Tehnologija kroz vrijeme drugi dio

staro pc računalo

Dosta davno sam objavio tekst na temu tehnologije, točnije rečeno evolucije osobnih računala u zadnjih nekoliko godina, kako je sve počelo a slijedi nastavak ovog epohalnog članka. Sve više i više se vraćam unatrag jer mi se nekako čini da nisam na neki način “odao počast” svim onim cool kompjuterima koje sam koristio u davna vremena krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina.

Možda je glavni razlog svemu tome što svi gledamo na računala prvenstveno kroz računalne mogućnosti poput količine memorije, brzine prijenosa podataka te općenito prema preformansama. Jednom kada izađe noviji i brži model svi ostali se spremaju “u kantu za smeće”, i pomalo mi je žao svih onih starih kompjutera i komponenti, jer kompjutere ne treba gledati isključivo kroz njegove preformanse već i kroz nekakva dizajnerska riješenja.

Nedavno sam napravio svoj profil na Pinterest društvenoj mreži, te sam počeo u boards “napikavati” mnoštvo raznih sličica. Jedna od rubrika koju također možete pronaći jest board vezan za računala. I tako sam na Pinterest-u pronašao na tone slika starih računala, i kad ih malo promatram ne po preformansama već kao dizajnerska riješenja moglo bi se stvarno reći da su računala iz onog doba po svojem izgledu izgledala poprilično moćno.

Sve je bilo u nekakvim bijelim tonovima za razliku od današnjijh u kojima uglavnom ponajviše prevladavaju nekakvi crni tonovi. Primejrice najlijepše dizajnirana računala su bila Commodore 64 i ZX – Spectrum , a sviđa mi se što između ova dva posve različita proizvođača nije bilo međusobnih kopiranja. To su bila posve dva različita svijeta.

ZX Spectrum

Zx-Spectrum izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/ZX_Spectrum

Gledajući na dizajn iz perspektive mlađe generacije današnjih “kompjuteraša” mnogi bi mogli zaključiti da se ovdje radi o nekakvoj vrsti cool dizajniranih tipkovnica, no prava istina jest da ovi proizvodi predstavljaju generaciju prvih osobnih računala. Što to znači? Pa to znači da je sva elektronika ugražena u ta računala. To što vidite predstavlja računalo koje je potrebno samo prištekati na tv.

Commodore 64

Commodore 64 izvor: http://www.nightfallcrew.com/15/07/2016/japanese-commodore-64/

Commodore 64 je bilo moje prvo računalo kako ste imali prilike pročitati u prvom članku o tehnologiji kroz vrijeme. Prema ovoj slici vidljivo je da bi svaki današnji geek već dao naslutiti da se ispod tipkovnice (s obzirom da je ovaj uređaj poprilično “debeo”) nalazi čitava elektronika i ovakav stroj se samo potrebno spojiti na monitor ili tv.

Kako bih do kraja opisao svoju opsjednutost starim računalima koja su obilježila moje djetinjstvo, ujedno sam snimio i jednu malu emisiju koju možete pogledati direktno na našem youtube kanalu:


https://youtu.be/ZAB27J86OxQ
Emisija o starim računalima i pc igrama na uputstva.org youtube kanalu

U ovoj emisiji sam se ujedno prisjetio kako je bilo odigrati prvu igricu na jednom od prvih generacija pc računala davne 1994 godine, a riječ je o igrici Raptor Call of the Shadow. Koliko se sjećam, ova igrica je odigrana na nekakvoj pc 386 mašini koja je imala procesor od 30 mhz i pokrenuta je sa operativnog sustava DOS. Kasnije sam bio sakupio novac za kupnju zvučne kartice.

“Bilo kako bilo”, ako pripadate starijoj generaciji i prekaljeni ste ljubitelj pc igrica, odigrajte ih ponovo! Na internetu možete pronaći mnoštvo web sajtova na kojima možete isprobati sve one igrice koje ste odigrali ranih devedesetih godina.

I još jedna vrlo vrlo važna stvar! Primjetio sam da su ovi web sajtovi pre puni reklama i zgodno je imati nekakav adblocker plugin na vašem internet browseru kojeg koristite (npr. firefox) jer reklame previše opterećuju procesor i pojedine igre se vrte malo sporije. Link:

https://playclassic.games

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *