Kako zalemiti žice

kako zalemiti kabel

U ovom uputstvu ćemo zalemiti vrhove žica na jednom kabelu. Zbog čega ovo radimo? Naime, pri pričvršćivanju žica na neko trošilo ili recimo u kućište produžnog kabela zna se desiti da šarafić kojim pričvršćavamo žice unutar kontakata jednostavno ošteti ili slomi bakrene niti.

Ovo nije osobito strašno, većina uređaja koje biste spojili na jedan takav produžni kabel bi funkcionirao međutim prilikom uključivanja više trošila poput termo-akumulacione peći, ili aparata za zavarivanje vrlo lako bi se moglo dogoditi da se preostale bakrene niti unutar kontakata jednostavno rastale zbog pre velikog otpora. Upravo je to razlog zbog kojeg je uvjek dobra praksa žice povezati sa kositrom.

Lemljenjem ili lotanjem štitimo bakrene niti unutar kabela

U ovom kratkom video uputstvu naučit ćete par osnovnih stvari na koji način zalemiti žice. Za ovaj posao ćete trebati:

  • lemilicu 30 Wat-i
  • žicu za lemljenje
  • mast za lemljenje
  • držač za žice – opcionalno
  • komadić tankog metala

U ovom uputstvu smo koristili jednu standardnu lemilicu marke Yamato od 30 vati. Ova lemilica ima nekoliko nastavaka, odabrali smo nastavak sa najvećom površinom.

Koristili smo standardnu žicu za lemljenje debljine 2 mm, te mast amasan Lotfett, uglavnom sve ovo ili slično možete pronaći u svakom boljem dućanu sa elektroničkom opremom.

Jedna od vrlo korisnih dodataka sa kojim možete posao obaviti bez po muke je specijalan držač za žice kojeg možete pronaći u većim robnim centrima na odjelu alata. Ovaj alat ima na sebi štipaljke sa kojima pričvrstite kabel i tada je daleko lakše odraditi posao.OPREZ!

Prilikom lemljenja se razvija dosta visoka temperatura, i zna se desiti da nam se kositar otopi i kapljica padne na površinu poput radnog stola ili ako ste neoprezni čak na hlače ili kožu! Da bi to spriječili poslužite se komadom lima ili nekog metala kojeg ćete podložiti ispod žica koje lemite ili lotate.

Ovo uputstvo je usko povezano sa našim prethodnim uputstvima stoga svakako pogledajte i naše prethodne teme!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *