Kako ubrzati rad u Linux terminalu

Linux CentOS 7 Ubuntu uputstva

Postoji mnoštvo Linux distribucija koje možete upotrijebiti u ovom uputstvu, bilo da se radi o Linux Ubuntu, CentOS ili nekoj drugoj poput Fedora slično. Ovo uputstvo je napravljeno isključivo za sve vas koji želite naučiti nešto više i tek se upoznajete sa linuxima.

U nastavku ovog videa naučit ćete na koji način možete ubrzati rad unutar vašeg Linux terminala. Vjerojatno ste imali prilike vidjeti kako sistemski administratori brzo tipkaju i da tako kažemo – puni su raznih trikova.

Zapravo se radi o nizu rutina uz pomoću kojih možete skratiti upisivanje imena dugačih naziva foldera ili podataka čime se znantno dobiva na brzini izvršavanja određenog administracijskog posla poput backup-a raznih podataka koje želimo snimiti ili premjestiti na neko drugo mjesto.

Sada se sigurno pitate zbog čega je ovo uopće potrebno? Iz perspektive običnog korisnika ovako nešto vam možda neće biti osobno zanimljivo, no ako želite jednoga dana postati hacker ovakav trik će vam biti izuzetno važan i otkrit ćete da ste radeći svo ovo vrijeme ne znajući ove trikove jednostavno gubili vrijeme.

Zašto Linux CentOS 7 ?

U ovom uputstvu koristimo Linux CentOS 7 sustav, ukoliko čitate ovaj članak vjerujem da dolazite iz “Windows svijeta” i najvjerojatnije biste htjeli naučiti nešto više i vrlo vjerojatno imate instaliranu Linux Ubuntu distribuciju.

Sada se sigurno pitate zbog čega sam baš izabrao CentOS 7? CentOS 7 je linux distrubucija je “derivat” Red Hat distribucije koja radi odlično, vrlo je stabilna i koristi se na mnogim web serverima.

Iako sam godinama poput vas koristio Linux Ubuntu, usprkos činjenici da je Ubuntu najbolja Desktop distribucija odlučio sam je promjeniti jer mi se u jednom trenutku počelo činiti da sve više i više prelazi u komercijalan proizvod.

Počele su me “strašiti” reklame koje su se počele mimo mojeg znanja prikazivati, te sam najprije prešao na CentOS 6 pa zatim na CentOS 7 distribuciju jer jednoga dana mislim raditi poslove Linux System Administratora.

Linux CentOS 7 vam ne pruža toliko dobar filing dok ga koristite kao “radnu stanicu” , moram priznati da zaostaje za Linux Ubuntu distribucijom po tom pitanju, no sustav je vrlo stabilan iz razloga što se ova distribucija ne nadograđuje novim kernelima toliko često, već napreduje polako ispravljajući sve bug-ove u hodu.

CentOS 7 distribuciju sam zapravo morao odabrati jer je CentOS 6.9 pomalo već zastario i koristiti će se još neko vrijeme, premda mi je ipak ova distribucija bila najdraža zbog svih čisto iz razloga što je bila vrlo oskudna grafičkim dodacima i stvari su se na Desktopu odvijale zaista brzo.

Za sve vas koji se u budućnosti želite ozbiljnije pozabaviti sa Linuxima, te želite saznati čim više o svemu tome, pretplatite se i na naš youtube kanal na kojem možete često vidjeti mnoštvo korisnih stvari vezanih za tu temu.

VAŽNA NAPOMENA:

Ukoliko ćete ove trikove raditi na Linux Ubuntu distribuciji pretpostavljam da su komponente pod nazivima

  • bash-completion
  • bash-completion-extras
  • libguestfs-bash-completion

 
Već instalirane po default-u , barem je tako bilo do pred malo a primjećujem da su se počele događati neke promjene na distribucijama centos 7 gdje ove komponente ponekada nisu po defaultu instalirane, možda ukoliko ste vršili minimal install. Ukoliko vam slučajno trik ne pali na CentOS sedmici instalirajte si ove komponente obavezno:

sudo yum install bash-completion bash-completion-extras libguestfs-bash-completion

…kao što sam ranije napomenuo, čitajući po raznim forumima vezano za linux centos 7 distribuciju mnogi su primjetili nedostatak ovih komponenti koje se vrlo lako “ručno” mogu nadodati.

To bi bilo sve za ovaj puta, obavezno pogledajte ovaj video i pretplatite se na naš youtube kanal, kliknite na subscribe jer ćemo u budućnosti imati još mnogo tema koje su vezane za korištenje raznih linux distribucija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *