Globalna zavjera o šećeru

gorka istina o šećeru

Zbog čega smo toliko bolesni? Zbog čega su djeca već u najranijoj dobi pretila? Možda ćete se iznenaditi, riječ je o globalnoj zavjeri.

U ovom uputstvu nastojat ćemo u što kraćem objašnjenju raščlaniti nekoliko fundamentalnih stvari koje biste trebali znati o šećeru i zamjenskim šećerima.

Na uputstva.org ćete pronaći još mnogo materijala vezanih za zdravlje i lifestyle. Objavljujemo samo one teorije koje su logične i potvrđene dokazima.

Globalna zavjera o šećeru i jeftina brza hrana

Prema Robert-u H. Lustig-u, MD, UCSF profesoru pedijatrije odjela za endokrinologiju i metabolizam problem je nastao davne 1973 godine u Americi za vrijeme vladavine Richarda Nixon-a.

Budući da su cijene hrane u to vrijeme rasle i padale, Nixon se pribojavao da će izgubiti izbore te je postavio zadatak njegovom tadašnjem ministru poljoprivrede da osmisli plan kako da učini hranu što jeftinijom.

glukozno fruktozni sirup
glukozno fruktozni sirup

Tako je u potrazi za riješenjem došao do izuma pod nazivom High Fructose Corn Syrup-a koji je osmišljen u Japanu još davne 1966 godine. Ovaj izum je predstavljen Američkoj javnosti 1975 godine.

Da skratimo priču, ova supctanca je vrlo jeftina tako da su svi proizvodi naglo pojeftinili. Da se razumijemo, prema doktoru Robertu Lustigu svi šećeri su podjednako opasni, dok je ovaj još i “ekonomski opasan”, razlog tome je što ga zbog njegove jeftinoće možemo pronaći gotovo u svim proizvodima.

Supstanca High Fructose Corn Syrup (glukozno fruktozni sirup) je zbog svoje jeftine proizvodnje naspram tradicionalnim šećerom koji se dobivao iz šećerne trske u potpunosti zamjenio ulogu zaslađivača u gotovo svim proizvodima.


Prema riječima Roberta H. Lustiga ova supctanca je toliko strašno pogodila Američko društvo da se količina razornosti može usporediti sa onom prouzrokovanom atomskom bombom bačenom na Hirošimu i Nagasaki, ujedno može se i reći da je ovo neka vrsta osvete koju je doživio Američki narod od strane Japana.

Svaki šećer ima svoju vrijednost za jačinu slatkosti. Tako su ovi novi šećeri uz umjetne šećere poput Aspartama i drugih za nekoliko desetaka jedinica slađi od običnog bijelog šećera koji je dobiven iz šećerne trske.

Robert H. Lustig je kroz svoja istraživanja uspio dokazati mnoštvo
teorija koje ne vole čuti velike koorporacije. U svojim istraživanjima spominje mnoge nelogičnosti, jer ako su proizvođači počeli upotrebljavati supstance koje su daleko slađe od običnog šećera potrošnja bi se trebala smanjiti ?! Odgovor je ne! Potrošnja se još i povećala, jer ne samo da su takvi proizvodi jeftini, nego i izazivaju neku vrstu ovisnosti.

Trgovački naziv za zamjenski šećer je obično glukozno fruktozni sirup. Fruktoza je poprilično bezazlena riječ, jer u samoj srži sadrži “frukt” poput fruct, fructus,fruit … što nas nekako asocira na voće međutim ovo je umjetna supstanca dobivena u laboratorijumu.

Od umjetnih šećera se ne možemo zasititi. Možemo ih koristiti gotovo 24 sata a da uopće ne osjećamo da smo siti. Ovo je definitivno okidač za mnoga oboljenja.

Glukozno fruktozni sirup je prisutan u gotovo svoj “brzoj hrani” od raznih grickalica, kolača, peciva, kečapa a najviše ga imamo u pićima. Light proizvodi su itekako opasni!

Sjećate li se kako je izgledala piramida zdrave prehrane davnih godina? Uporno su nas uvjeravali da jedemo čim više ugljikohidrata i smanjimo unos masti.

Današnje studije nam govore da je upravo ovakav način prehrane učinio od čovječanstva masu bolesnih ljudi. Više o svemu pogledajte u ovom videu:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *