Besplatan alat za onsite SEO analizu

besplatna seo analiza internet marketing

Ukoliko ste vlasnik web stranice vjerojatno ste već čuli za SEO, kako za onsite tako i za offsite. Možda ste čak i kontaktirali neke od SEO tvrtki koje ste pronašli na Google tražilici. Tu ste vidjeli kako je SEO optimizacija prilično dugotrajan i skup proces. No, jeste li znali kako jedan dio možete i sami uraditi?

Bio Vaš odgovor na to pitanje potvrdan ili ne, nastavite dalje čitati…

U ovom članku ćemo se fokusirati na to kako besplatno možete napraviti onsite SEO analizu Vaše web stranice.

Za one koji ne znaju, onsite SEO se odnosi na optimizaciju tehničkih elemenata same web stranice, sve u svrhu zadobivanja boljih organskih pozicija na Google tražilici, a time i dobivanja većeg prometa.

Onsite SEO se odnosi na optimiziranje samog sadržaja koji se nalazi na web sranici, te HTML koda koji je “ispod haube” tj. onoga što posjetitelj ne vidi. Podešavanjem onsite elemenata pomoći ćete tražilicama u boljem i lakšem razumijevanju onoga o čemu Vaša web stranica govori, a Google će to nagraditi boljim pozicijama u svojim rezultatima pretraga.

besplatna seo analiza

Nekada davno, onsite SEO se vrtio oko ključnih riječi, no danas znamo za preko 200 ranking signala koji utječu na pozicioniranje. Ključne riječi su i dalje sastavni dio svake onsite optimizacije, no to nije dovoljno, a načini koji su se prije koristili za optimizaciju ključnih riječi danas više ne vrijede. Rizični su, te mogu donijeti kaznu Vašoj stranici. Stoga budite oprezni kod raspodjele ključnih riječi po Vašim web stranicama.

Kada govorimo o sadržaju, on mora biti:

  • Jedinstven, tj. Ne smije biti kopija neke druge web stranice, čak ni ako je ona na Vašoj domeni
  • Kvalitetan, pod ovim mislimo na to da prije pisanja sadržaja dobro istražite temu. Članak napišite tako da bude zanimljiv te zadrži čitatelje na Vašim web stranicama
  • User friendly, prilikom formatiranja članka koristite paragrafe, podnaslove, bold i italic fontove, kako bi korisniku olakšali te naglasili bitne dijelove samog sadržaja

Kao što smo već spomenuli, pored sadržaja postoje mnogi drugi elementi koji su bitni, a neki od njih su:

  • URL struktura
  • Canonical tagovi
  • Brzina učitavanja stranice
  • Korištenje schema.org strukturiranih podataka…

Nakon kraćeg uvoda u onsite SEO optimizaciju, vratiti ćemo se na to kako da otkrijete što u biti ne valja sa Vašom stranicom. Za to postoje alati, koji će jednim klikom to uraditi za Vas. Jedan takav alat postoji i na našem području, a dostupan je ovdje.

Upravo smo na taj alat mislili kada smo Vas uveli u ovaj članak, jer pomoću njega možete besplatno analizirati najbitnije onsite elemente Vaše web stranice, i to potpuno besplatno.

Bonus je to što možete odmah usporediti kako stoji Vaša web stranica u odnosu na dva konkurenta. Ovo je u biti nešto što izdvaja ovaj alat od drugih, zato što kod drugih na dodatne analize morate čekati ili ih dodatno platiti, a ovdje to imate odmah i to besplatno.

Pored toga što ćete dobiti preglednu listu problema na koje je alat naišao, on će Vam dati i savjete kako da ih popravite.

Ako ste unijeli i konkurente dobiti ćete i stranicu koja će ukazati na to što konkurenti imaju dobro podešeno a Vi ne. Na taj način ćete lako identificirati probleme te saznati kako dostići i prestići konkurenciju.

Samim popravljanjem elemenata na koje Vam je ukazano vjerojatno ćete dobiti boost u pozicijama. Ako se to ipak ne dogodi, vjerojatno ćete morati zapeti dalje, i pogledati kako stoje konkurenti sa offsite optimizacijom, tj. linkovima. A kako da to uradite ćemo pisati neki drugi put.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *