Stare kamene kuće

Stare kamene kuće su već duže vremena pravi hit među mnogima koji ulažu u nekretnine. Spoj modernih materijala i minimalna intervencija na strukturi starih kamenih kuća učinio je stare i hladne kamene kuće pravim vilama čija vrijednost nadmašuje nove građevine. Stare kamene kuće ne odudaraju od prirodnog ambijenta, te se potpuno stapaju sa okolinom.

stara kamena kuća

Upravo zbog odlične prilagodljivosti i prirodnih materijala, mnogi građevinari i arhitekti vrše minimalne preinake kako bi ove građevine ostale u tradicijonalnom obliku kakve su već stotinama godina. Zahvati koji se vrše na starim kamenim kućama su uglavnom zahvati koji su neophodni za statiku samog objekta. Tu se uglavnom riješavaju problemi neadekvatne izolacije unutarnjih zidova, saniranje dotrajalih drvenih greda i slično.

Stare kamene kuće – riznice vrijednih predmeta iz davnina

Pravi ljubitelji kamenih kuća skupljaju sve stare predmete iz davnina. Ovi predmeti predstavljaju našu kulturnu baštinu koja je zaboravljena u ovom modernom brzom i okrutnom vremenu. Svaki stari predmet ima svoju priču koju znaju rijetki ljudi iz tih dalekih i puno mirnijih vremena.

Moderni čovjek traži izgubljeni spoj s prirodom

Moderni čovjek sve više traži onaj davno izgubljeni spoj s prirodom. Arhitekti ponekada pokušavaju imitacijama starih kamenih kuća vratiti ravnotežu u prostoru, no svi ti pokušaji jednostavno ne mogu vratiti “dušu i sklad” u prirodnom ambijentu. Neki se zaista ozbiljno uhvate tog problema te krenu sami zidati kuće od kamena. Često imamo prilike vidjeti kamene kuće koje blješte bjelinom kamena iz i odudaraju od prirodnog okruženja.

Stare kamene kuće u sjenama stoljetnih stabala

Stare kamene kuće su obično okružene stoljetnim stablima i biljkama koje svojom ljepotom i dan danas oduzimaju dah! Svi koji se bave adaptacijama starih kamenih kuća nastoje očuvati svaki dio kuće, pa čak i stara vrata i prozore kako bi sve bilo u stilu vremena u kojem su i nastale.

spoj prirode i arhitekture

stare kamene kuće

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *