Kako se pripremiti za razgovor za posao?

kako pronaći posao

Nakon što ste napisali kvalitetan životopis i zamolbu za posao, poslodavac ju je razmotrio i istaknio Vas od ostalih, time što ste pozvani na razgovor za posao. Kako se pripremiti, šta obući,kako se ponašati za razgovor za posao pročitajte u nastavku.

Kako napisati kvalitetan životopis i zamolbu možete pronaći klikom na: Kako kvalitetno napisati životopis i zamolbu

Vrlo je važno istaknuti da pratite mail pristiglu poštu, ako ste se tim putem prijavili za posao, te da svakodnevno provjeravate da li je stigao odgovor na Vaš upit. Bilo bi profesionalno od Vas ako biste što prije odgovorili na poziv za razgovor za posao. Odgovorom poslodavca na Vaš upit možete vidjeti koliko je on zapravo zainteresiran za Vas.

Navesti ću primjer:

mail_za_posao_poslodavac

Odgovorite korektno i pristojno, a ujedno i profesionalano, pokažite da ste zainteresirani za to radno mjesto i da očekujete razgovor za posao.

Navesti ću primjer:

mail_za_odgovor_poslodavcu

Sada kada ste dogovorili termin intervjua, odnosno razgovora za zaposlenje, trebate se dobro pripremiti. Sigurno Vam se u glavi vrte pitanja kao što su:

 1. Koja pitanja će me poslodavac pitati na razgovoru za posao?
 2. Kako se trebam ponašati na razgovoru za posao?
 3. Što ću odjenuti na razgovoru za posao?
 4. Što moram ponjeti na razgovor za posao?

Ne brinite, mi ćemo Vam pomoći da se istaknete od ostalih, te da se najbolje predstavite. Pa krenimo sa savjetima.

1. Koja pitanja će me poslodavac pitati na razgovoru za posao?

Razgovor za zaposlenje ili intervju se sastoji od pitanja i odgovora, s ciljem prikupljanja podataka o osobi i interesima za zaposlenje. Razgovor za posao obično traje oko 30 minuta, no može trajati i više ili manje. Poslodavac će Vam postavljati mnogo pitannja na koja će očekivati da znate odgovor, pri čemu će zapisivati Vaše odgovore i na temelju toga prosuditi koliko ste prikladni za radno mjesto na koje ste se prijavili. Razgovor za posao počinje pozdravom i predstavljanjem.

Navesti ću primjer:

Dobar dan! Ja sam Ivana Horvat.
Kada ste se predstavili, poslodavac će krenuti sa pitanjima.
Navesti ću primjer intervjua za zaposlenje:
Poslodavac: Recite nešto o sebi?
Ivana: Ja sam medicinska sestra srednje stručne spreme. Završila sam školu ovdje u Varaždinu. Prolazila sam sa odličnim uspjehom. Posjedujem licencu i odobrenje za samostalni rad.

Napomena: nemojte pričati duže od 2 minute, počnite sa innformacijama koje ste pisali u Vašem životopisu.

Poslodavac: Što znate o našoj bolnici/tvrtki/firmi?
Ivana: Znam mnogo toga, imaena doktora, sestara koje rade na odjelima, također gdje se nalazi koji odjel, također imam iskustva u radu na bolničkim odjelima jer sam ovdje obavljala srednjoškolsku praksu.

Napomena: Iskoristite internet i informirajte se prije razgovora za posao, čime se bavi firma, što prodaju, koje gradove pokrivaju, bitna imena u firmi. To će im dati do znanja da ste se zaista informirali i da ste došli pripremljeni.

Poslodavac: Zašto želite raditi baš u našoj bolnici/tvrtki/firmi?
Ivana: Jer sam stekla divno iskustvo na pojedinim odjelima, te jednostavno se vidim ovdje, želim učiti od najboljih, raditi i napredovati u struci.
Poslodavac: Zašto smatrate da bismo zaposlili upravo Vas?
Ivana: Zato što sam upravo ovdje stekla svo svoje zanje, vještine i iskustvo, u radu sa Vašim cjenjenim stručnim timovima, i time mislim da sam upravo ja osoba koju Vi tražite.
Poslodavac: Što očekujete od radnog mjesta?
Ivana: Očekujem dodatno znanje, mogučnost usavršavanja, te da ću iskoristiti vlastito znanje i iskustvo.
Poslodavac: Koja je Vaša idealna radna okolina?
Ivana: Najviše bih voljela raditi na odjelima kao što su dječiji odjel, neonatologija, rodilište ili ginekologija, pošto mi je to bila i tema zavšnog rada pa sam samim time na navedenim odjelima stekla dodatno znanje i iskustvo. Osoblje je ljubazno, rade timski, potiču jedni druge na rad a to je upravo ono idealno što svako želi na svom radnom mjestu, da se osjeća ugodno i potrebno.
Poslodavac: Koje su Vaše vrline i mane?
Ivana: Savjesna sam, svjesna, pozitivna, uvijek nasmijana, vedra, s razvijenim komunikacijskim vještinama, sposobnostima empatije, profesionalna, s voljom i željom za radom. A moja mana je što se ne znam baš prezentirati pred velikim grupama ljudi, ali ukoliko ću se naći u situaciji da moram potruditi ću se da napravim to najbolje što mogu.

Napomena: Navodite vrline i mane vezano za posao za koji ste se prijavili, a ne npr. da ste ljeni ustati, da ne volite čitati itd. Uvijek manu prikrijte tako da poslodavac vidi da ona postoji, jer nitko nije savršen, ali da ćete s Vi potruditi da posao napravite najbolje što možete.

Poslodavac: Koju plaću očekujete?

Napomena: Nikada nemojte govoriti da ste npr. na prošlom poslu imali plaću 4000 kn + nekakve bonuse ili putne troškove, jer to nije dobar odgovor, ne ispadate profesionalni. Visina plaće bi trebala biti tajna.

Ivana: Možete li mi molim Vas, prije nego što odgovorim na ovo pitanje, reći koja je uobičajena plaća za osobu koja ima srednju stručnu spremu kao ja?
Poslodavac: Uobičajena plaća za rad na odjelu je 4500-6000 kuna, ovisno o odjelima, te radu vikendima i praznicima.
Ivana: Ovisi o odjelu na kojemu bi radila, ali mislim da je 4500 kn uredu.

Poslodavac će Vam postaviti pitanje: “Zašto želite promjeniti radno mjesto?” ukoliko ste u životopisu i zamolbi napisali da radite, do pronalaska posla.

Navesti ću primjer:

Trenutno radim na radnom mjestu medicinske sestre u Domu za starije i nemoćne osobe Mira, ulica Sv.Duha 34, 42 000 Varaždin, do pronalaska posla.

Možete navesti ono što ne volite na radnom mjestu i što želite promjeniti, ali nemojte to reći na način da ipadne kao da se žalite i da ogovarate firmu/tvrtku gdje radite.

Navesti ću primjer:

Nisam zadovoljna uvjetima, nisu ispoštovali uvjete koje smo dogovorili na početku rada.

Što može značiti da Vas nisu platili za rad koji ste odradili, da Vam nisu plaćeni prekovremeni ili da niste imli pravo na godišni odmor.
Ili se radi o promjeni mjesta stanovanja. Navesti ću primjer:

Trenutno radim na radnom mjestu medicinske sestre u Domu za starije i nemoćne osobe Mira, ulica Sv.Duha 34, 42 000 Varaždin, do pronalaska posla u Zagrebu, radi promjene mjesta stanovanja.

2. Kako se trebam ponašati na razgovoru za posao?

Razgovor za posao je vrlo stresan većini ljudi. Sigurno Vam sama pomisao na razgovor izaziva mučninu, no sve to može proći puno lakše i bezbolnije, samo je potrebno pročitati kako se ponašati na razgovoru za posao. Podjeliti ću s Vama nekoliko malih savjeta iz vlastitog iskustva:

 1. Uvijek budite spremni s odgovorima, jer se više manje ista pitanja postavljaju na svim razgovorima za posao.
 2. Sjedite uspravno, nemojte biti pogrbljeni.
 3. Odgovarajte podignute glave.
 4. Gledajte sugovornika u oči.
 5. Nemojte se ponašati djetinjsto, budite ozbiljni.
 6. Pažljivo slušajte.
 7. Ne bi bilo loše kada biste na razgovor za posao ponjeli mali rokovnik, bolježnicu ili blokić, gdje si možete zapisati pitanja koja Vas zanimaju, kako ih ne biste zaboravili postaviti poslodavcu. Rokovnik Vas ujedno predstavlja kao profesionalnu osobu.

slika_otvoreni_rokovnik_pitanja

3. Što ću odjenuti na razgovoru za posao?

“Što obući?” – Pitanje koje svakodnevno muči osobe ženskog spola, a pravi stres se javlja kada iz ormara morate izvući komade odjeće koji će biti najbolji izbor, ovisno o izboru posla za koji se prijavljujete.

Odjeća je vrlo važan detalj na razgovoru za posao, to je ono što poslodavac prvo vidi kada uđete u prostoriju u kojoj će se obaviti intervju.
Najbolje bi bilo obući suknju, do malo iznad koljena, bluzicu ili košuljicu, salonke sa srednjom visinom pete i u to uklopiti nakit, koji ne dolazi puno do izražaja. Kombinirati sivu, crnu, bijelu, te crvenu boju.

Crvena boja se pokazala jako dobrom u odjevnim kombinacijama i odaje stil zaposlene, pozitivne, mlade, vedre i profesionalne osobe. Nemojte oblačiti jake boje, poput žute, narančaste, roze, budite profesionalni.

Ukoliko niste kandidat za suknju obucite crne ili sive hlače ravnog kroja, koje će Vas izdužiti i dati Vam dobru liniju i prilagodite kombinaciju. Nikako nemojte birati bluze s jako otvorenim dekolteom, jer će cijela priča otići u krivom smjeru.

Navesti ću sliku kao primjer

slika_sa_tri_poslovne_zene

Muškarcima je puno lakše snaći se u vlastitom ormaru, nego ženama a isto tako i puno lakše pronaći kombinaciju koju ćete odjenuti na razgovor za posao. Sigurno nećete pogriješiti ako obučete traperice, bilo u plavoj, crnoj, sivoj ili smeđoj boji i košulju, bez previše detalja. Uz to kombinirajte cipele ili patike, sako, sat i Vaša kombinacija će odati dojam profesionalne osobe.

Navesti ću sliku kao primjer

slika_muskarca_u_poslovnom_izdanju

Na razgovoru se pojavite uredni, nemojte stavljti jake parfeme, jer nikad neznate možda je poslodavac alergičan pa samim time ćete ga odbiti. Popeglajte odjeću. Obrišite cipele. Kosu držite urednom. Nemojte stavljati prejaku šminku, jer mnogo ljudi to ne voli. Budite prirodni. Nemojte nositi detalje koji upadaju u oči ili reflektiraju. Ne morate kupovati novu odjeću i starati dodatne troškove, iskoristite ono što imate kod kuće.

4. Što moram ponijeti na razgovor za posao?

Na razgovor za posao ponesite su dokumentaciju, ona uključuje:

 1. domovnicu
 2. rodni list
 3. svjedodžbe iz srednje škole
 4. pohvalnice, ukoliko ih imate
 5. odobrenje za samostalni rad, licenca
 6. obavezno isprintajte životopis i zamolbu

Sve dokumente držite u fasciklu, preporuča se plava boja, jer jednako privlači i žene i muškarce. Bilo bi poželjno da fascikl bude jednobojan ili dvobojan, nemojte doći na razgovor za posao sa šarenim faciklom ili sa nekakvim dječjim dezenom.

Na vrh stavite životopis i zamolbu, dalje licencu, odobrenje za samostalni rad, pohvalnice, svjedodžbe, pa domovnicu i rodni list. Na početak idu dokumenti s kojima se možete pohvaliti da poslodavac to prvo uoći. Sve dokumente kopirajte jer će poslodavac tražiti Vaše kopije.

Ukoliko životopis ili zamolba sadržavju dvije stranice zaklamajte ih. Posebno životopis a posebno zamolba za posao. Možete imati pripremljenu kopiju osobne iskaznice s obje strane, te kopiju bankovne kartice na koju će Vam sjedati plaća. Ali to držite na kraju fascikla ako Vas odmah bude poslodavac tražio i to, pa je dobro imati kod sebe i doći pripremljen.

Nadam se da sam Vam pomogla sa savjetima da se predstavite kao osoba baš stvorena za to radno mjesto i da na razgovor za posao dođete dobro pripremljeni i samopouzdani. Jer kad odgovarate kratko i pripremljeno, odajete dojam samopouzdane osobe.

Sretno na razgovoru!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *