Kako particionirati hard disk

Hard disk
Hard disk

Particioniranje hard diska je dijeljenje hard diska na više djelova. Primjerice, hard disk C: je moguće podjeliti na više dijelova. Pogledajte ovaj primjer! Obični laik bi rekao da se ovdje radi o dva zasebna hard diska no zapravo je hard disk c particioniran na dva dijela. Obično se na prvu pariticiju C: instaliraju windowsi a na ostale particije D: se spremaju slike, video, te važni dokumenti.

Zbog čega je to dobra stvar ? Recimo ukoliko se dogodi fizički kvar na hard disku moguće je spasiti podatke sa druge particije. Ako imate samo jednu particiju hard diska ako vam se pokvare windowsi morati ćete prebaciti sve vaše fajlove na cedeove što ponekada oduzme čitav dan. U slučaju da imate dvije particije npr. C: i D: potrebno je samo pobrisati windowse na particiji C: i instalirati nove dok vaše omiljene slike, tekstovi, i video uradci ostaju netaknuti na particiji D:.

Postoje mnogi programski alati za particioniranje hard diska. Ukoliko se bavite honorarno popravcima kompjutera, trebat će vam pravi program za particioniranje hard diska. Bilo bi poželjno da možete i smanjiti ili istisnuti postojeću particiju hard diska na neku manju dimenziju, te prazan prostor pretvoriti u novu particiju na koju ćete spremati podatke.

Za windowse xp trebati će vam program kojeg ćete morati kupiti a jedan od njih je i Paragon Partition Manager. Za sve vas avanturističkog duha, pripremio sam nešto sasvim novo, posve funkcionalno i besplatno! Riječ je o linux distribuciji pod nazivom Parted Magic kojeg možete skinuti Raspakirajte zip file i Parted Magic iso file snimite na cd , restartajte kompjuter, namjestite u bios-u da se kompjuter boot-a sa cd-a i to je sve za početak!

Uputstvo za particioniranje hard diska uz pomoć linux distribucije Parted Magic koju možete skinuti
ovdje!

Prije nego počnete sa ovim uputstvom trebate znati da je particioniranje
hard diska vrlo ozbiljan zahvat! Ukoliko ne znate što radite moguće je da ćete
pobrisati važne podatke i vaše windowse učiniti neupotrebljivima. Zato je za sve
vas koji imate hrabrosti vrlo važno da ovo uputstvo pročitate vrlo pažljivo.

Linux hard disk
particije vidi nešto malo drugačije nego windows. Pogledajmo u nastavku ovog tutorijala sve detalje koje biste trebali u potpunosti razumjeti kako ne bi došlo do neželjenih posljedica. Particioniranje hard diska se radi samo jednom, prije nego što krenete stvarati nove particije ne zaboravite napraviti dvije stvari!

  1. Defragmentirajte vaš hard disk u windowsima
  2. Provjerite sve greške na hard disku uz pomoć windowsa

Ako ne znate kako napraviti ove zahvate pročitajte uputstvo kako defragmentirati hard disk. Ovaj zahvat nije kompliciran i da se vrlo brzo naučiti. Ako ste napravili ove dvije stvari možete početi sa čitanjem uputstva u nastavku. Prije nego što krenete čitati zaboravio sam na još jednu stvar! Za vrijeme vašeg rada na linux parted magic sistemu podesite vaše internet postavke kako bi mogli dalje pratiti tekst sa http://uputstva.org To ćete učiniti ovako:

Parted magic linux-distribution
Parted magic linux-distribution

Sada će vam se otvoriti ovaj prozor:

Internet postavke
Internet postavke

Ako imate rooter modem podešen u rooter modu kliknite na Start Network DHCP i bit ćete na internetu za koji sekund. Opet, ako imate bežičnu vezu onda
odaberite Start Wireless te upišite password i sve što se od vas zahtjeva. Sada pronađite firefox i utipkajte adresu od uputstva.org gdje se nalazi ovo uputstvo. Sada ga možete čitati iz ove linux distribucije!

Ikona
Ikona

Ako ste snimili Parted Magic linux distribuciju na cd i podesili kompjuter u bios-u da se pokreće sa cd-a vjerovatno ste već učitali sistem i divite se kako je sve lijepo napravljeno. Kao što vidite, ovdje ima i viška stvari 🙂 stara izreka kaže – ” Najbolje stvari u životu dolaze besplatno “. Kliknite na ovu ikonu i spremni smo za akciju!

Plan particija hard diska
Plan particija hard diska

2.
U crvenom pravokutniku je označen hard disk na kojem radite. Odmah do njega vam se nalazi strelica gore/dolje. Ova strelica predstavlja dodatni izbornik ukoliko imate dva hard diska. Znači, ako zaista imate fizički dva hard diska instalirana u kućištu kompjutera, ovdje ga možete pronaći. Odmah ispod nalazi se dugačko bijelo polje sa zelenim isprekidanim crtama u kojem piše /dev/hda1. To bi bilo nešto kao C: na windowsima. Ovo polje označava prostor na vašem hard disku koji je neiskorišten. U tom bijelom polju nalazi se s lijeve strane i žuto polje koje označava zauzeće hard diska. Odmah strogo lijevo nalazi se polje koje je sive boje a označava prazan prostor na hard disku koji nije formatiziran.Ako pogledate dolje na plavo označeno polje gdje je strelica vidite da se radi o particiji hda1 koja je formatizirana u ntfs windows formatu, da ima 34.24 gigabajta te da je na njemu zauzeto 3.01 gigabajt (što znači da nije prazan!) i da ima 31.23 gigabajta neiskorištenog prostora. S desne strane ispod flags biše boot, što znači da se kompjuter pokreće(boot-a) upravo sa tog hard diska. Sada ste već naučili da se ovdje radi o vašim windowsima koji obično ovakvu particiju označavaju sa C: no kao što vidite linux ovu particiju vidi nešto malo drugačije. Sada ću kliknuti na opciju Resize/Move i smanjiti ću postojeću particiju hda1 ( C: ) na 10 000 MB odnosno 10 gigabajta. Ostatak će biti prazan prostor koji ću pretvoriti u novu particiju formatiziranu u ntfs formatu. Pri tom zahvatu neću oštetiti windowse.
Resizing partition legend

Parted magic linux distribution
Parted magic linux distribution

3.
U prazno polje New Size upisati ću 10 000 te kliknuti u Free Space Following. Sada mi se i ovo polje samo ispunilo brojkama proporcionalno smanjenju prostora hard disk particije. Ovo polje ispod pod nazivom Free Space Following označava količinu novog oslobođenog praznog prostora. Sada ću imati oko 25 064 megabajta(cca 25 gigabajta) praznog neiskorištenog neformatiziranog prostora. Kliknut ću na opciju Resize/Move …

Potvrda akcije
Potvrda akcije

4.
Sada smo jedan korak prije početka sažimanja prostora hard diska sa 34 gigabajta na otprilike 10 gigabajta. Ovdje ću samo potvrditi sa opcijom Apply. Dolje na slici vidite da je napravljena neka vrsta “simulacije” kako će izgledati raspored particija na hard disku. Primjetit ćete da sada imamo još jedan redak 24.47 gigabajta unallocated prostora. To je prazan prostor koji ćemo osloboditi, te ćemo ga kasnije formatizirati da bude druga particija na koju ćemo stavljati važne podatke.

upozorenje
upozorenje prije akcije

5.
Ovo je malo upozorenje koje nas “drži budnima” da preispitamo još jednom sve što smo podesili za ovaj podhvat. U ovom tekstu upozorenja govori se o tome da postoji mogućnost gubitaka važnih informacija, te bi bilo dobro za sve vas koji ovo radite po prvi puta da vaše važne podatke snimite na cd. Za sve hrabre koji su pročitali pažljivo ovaj tutorijal kliknite na Apply. i sačekajte da program završi sa operacijama. Ovo obično zna potrajati!

Uspješno odrađen posao
Uspješno odrađen posao

6.
Uspješno ste obavili posao! Kliknite na Close i nastavljamo dalje!
Uspješno obavljen posao

Formatiziranje hard diska
Formatiziranje hard diska

7.
Kliknuo sam na prazan dio prostora hard diska koji nije formatiziran. Kod mene je ta veličina 24.47 gigabajta. Sada klikam na opciju New i formatizirat ću taj prazan prostor kako bih dobio novu frišku particiju diska.

particioniranje
particioniranje

8.
Odabravši opciju New već mi je sistem sam odabrao odgovarajuću veličinu prostora na hard disku. Ovdje sam samo odabrao format ntfs i upisao ime za moju novu particiju. Kliknite na Add i to je sve!
Formatiziranje

kreiranje particije hard diska
kreiranje particije hard diska

9.
Ovdje opet vidimo jednu malu “simulaciju” prije potvrđivanja akcije formatiziranja hard diska. Nova particija će se zvati king-arhiva. Kliknite na Apply i sačekajte da se disk formatizira.
Kreiranje particije
10.
Sada imamo dvije particije hard diska. Prva je hda1 i na njoj su windowsi. Windows tu particiju vidi kao C: i druga je hda2 koju windows predstavlja slovom D: . Sada možete izvaditi cd od linux parted magic sistema i restartati kompjuter, u biosu opet podesiti da se normalno boot-a sa hard diska. Pri podizanju windowsa imat ćete provjeru stanja hard diska budući da su se dogodile drastične promjene. Ne prekidajte te provjere, to je sasvim normalni dio procedure. Vjerojatno će vam windowsi i namještati new hardware ovo također treba pustiti da se do kraja formira.

Dvije particije hard diska
Dvije particije hard diska

11.
Ako otvorite My Computer u windowsima, primjetit ćete da je hard disk C: dobio još jednog “prijatelja” pod nazivom D: .Sada možete na particiju D: instalirati programe, stavljati vaše važne podatke i sve ostalo.

vidljiva particija u windowsima
vidljiva particija u windowsima
Pogledajte još jedno interesantno uputstvo od strane našeg web partnera vezano za defragmentaciju hard diska. Ovo uputstvo je za windowse defragmentacija.

kako particionirati hard disk

One thought on “Kako particionirati hard disk”

  1. Sve sam uradio kao sto ste napisali u uputstvu za particionisanje diska (resize postojece i kreiranje nove particije) sa Parted Magic ali nakon toga sistem nije mogao da se podigne, davao je poruku disk read error..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *