signala – najjeftinija verzija

hvatanje wireless signala

Evo i jedne ideje kako možete produžiti wireless signal vaše mreže. Ponekada je dovoljno pametno osmisliti mjesto na kojem će biti vaš wireless router.

Prije nego odlučite potrošiti novac na kupnju novog, jačeg routera ili extendera wireless signala i slično pokušajte premjestiti vaš wireless router na neku bolju poziciju. Na ovom primjeru možete vidjeti kako smo omogućili gornjem katu vrlo dobar wireless signal.

Pametno isplanirajte gdje smjestiti wireless router

wireless router
Wireless router pri vrhu plafona

Na ovoj ilustraciji možete vidjeti jednu od ideja kako napraviti ovaj posao. Prije nego krenete, prisjetite se kako je napravljena ploča, da li je plafon iznad vas od punog betona ili imate ispune (šuplja cigla). Ovo čak i ne mora biti neka teška prepreka, najbolje će biti da isprobate! Poanta je da će signal lakše proći kroz ispune.

Ova ideja je pogodna za sve vas koji se bavite turizmom. U zimskom periodu kada nemate gostiju možete eksperimentirati sa routerom. Podignite ga čim više plafonu! Pomaknite antenu na routeru! Eksperimentirajte, o jačini wireless signala ovisi puno faktora, neki wireless uređaji također imaju bolji a neki lošiji prijem.

Ovaj wireless router pokriva prizemlje, srednji kat i gornji kat. Razlog tome je što smo ga postavili u sredinu objekta, točnije na srednju etažu pri sami vrh plafona. Plafon je načinjen od ispuna.

Radi se o vrlo starom wireless routeru kojeg je davao T-com, model Thomson Speedtouch ST-780. Inače imamo dva takva uređaja i zaključak je da uopće nisu tako loši kako se pričalo. Ovaj uređaj je vrlo jeftin i nepoderiv!

Oni koji znaju malo više, moguće je čak i promjeniti firmware i vratiti ih na original postavke tako da se može u potpunosti iskoristiti sve portove za žičani pristup ethernet ports (jer odotraga imamo opcije i za kućno kino).

Na ovoj ilustraciji, kablove smo vukli uz štokove od vrata prema gore. Vjerojatno će neki od vas i komentirati urednost kablova, naravno moglo je to i bolje napraviti (kabel nismo rezali namjerno), uglavnom čitava “umjetnička instalacija” nalazi se odmah iznad vrata a to neće nitko niti primjetiti s obzirom da je iznad glave.

Kablovi koje vidite pripadaju žičanom spoju još nekoliko kompjutera koji su povezani na router putem ethernet kablova. (to vam vjerojatno neće trebati) – mi smo iskoristili ovaj uređaj do maksimuma njegovih mogućnosti.

Zaštitite vaš router

prenaponska utičnica
prenaponska utičnica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *