Besplatan operativan sustav Linux Ubuntu 1-dio

logotip ubuntu

Vjerujem da ste svi već čuli o potpuno besplatnom operativnom sustavu Linux, te ste ga odmah “prekrižili”smatrajući da besplatne stvari nisu toliko dobre. Ovakvo razmišljanje obično proizlazi iz “Windows svijeta” u kojem se vrlo vjerojatno nalazite od prvoga dana od kada ste upalili svoje prvo računalo.

U Windows svijetu su freeware programi obično vrlo loše kvalitete te sa sobom vuku hrpe i hrpe reklama, i da bi sve to funkcioniralo vječito morate nešto kupovati. Dobro je samo ono što kupite, i to je činjenica, dok je sa linuxima stvar nešto malo drugačija.

Ja osobno koristim Linux sustav već nekoliko godina, i čitav ovaj web portal uputstva.org nastao je na ovom besplatnom operativnom sustavu kojeg koristim. Gotovo svi materijali uključujući i video montaže rađeni su na Linux Ubuntu i CentOS 6 operativnom sistemu.

Linux operativan sustav je zapravo u svojoj biti bio namjenjen da bude server, poslužitelj podataka te se unazad nekoliko godina počeo koristiti aktivno kao “radna stanica” na Desktop računalima.

Linux Ubuntu – User friendly inačica operativnog sustava linux

Sigurno se pitate od kuda krenuti? Kao prvo, ukoliko ste početnik morate shvatiti razliku između programa i operativnog sustava. Programi se instaliraju na operativan sustav, a operativan sustav je s druge strane samostalna stvar koja radi zasebno. Primjerice, linux ne možete izravno instalirati na Windowse, ma da postoji metoda sa kojom se može i to ostvariti putem virtualizacije međutim takav sustav nikada neće raditi u svojoj “izvornoj brzini” jer u tom slučaju imamo “sustav na sustavu”.

Stoga je najbolji scenario da se Windows i Linux instaliraju odvojeno, te se učitavaju prilikom podizanja sustava uz pomoću grub bootloadera (programa koji učitava operativne sustave). Tako na jednom kompjuteru možete imati dva i više operativnih sistema koji se instaliraju na zasebne particije, te prilikom učitavanja možete izabrati koji sustav ćete koristiti.

Ukoliko se odlučite početi sa ovakvim eksperimentiranjem, prvi savjet bi bio da najprije pospremite sve važne podatke na neki vanjski hard disk, jer ćete morati pravilno particionirati hard disk. Obično se najprije instaliraju Windowsi te se ne iskoristi čitava particija, već samo nekoliko gigabajta koliko vam je dovoljno.

Linux Ubuntu besplatan operativan sustav možete isprobati čak i da ga ne instalirate

Vjerovali ili ne, Linux Ubuntu besplatan sustav možete isprobati čak i da ga ne instalirate direktno na hard disk. Kako je to moguće?! Linux jednostavno skinete sa interneta, te ga “spržite” u iso formatu na cd ili dvd koristeći Nero Burning Rom program. Prilikom boot-anja računala u biosu podesite boot options da se sistem podigne sa cd-a.(obično se to radi pritiskom na tipku delete) ili jednu od funkcijskih tipaka na tipkovnici) sve ovisi o modelu računala/laptopa kojeg imate.

Vaš operativan sustav će se pokrenuti direktno sa cd-a, koristeći ram memoriju. Prilikom učitavanja odaberite opciju Try Ubuntu.

Linux Ubuntu odabir opcija
Linux Ubuntu odabir opcija

Ovo je osobito zgodno ako imate dosta ram-a. Takvo boot-anje vam čak može pomoći u spašavanju podataka ako su vam se windowsi pokvarili i ne možete ih nikako pokrenuti. Čak je moguće koristiti operativan sustav bez hard diska. To je još jedan razlog zbog čega biste morali isprobati ovaj sustav, te ću vam u idućim nastavcima detaljnije objasniti kako se instalira Linux Ubuntu sustav.

Linux Ubuntu možete skinuti na ovom linku.

Još jedna važna napomena, u ovom modu se nudi i opcija da sami instalirate operativan sustav što nikako nebih preporučio ukoliko ne znate što radite! Posljedice bi mogle biti pogubne za vaše podatke koji se nalaze na hard disku! Znači, probati ali ne instalirati prije nastavka ovog članka! – nastavlja se …

U idućem nastavku objasnit ću vam na koji način možete napraviti da imate i Windowse i Linux, do tada uživajte u isprobavanju Linuxa direktno sa cd-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *