Kako smanjiti sliku

Digitalni aparat CanonA620

O temi kako smanjiti sliku pisano je mnoštvo tutorijala , postoji bezbroj načina na koji možete smanjiti sliku na određenu dimenziju no prije nego što krenemo govoriti o ovoj temi da razjasnimo nekoliko važnih detalja. Ukoliko mislite smanjiti sliku kako biste je čim lakše i brže poslali nekoj osobi putem e-maila čisto za pregled sasvim je u redu da je smanjite na manju dimenziju kako bi zauzimala čim manje prostora na hard disku. Kod smanjivanja slike kvaliteta na ekranu se neće pogoršati , no ako je tako smanjenu pokušate isprintati primjetit ćete da je ovdje došlo do znatnog pogoršanja u kvaliteti ispisa. Upravo zbog toga je vrlo važno znati za koju je namjenu određena slika.Ako želite savršen ispis vaše fotografije , potrebno je na vašem digitalnom foto aparatu prije fotografiranja namjestiti stupanj kvalitete i rezoluciju na najviši nivo.

Menu na canon aparatu
Ne zaboravite podesiti postavke na svome aparatu

Primjerice na canon aparatu imamo nekoliko opcija koje možete pronaći u meniju:

  • Resolution:
  • L – Large 2592×1944 px
  • M1 – Medium 2048×1536 px
  • M2 – Medium 2048×1536 px
  • S – Small 640×480 px

Kao i stupanj kompresije slike koji biste trebali također podesiti na najviši nivo:

  • Compression
  • S – Superfine > Najviša kvaliteta
  • F – Fine > Dobra kvaliteta
  • N -Normal >Standardna kvaliteta
Usporedba rezolucija slike
Slijeve strane je original slika a sa desne je pokušaj da se od male slike napravi velika

Često se ljudi znaju zabuniti i ostaviti postavke digitalnog foto aparata na nekoj nižoj rezoluciji poput 640×480 px. Slike na ekranu izgledaju savršeno no kada ih pokušavaju isprintati kvaliteta je vrlo loša! Budući da nikada ne možete znati za koju namjenu vam slika danas sutra treba, pametnije riješenje je slikati na najvišoj kvaliteti i rezoluciji te potom slike pohraniti na cd i po potrebi ih prenijeti u računalo i smanjiti na dimenziju koju želite. Da bi stvar bila još jednostavnija navesti ću nekoliko primjera! Recimo da ste se čuli sa prijateljem preko telefona i želite mu pokazati automobil kojeg namjeravate kupiti. Namjena slike je očita, vašem prijatelju treba slika samo da vidi o čemu se radi. Ako ste u žurbi, trebate samo prije slikanja na digitalnom foto aparatu podesiti postavke na neku manju dimenziju. Na digitalnom aparatu marke canon A610 moguće je dimenziju slike postaviti na 640 x 480 pixela .Kada ste obavili fotografiranje na postavkama slike 640 x 480 više nije potrebno sliku dodatno smanjivati! Trebate je samo prenijeti u računalo i poslati putem e-maila. Ovo je jedno brzo riješenje ukoliko vam se žuri! U drugom slučaju ako vaš prijatelj treba fotografiju kako bi je pregledao i zatim isprintao, podesite postavke na vašem aparatu prije slikanja na najveću moguću kvalitetu te dimenziju slike na najveću primjerice: 2592 x 1944 pixela. Budući da vaš prijatelj želi isprintati ovu sliku, nemojte je smanjivati nego je pošaljite tako veliku. Smanjivanjem slike se gubi kvaliteta ispisa, jednom kada sliku smanjite nemoguće nju je ponovo povećati!
metar Sada ćemo vam objasniti kako smanjiti sliku u nekoliko programa na različitim operativnim sustavima kao što su windows xp i linux ubuntu.

kako smanjiti sliku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *