Kako kvalitetno napisati životopis i zamolbu

kako_kvalitetno_napisati_zivotopis_i_zamolbu

U ovom uputstvu pokazati ću Vam kako brzo i jednostavno napisati kvalitetan životopos i zamolbu. U današnje vrijeme je sve veći problem pronaći posao, a kako biste dobili posao koji volite i želite raditi najvažnije je da poslodavcu pristupite na odgovarajući profesionalan način, te da se predstavite kao osoba koja je baš stvorena za upravo to radno mjesto. Kada ste se odlučili na traženje posla, to činite aktivno, te imajte na umu da se predstavite na najbolji mogući način.

Prvi korak do traženja posla je odabrati županiju ili grad u kojem biste željeli raditi. Kada ste odlučili koja mjesta dolaze u obzir, možete staviti na papir natuknice na kojim radnim mjestima se vidite.

Navesti ću primjer:

Završila sam srednju medicinsku školu, smjer medicinska sestra/tehničar opće njege u gradu Varaždinu. Hm, u obzir bi mogao doći samo grad Varaždin jer nemam auto i ne mogu putovati. Željela bih raditi u struci.

E sada kada ste to odlučili morate razmisliti na kojim pozicijama i radnim mjestima možete raditi sa svojom strukom.

Navesti ću primjer:

Ja kao medicinska sestra srednje stručne spreme mogu raditi na više radnih mjesta. Mogu raditi u bolnici, u domu za starije i nemoćne osobe, u ambulantama, bilo to opće prakse ili specijaliziranim za internu, kirurgiju, te ginekologiju ili porodništvo, pa sve do ambulanti i poliklinika dentalne prakse, te očnih ambulanti i ostalo.

Dakle, opseg posla je jako velik i moram razamislti što me konkretno više zanima od ostaloga, a što nikako ne želim raditi. Kada sam to odlučila vrijeme je da potražim šta od toga ima u mome gradu. Možete se prošeteti gradom i napraviti popis ili jednostvano provjeriti na internetu. Jedno od mjesta za traženje posla je Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Kako pronaći posao u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje:

 1. kliknuti na burzu rada
 2. odabrati županiju
 3. kliknuti na županiju u kojoj se nalazite
 4. odabir zdravstvo i socijalna skrb

1. Klinuti na burza rada

2. Odabrati županiju

burza_rada_hzz_hr_zupanije

3. Kliknete na županiju u kojoj se nalazite, ili gdje želite raditi

burza_rada_hzz_hr_kategorije_poslova

4. Zatim u mome slučaju -> zdravstvo i socijalna skrb

burza_rada_hzz_hr_zdravstvo_i_socijalna_skrb

I vidjeti koja radna mjesta se trenutno nude.
Nemojte da Vas to uplaši ili obeshrabri, jer velika većina poslodavaca uopće ne stavlja oglase na buzu rada. Najbolje bi bilo suziti izbor mjesta gdje se želite zaposliti, i svakome se javiti na mail s otvorenom molbom.

Što znači otvorena molba?

Otvorena molba je molba za posao koju šaljete poslodavcu koji u tom trenutku nema službeno otvoreno radno mjesto. Ali to ne znači da, ako mu pošaljete kvalitetan životopis i zamolbu, te ljubaznu poruku upita, da Vas neće pozvati na informativni razgovor, a ukoliko se dobro predstavite, uz pomoć naših uputa, vrlo lako možete dobiti posao.

Kako napisati kvalitetan životopis?

U životopisu prvo pišemo osobne informacije.
Zatim podatke o školovanju, odnosno edukaciji, gdje je vrlo važno voditi računa o redosljedu informacija. Najnovije podatke pišemo na vrh pojedine cjeline.
Slijede naše vještine. U ovoj cjelini pišemo naše vrline, iskustvo rada na računalu, strani jezici, položen vozački ispit i ostalo.
Nakon toga pišemo radno iskustvo. Pošto je najteže napisati životopis nakon srednje škole, jer nemamo nikakvo radno iskustvo pa nam životopis izgleda prazan, nadamo se da ćemo na internetu pronaći primjer životopisa. A na internetu se nalaze primjeri životopisa od ljudi koji imaju radno iskustvo 10 godina i znaju 5 stranih jezika i bili su direktori 3 firme u Americi. E pa s toga ću Vam ja objasniti kako je vrlo jednostavno napraviti odličan živopis nakon srednje škole.
Slijedeći i zadnji odjeljak u životopisu su naši interesi, gdje moramo pokazati volju i želju za radom.
Pogledajte u primjeru kako izgleda životpis osobe nakon završene srednje škole:

zivotopis_medicinski_tehnicar

A ovako to izgleda nakon Vašeg prvog radnog iskustva:

zivotopis

Sada kada ste vidjeli kako je to zapravo jednostavno, najvažnije je napomenuti da izgleda jednostavno i profesionalno, te da nema više od jedne do dvije stranice. Nemojte pisati u prevelikom fontu, ja sam koristila Times New Roman font slova 12.
Nakon što smo pokazali kako izgleda životopis možemo pokazati kako je sada još jednostavnije napraviti kvalitetnu zamolbu za posao.

Kako napraviti kvalitetnu zamolbu?

Zamolbu započinjemo tako da s lijeve strane napišemo svoje podatke,

 • ime i prezime
 • adresa stanovanja
 • grad i poštanski broj
 • broj mobitela
 • email

Slijedeći korak je odvojiti red i pisati iste podatke ali od poslodavca, tj. firme kojoj šaljete zamolbu.

 • naziv bolnice, ambulante, trgovine ili obrta kojem šaljete zamolbu
  (sve podatke možete pronači na internetu)
 • adresa
 • grad i poštanski broj
 • broj telefona, mobitela, fax
 • kontakt email

Sada krenite sa pozdravom i pišete za koje radno jesto se javljate.

Navesti ću primjer:

Poštovani!

Ovim putem Vam se obraćam sa željom zasnivanja radnog odnosa sa Vašom cijenjenom tvrtkom za radno mjesto medicinska sestra opće njege.

Dalje pišete kada ste rođeni, koju školu ste završili, koji ste naziv time stekli. Posjedujete li licencu, napišite od koga je dodjeljena, te sve podatke možete pronaći na licenci tj. odobrenju za samostalni rad. Napišete kada ste završili školu, ako se možete pohvaliti da ste imali vrlo dobar ili odličan uspjeh onda i to svakako napišite. Ukoliko imate nekakve diplome sa natjecanja, volontiranja, sve možete napisati i pohvaliti se time. Napišie sve svoje pozitivne osobine i vrline, svakako napomenite da ste uvijek nasmijani, vredri, pouzdani, te da ste voljni učiti i tako napredovati u struci, odnosno u poslu koji radite, tj. o radnom mjestu. Napišite i koji strani jezik poznajete, govorite ili razumijete. Sve informacije Vam mogu pomoći da dobijete taj posao.

Na kraju, zamolbu završavate ovako, navesti ću primjer:

Velika čast bi mi bila pridružiti se Vašem cijenjenom stručnom timu.

Ukoliko imate potrebe za zapošljavanjem ove vrste osoblja, sa ozbiljnim interesom stavljam Vam se na raspolaganje. S radom mogu početi odmah.

Htjela bih Vam se unaprijed zahvaliti na utrošenom vremenu za moj upit. U isčekivanju Vašeg odgovora unaprijed se zahvaljujem i srdačno Vas pozdravljam.

S poštovanjem,

Ivana Horvat

Ovdje možete pogledati kako zamolba izgleda u cijelosti:

zamolba_za_posao

Još samo jedan mali savjet;

kada se javljte poslodavcu, bilo to otvorena molba ili prijava za posao za koji ste pronašli natječaj, uvijek pošaljite mail (osim ako u natječaju nije drugačije napisano, npr.u bolnicama se dokumenti šalju poštom), a otvorene molbe možete uvijek mailom, jer je to najbolji način službene komunikacije. Time se već na početku predstavljate kao informirana i profesionalna osoba.

Prilikom slanja maila prilažete datoteku zamolbe i životopisa, to se nalazi na zadnjoj traci pored opcije pošalji:

kako_poslati_zivotopis_i_zamolbu_preko_maila

Ovako izgleda mail kojim se javljate za posao:

kako_pravilno_napisati_poruku_poslodavcu

Nadam se da sam Vam pomogla svojim savjetima te da ćete dobiti radno mjesto koje želite, sretno svima!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *