Priča o micro sd kartici

micro sd kartica za mobilni telefon

Neki dan sam se uputio u trgovinu kako bih si kupio micro sd karticu za moj stari ofucani samsung mobitel sa touch screen-om. Bila je to više kupnja iz nekakve sigurnosti da jednoga dana ne završim sa zapunjenom unutrašnjom memorijom. Danas ima svakojakih kartica raznih kapaciteta tako da nisam birao onu sa najvećim kapacitetom a gledao sam i da mi ostane za burek i kavu. Zapravo je sve bilo neplanirano, po mene je doletio prijatelj Slavko te se čovjek u jednom trenutku i sam zapitao kuda su mi odletjele misli …

Micro sd kartica – vremeplov u glavi

Uredno sam odabrao nekakvu karticu za pedesetak kuna u jednom trgovačkom centru u Rijeci, radilo se o kartici od ni manje ni više nego 16 GB.

U jednom trenutku sjetim se dana kada sam bio još dječak! O bože … 16 GB obuzme me nekakav nelagodan osjećaj nekakvog straha! O za boga!

Odjednom mi u glavi krene vremeplov, i to sam od sebe! Sjetim se onih dobrih starih floppy disketa … Te diskete je trebalo “trpat” u disketar jednu po jednu da bi učitao igricu, pa to je bio rusvaj!

Odpakiram karticu i gledam je na dlanu … 16 Gigabajta! O bože! Davnih dana svaka floppy disketa je mogla primiti svega 1.44 MB (megabajta) ajmo nabacit računicu!!!

16 Gigabajta = 16384 Megabajta …Jao!!! Znači ako podjelim 16384 sa 1.44 ispada 11377 komada Floppy disketa. Ova mala mini sd kartica na mome dlanu ima kapacitet jedanaest tisuća tristo sedamdeset i sedam komada floppy disketa.

hrpa floppy diskova
hrpa floppy diskova

Micro sd kartica brutalnog kapaciteta

Da istražim stvar još malo … 16 GB i nije neka pre strašna vrijednost jer danas postoji mini sd kartica od nevjerojatnih 200 GB! To je 204800 megabajta ili 142222 komada floppy diskova.

micro sd kartica
micro sd kartica od nevjerojatnih 200 gigabajta

Najstrašnija stvar od svega je pomisao da bi čitav život mogao stati na jednu takvu minijaturnu karticu. Osobito ako ga živite negdje na području bivšeg Balkana, gdje je svaki dan isti.

Uzmimo u obzir sljedeće:

Živite na prostorima bivše Jugoslavije (to je bila država) , nemate novaca puno radite i nemate vremena za vlastiti život. Pretpostavka je da ćete koristiti jednu takvu micro sd karticu u svom pametnom telefonu pa ćete na nju pohranjivati svoje fotografije.

Budući da se u vašem životu neće događati puno stvari (mislim na one koje se tiču vašeg privatnog života) ajmo pretpostaviti da ćete mjesečno poslikati otprilike 100 fotografija.( u biti teško je izračunati nekakav prosjek no ajmo pokušati makar zbog nekakve ilustracije)

…hm to je oko otprilike 3 fotografije po danu! (interval zabave između putovanja do radnog mjesta ili za vrijeme pauze na marendi) saslikate 10 fotografija radnog kolege koji bježi u strahu da bude ovjekovječen u radnoj robi … onih 7 odmah pobrišete jer je ovaj stavio ruku preko objektiva pa su vam ostale samo tri! Ovih 3 fotografije u nekakvoj normalnoj rezoluciji zauzimaju (svaka po 650 kilobajta) = 1950 kb što je 1.95 Megabajta …

Vratimo se opet na izračun, rekosmo oko 3 fotografije po danu što iznosi 365 x 3 = 1095 fotografija godišnje x 1.95 mb = 2135 megabajta što je 2 gigabajta! Znači, 2 gigabajta u godinu dana.(u obzir ide osoba koja živi po default-u na prostoru bivše države)

Na ovu najnoviju micro sd karticu od 200 GB stane 100 godina materijala. O za boga … Ispravite me ako sam pogriješio u proračunu!

Naravno, kao što rekoh pretpostavka je 3 fotografije po danu (baš da ćete se striktno držati ove vrijednosti ne vjerujem) … Ma da je i više od 3 fotografije na dan i pokoji video uradak 200 GB je brutalna količina podataka za običnog smrtnika. Vjerojatno će ovakve micro sd kartice ostavljati djedovi svojim unucima na daljnje korištenje … 🙂

Matematički proračun je odrađen otprilike, ako ima koji matematičar neka nabaci komentar – hvala! 🙂


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *