Kako se riješiti starog željeza

Kako se riješiti starog željeza

Cijena odkupa željeza je poprilično niska, pa se mnogi ljudi umjesto da ga prodaju odlučuju za izradu raznih predmeta koji mogu biti itekako funkcionalni. Sve što vam treba jest aparat za zavarivanje i paket elektroda koje već sigurno imate.

Kako je krenula ideja za ovaj projekt? Kod kuće sam imao hrpu raznih “odrezaka” željeznih profilnih cijevi kao i jedan IPE nosač visine 8 cm i širine 4.5 cm u dužini od 3 metara. Cijena jednog takvog nosača u prodaji je oko 160 kuna, a cijena otkupa željeza je otprilike 1,30 kn po kilogramu, dakle nikako se ne isplati prodavati.


Ovaj nosač nam je ostao odkako se gradila kuća, i bio je vani cijelo vrijeme. Kamo s njime? Najbolje će biti da mu napravimo nekakvu novu ulogu! I tako sam ga raspilio sa velikom kutnom brusilicom (rezna ploča promjer 230 mm) na 4 dijela te sam u “šupi” pronašao nekoliko kvadratnih profilnih cijevi.

Zapravo, ovaj projekat je trebao biti odrađen “na brzaka”, međutim zakomplicirao sam sa izradom ležišta za nogice od stola. Stvar u svojoj biti uopće nije teška, no užas je kada nemate radni stol na kojem možete zavarivati, tako je većina posla odrađena na podu, kao i na okviru od stola pazeći da se ne sruši.

Radni stol, podesiv i rasklopiv po potrebi

Da se malo više pozabavimo sa ovim ležištima, ideja je da ovaj stol bude na neki način “fleksibilan”
i da se te iste noge mogu bez problema odšarafiti i zašarafiti prema potrebi. Kao dodatna stvar koja je dosta dobra je mogućnost “spuštanja” noge od stola prema potrebi terena.

Tako se na neravnom terenu može čitav stol podesiti bez montiranja bilo kakvih komadića drva ispod nogu. Ovaj radni stol je zapravo namjenjen ponajviše za zavarivanje nekih drugih predmeta. Zapravo, generalni zaključak bi bio da bez pravog stola nemojte ni pokušavati razmišljati o nekakvim preciznijim zavarivanjima.

Prilikom izrade ovih željeznih ležišta za nogice od stola je utrošeno jako puno vremena. Krojenje cijevi i zavarivanje je poprilično teško i zahtjevno, ima tu puno rezuckanja i brušenja koje sam zapravo htio i izbjeći.

Elektrode sam već imao kod kuće, a radio sam sa elektrodama 3.2 (to su one deblje elektrode) za zavarivanje i koristio sam malo veću amperažu prema tablicama jer je stijenka okvira stola (IPE profil) bila debljine 4.5 mm što je gotovo pola centimetara, tako da je za tu svrhu trebala ta deblja elektroda.

Ostatak sam zavarivao sa elektrodom 2mm. Za bušenje rupa sam koristio 8mm borer, a matice su bile za ključ 13.

Kao ležište sam pronašao kvadratnu cijev dimenzija 5 x 5 cm, te sam je raspilio po dijagonali i sastavljao nazad na dimenziju 4.5 x 4.5 kako bi u nju stala cijev 4 x 4 cm. Nakon izrade prvog ležišta stvarno sam mislio odustati o te sulude ideje, no ideja je bila da se željezo potroši i da se ne ide u nekakav dodatni trošak kupnje nekakvih dodatnih cijevi za ovaj projekat, a i mnogi prodavači vam prodaju cijev od 6 metara …tako da sam ipak stisao zube i odradio ovaj posao pa skoro “u zraku”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *