Kako skinuti slike sa mobitela na Linux

kako skinuti slike sa mobitela na linux

U ovom video uputstvu naučit ćete na koji način možete skinuti slike sa vašeg mobilnog telefona, ali ne uz pomoć nekakvih fancy grafičkih dodataka već ćemo sve to obaviti direktno u linux terminalu. Ovo uputstvo je namjenjeno naprednijim korisnicima kao i svim budućim hackerima.

Za ovu demonstraciju smo koristili stari Samsungov model Trend Lite sa jednojezgrenim procesorom koji je za današnje vrijeme malo pre spor za surfanje internetom, no odlično se pokazao kao uređaj za ovaj pokus.

Za ovu demonstraciju bit će vam potrebne slijedeće stvari:

  • mobilni telefon
  • folder sa slikama
  • komp sa linuxima
  • ssh droid (program za mobitel)

 
Sve ovo će vam možda izgledati pre komplicirano za prvi puta i mnogi od vas će postaviti pitanje čemu sva ta frka oko prijenosa podataka na linuxe kada već postoji mnoštvo jednostavnijih načina?


Evo da razjasnim nekoliko stvari koje su interesantne za ovo uputstvo. Ako koristite nekakav servis tipa DropBox ili slično, mnogi od vas mogli bi se mogli složiti samnom po pitanju sigurnosti podataka da nije baš previše “ugodno” da vam u pozadini vašeg telefona radi nekakav servis koji se da tako kažem “brine” o vašim slikama.

Možda je ovakav način razmišljanja malo paranoičan, no danas živimo u vrlo čudnom svijetu i informacije se doslovno na neki način trguju, a ovi mobilni telefoni su pravo čudo! Vječito se vrše nekakvi update sistema, od kojih “boli glava”, a najgora stvar je kada se vrše i update i upload kad najmanje treba.

Spajamo se na router i skidamo podatke iz mobitela

Za ovaj način vam nisu potrebni nikakvi kablovi, spajat ćete se najčešće na kućnu mrežu i to bežično, zapravo ovo bi bila preporuka s obzirom da se na rutere koji se nalaze na javnim mjestima poput kafića, aerodroma spaja čitava masa ljudi od kojih se neki bave i proučavanjem tuđih sadržaja.

Da budem iskren, stvarno ne znam na koji način bi taj netko mogao “pokupiti” vaše podatke s obzirom da vršite prijenos putem ssh encrypted protokola, no sa ovim stvarima se baš i nije za šaliti osobito na javnim mjestima.

SSH Droid program kojeg ćete trebati na vašem mobilnom telefonu

Kako stvar u biti funkcionira? Dakle, skinete aplikaciju pod nazivom SSH Droid na vaš mobitel aktivirate je, te se spojite na kućni ruter. Na ovaj ruter je spojen i vaš kompjuter na kojem imate instalirane linuxe. Sada uz pomoć Linuxa aktivirate sftp (Secure File Transfer Protocol) program, spojite se direktno na mobitel, pronađete u njemu podatke i skinete ih u neki folder na vaše računalo.

Za sve naprednije korisnike ovo uputstvo će biti vrlo zanimljivo, jer primjerice možete napraviti nekakvu skriptu koja bi sav ovaj proces ubrzala. Primjerice možemo napisati skriptu koja provjerava dostupnost mobilnog telefona, i vrši sinhronizaciju uz pomoć rsync programa ili nešto slično.

Uglavnom, samo nebo je granica. Još jedan mali detalj, ovo uputstvo je rađeno na Linux CentOS sustavu koji već ima instaliran i aktiviran ssh program skupa sa varijacijama, koliko se sjećam ubuntu nema ove komponente po default postavkama tako da ćete ih najvjerojatnije morati ručno instalirati. Evo otprilike kako bi to najvjerojatnije trebalo izgledati: Kako instalirati ssh na linux distribuciju Linux Ubuntu

https://youtu.be/jc4itGOdk90

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *