Kako popraviti produžni kabel

Kako popraviti produžni kabel

Recimo da ste pronašli nekoliko metara dobrog kabela i želite ga pretvoriti u produženi kabel za neku specifičnu namjenu. Za ovaj podhvat će vam trebati jedna utičnica za produžni kabel kakvu možete nabaviti u svakom boljem elektro dućanu ili prodavaonici sa elektroničkom opremom. Čitav proces je vrlo jednostavan i pretpostavljamo da mnogi znaju kako napraviti ovaj posao, no često se dešava da radite pogrešno, ili se ne pridržavate nekih osnovnih pravila. Slijedi proces:

utičnica za produžni kabel

Utičnica za produžni kabel

Kada smo nabavili našu utičnicu za produžni kabel u obližnjem elektro dućanu najprije ćemo otšarafiti šarafić koji se nalazi sa strane i rasklopiti utičnicu.

rasklopljena utičnica za produžni kabel

Rasklopljena utičnica za produžni kabel

Pripremite kabel! Najprije ćete ga uvući kroz rupu oklopa utičnice produženog kabela te ćete oguliti izolaciju na žicama, i dodati malo lema odnosno kositra radi svake sigurnosti. Vaša produžna utičnica će funkcionirati i bez lemljenja žica ili presvlačenja žica sa kositrom međutim ipak je bolje da to učinite ukoliko ćete možda priključivati nekakva jača trošila poput termo akumulacione peći ili slično. Uvjek je bolje da se žice povežu sa lemom.

priprema žica prije lemljenja

priprema žica prije lemljenja

Bilo bi dobro da imate i neki pribor za lemljenje kao i specijalne držače za žice. Ovo je odličan alat kojeg toplo preporučujemo za sve vas koji se često bavite raznim popravcima.

pribor za lotanje žica

Pribor za lotanje žica

Jednom kada zalotate žice to će izgledati otprilike ovako:

zalotane žice

Zalotane žice

Kada ste pripremili žice potrebno ih je zašarafiti unutar utičnice. Ovo je vrlo jednostavno! Jedina ključna stvar u svemu je da vam žice nisu pre duge.

šarafi koji drže kabel

Dobro zategnite sve kontakte kao i šarafe koji drže kabel – ovo je vrlo važan dio

Što reći za kraj? Popravak produžnog kabela nije nikakva mudrost, mnogi već znaju kako obaviti ovaj posao međutim rijetko tko se strogo pridržava nekih osnovnih pravila ili ovaj posao ne shvaćaju dovoljno ozbiljno.

Osobitu pažnju treba posvetiti pričvršćivanju kabela unutar utičnice, jer ukoliko se šarafi koji drže kabel ne zategnu kako treba vrlo lako bi se moglo dogoditi da se žice iščupaju iz kontakata i dođe do ozbiljnih problema.

Mnogi će sponiti žice bez lemljenja, ovakav spoj će funkcionirati međutim zna se desiti i dešava se da se žice unutar kontakata slome pod pritiskom šarafa te na takvom spoju gdje u funkciji ostaje nekoliko bakrenih niti nastaje veliki otpor te se na kraju takav spoj rastali.Svakako bi bilo dobro da se stavi sloj kositra na žice kako bi se to spriječilo.

sklopljena utičnica produžnog kabela

sklopljena utičnica produžnog kabela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *