Kako napraviti foto montažu u Gimp programu

program za obradu slika pod nazivom Gimp

Konačno! Prošlo je dugo vremena od datuma objave prvog djela video uputstva kako napraviti foto montažu u besplatnom programu pod nazivom Gimp! Jučer je konačno objavljen i drugi dio ovih video uputstava koji se nalazi na youtube kanalu uputstva.org. Pogledajte ove video uradke i napravite svoje prve vlastite foto montaže.

Kako napraviti foto montažu u Gimp programu prvi dio

U prvom dijelu smo napravili nešto jednostavniju foto montažu koristeći sliku osobe koja je bila na bijeloj pozadini. Obično su takve foto montaže dosta jednostavnije iz razloga što većinu posla odradimo sa alatom pod nazivom fuzzy select tool.

Kako je upoće radi foto montaža? Najprije je potrebno odabrati ili selektirati dio fotografije koju želimo prepraviti. Selekciju radimo sa nekoliko alata, neke selekcije su vrlo jednostavne dok je za neke druge potrebno dosta truda i preciznosti.


Predlažemo da najprije pogledate primjer iz prvog dijela i pokušate pronaći na internetu sličnu fotografiju. Slijedite detaljno upute i pokušajte sami napraviti vlastitu foto montažu.

Kada se malo uvježbate krenite sa primjerom 2.

Kako napraviti foto montažu u Gimp programu 2 dio

U drugom dijelu napravili smo nešto složeniju foto montažu. Ovdje je osoba bila na pozadini koja je “gruba” tj. nije u jednoj boji već se ovdje mješaju svijetlo i sjene i gotovo je nemoguće posao selektiranja odraditi sa alatom fuzzy select tool.

Ovaj primjer će za vas biti interesantniji, zato što ćete teško naletiti na vaše fotografije gdje ste se slikali baš ispred bijele pozadine. Gimp je inače odličan i potpuno besplatan program kojeg možete pronaći i skinuti sa interneta u nekoliko verzija za Windows ili Linux.

Program nije pre više težak, jednom kada savladate tehnike selektiranja objekata na fotografijama moći ćete raditi što vam god srce zaželi.

Važno!

Da bi gledanje ovih video uputstava bilo što lakše predlažemo da ih otvorite direktno na youtube web stranicama, te ih rastegnete preko cijelog ekrana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *