Kako napraviti fotomontažu na linuxu

slika sa ružnom pozadinom
Slika sa ružnom pozadinom - original

Uputstvo kako napraviti fotomontažu namjenjeno je svima vama koji ste do sada mislili kako vam treba photoshop da biste to uopće mogli izvesti.Za ovako nešto vam neće trebati ni kune, ni photoshop već besplatan program pod nazivom Gimp. Gimp je inače program za editiranje slika koji je do sada bio prisutan u gotovo svim linux distribucijama. Gimp najbolje i najbrže funkcionira na operativnomn sistemu linux, ali postoji i u verzijama za windowse.

Za sve vas koji koristite Windowse program Gimp možete skinuti na ovom linku!

Interesantno je kako nas ponekada besplatni programi ugodno iznenade. Gimp je odličan program, potrebno je samo savladati neke osnove i spremni ste za akciju!

Na priloženoj slici možete vidjeti osobu sa psom u prvom planu i pozadinu koja kvari čitav dojam. Ono što želimo je maknuti ružnu pozadinu sa slike i staviti neki lijepi krajolik. Sad kada znamo što nam je zadatak ovaj posao ćemo napraviti u nekoliko koraka:

  • Selekcija objekata u prvom planu
  • Kopiranje selektiranog objekta na ram memoriju ili clippboard
  • Postavljanje objekata na transparentnu pozadinu
  • Ubacivanje nove pozadine i postavljanje objekata u prvi plan

Prije nego što počnete sa glavnim dijelom ovog uputstva, vrlo važna stvar je da naučite kako se kretati unutar programa. Da biste potpuno ovladali ovim programom morat ćete se naučiti nekoliko jednostavnih trikova. Da biste bili čim precizniji u selektiranju osobe na slici morat ćete se više puta poslužiti opcijom zumiranja. Opcija zumiranja se radi na tastaturi uz pomoć tipke + i – . Vjerovali ili ne, korištenje tastature i miša nije uopće komplicirano, jednom kada se naučite bit će vam vrlo praktično.

selektiranje objekata
Za uvećani prikaz kliknite na sliku

Selekcija objekata u prvom planu

Da bismo napravili fotomontažu potrebno je najprije odabrati objekte u prvom planu. U našem slučaju objekti u prvom planu su osoba i pas. U toolbox odaberite alat pod nazivom paths tool. Uz pomoć ovog alata počnite postavljati točkice tik uz rubove osobe na slici, praktičan primjer ste mogli pogledati u prethodnom video uradku. Točkice se postavljaju jedna za drugom sve okolo osobe dok ne dođete na početnu točku kako je prikazano na slici. Crvenim strelicama smo označili put i redosljed točaka. Točke formiraju crtice koje se nebi smjele razdvajati. Gusto postavljene točkice pri velikom zumiranju rezultirat će preciznijem radu i realističnijoj fotomontaži na kraju. Prilikom postavljanja točkica desit će vam se da neku točku postavite gdje nebi trebalo. Ako vam se to dogodi upotrijebite tipku backspace ili ctrl + Z. Inače pri postavljanju točkica imamo dvije vrste:

  • Pune točkice
  • Prazne točkice

Pune točkice predstavljaju točke koje su već postavljene i nisu selektirane da bismo sa njima nešto radili. One predstavljaju već položene točke koje su neaktivne sve dok ne kliknemo na njih.

Prazne točkice (prozirne) su one točke koje su selektirane, ukoliko negdje kliknemo prazna točkica će nastaviti put i povezati se sa novonastalom točkicom.

Za sve vas koji želite biti još bolji u ovome poslu, naučite kako raditi krivulje uz pomoć ovog alata. Da biste napravili krivulje trebat će vam nešto vremena da ih savladate. Sve je stvar prakse, a mi ćemo vas naučiti kako se to radi. Ako uz pomoć path tool klikate točkicu jednu za drugom, primjetit ćete da one idu uvjek pravocrtno. Moguće ih je zakrenuti ako kliknete prvu točkicu, pa zatim drugu i držite pritisnuto lijevo dugme na mišu. Držite lijevo dugme na mišu i lagano pomičite gore dolje sa mišem. Primjetit ćete da se sada rade krivulje.

Jednom kada postavite točkice jednu za drugom sve oko objekta kojeg želite selektirati doći ćete do kraja , na kraju je potrebno zadnju točkicu spojiti sa prvom. To ćete učiniti tako da prije spajanja zadnje točkice sa prvom kliknete tipku ctrl i držite tipku i zatim piknete prvu točku. Prilikom ove akcije pojavit će vam se sitan simbol dva prstena koji označava akciju spajanja. Sada je vaša selekcija kompletna i napravili ste 90% cijelog posla.

Sada je potrebno kliknuti sa desnim gumbom na mišu kako biste otvorili opcije. Odaberite Select i zatim From Path. Sada se oko objekta u prvom planu formirao okvir sa točkicama koje se pomiču poput mrava. Inače programeri to zovu marching ants(mravi koji maširaju).

Sada opet otvorite opcije uz pomoć desnog gumba na mišu i kliknite ponovo na select i odaberite Feather. Opcija Feather zamućuje rubove selektiranog objekta, tako da se na kraju ne vidi da je to baš izrezano poput kolaža sa grubim rubovima. U okviru Feather je već upisana vrijednost 5.000 što znači 5 pixela, to je sasvim dovoljno, kliknite na ok!

Kopiranje selektiranog objekta u memoriju

Vaš odabir je gotov, kliknite ponovo na opcije sa desnim gumbom na mišu, odaberite Edit
i zatim Copy. Sada je vaša selekcija kopirana u memoriju, otvorite opcije sa desnim gumbom i odaberite File zatim New i u okviru novog prozora obavezno odaberite opciju Transparency. Evo kako to izgleda:

kreiranje slike sa transparentnom pozadinom
Kreiranje nove slike sa transparentnom pozadinom

Postavljanje objekata na transparentnu pozadinu

Sada se nalazimo na novoj slici, pozadina se sastoji od polja koje izgleda poput guste šahovske table. Ovo polje označava prazan prostor. Kliknite u prazan prostor sa desnim gumbom na mišu, odaberite opciju Edit i zatim Paste.. Sada je vaš objekt odvojen od ružne pozadine. Evo rezultata:

objekt na transparentnoj pozadini
Objekt zaljepljen na transparentnu pozadinu

Pronađite prozor pod nazivom Layers te kliknite na malo sidro. Vaš objekat se “usidrio” na novu bezbojnu podlogu. Pogledajmo kako to izgleda:

sidranje layera
Sidrenje objekta na transparentnu pozadinu

Ubacivanje nove pozadine i postavljanje objekta u prvi plan

Sada imate lijepo očišćenu sliku bez pozadine. Da biste stavili novu pozadinu učinite sljedeće! Otvorite opcije sa desnim klikom na mišu i odaberite File i zatim Open as Layers. Sada na hard disku pronađite neku pozadinu(šumu, more, planinu) i kliknite Open. Sada ste otvorili pozadinu koja je prekrila vaš objekt.

Zimska pozadina
Pozadina

Da bi objekt ponovno došao u prvi plan u prozoru Layers kliknite na strelicu, pogledajte primjer:

stavljanje objekta u prvi plan
Stavljanje objekta u prvi plan

Ovo bi bio kraj našeg uputstva kako napraviti fotomontažu u linuxu. Za sve vas koji želite više puta eksperimentirati sa sličicama poželjno bi bilo da sliku snimite u xcf formatu. Xcf format je specijalan format koji čita samo Gimp. Jednom kada je slika snimljena u xcf formatu, još uvjek možete dodavati pozadine, mjenjati ih i premještati objekte u prvom planu gdje god želite. Poželjno je novonastalu sliku snimiti i u xcf i u jpg formatu. Sliku u jpg formatu možete slati na facebook, ili u e-mailu i svi će je moći otvoriti, dok xcf sliku mogu otvoriti samo oni koji imaju instaliran program Gimp.

Kruno & Charlie
Evo kako izgleda nova slika!

Ponekada se zna dogoditi da ne možete pronaći neke prozore poput toolbox, layers i slično. Da biste ih pronašli u najgornjem meniju kliknite na Windows i zatim na Dockable Dialogs . Ovdje ćete pronaći sve elemente programa.

Sigurno ste primjetili da smo glavni potez napravili u prozoru pod oznakom Layers. Inače riječ Layers u prevodu znači sloj. Kada radimo fotomontaže svaku pozadinu ili objekt koji postavljamo sa opcijom Open as Layers predstavlja zapravo sloj koji ljepimo na sliku. U našem slučaju imamo dva sloja, to su objekt u prvom planu Kruno & Charlie i zimsku pozadinsku sliku u drugom planu. Primjerice, na sliku možete dodavati slojeva koliko god želite.

Kada smo odrezali “glumce” Krunu i Charlija sa grozne bauštelske pozadine te ih zaljepili na transparentnu pozadinu, u tom trenutku smo mogli snimiti sliku u xcf formatu te ih ostaviti za još neku dodatnu fotomontažu. Evo na što točno mislim:

ludo društvo
Ludo društvance u subotnju večer

Svaki od ovih umetnutih osoba pretstavlja sloj. Svi su oni u početku odvojeni od svojih pozadina baš kao u ovome uputstvu. Ovdje je bilo još raznih dodatnih korekcija kako bi fotomontaža bila čim realističnija. Eto vidite, photoshop nije “vrhunac svemira” postoje neki drugi programi na kojima možete napraviti slične stvari. Još jedna napomena prije samog kraja ovog uputstva, nekima će se činiti da su prozori dosta drugačiji, to je zbog različitosti operativnog sistema. Ovo uputstvo je rađeno na linux-ubuntu sistemu tako da se neke stvari razlikuju ali samo u dizajnu, ostalo je sve manje više isto kao i u verziji programa za windowse.

Još jedna poruka svima vama kojima ovaj projekt nije uspio! Vjerojatno niste pročitali svaki detalj o kojem sam pisao, ovom uputstvu treba pristupiti vrlo pažljivo, jer je sve što sam napomenuo od ključnog značaja za dobru fotomontažu. Uz pismeno uputstvo pogledajte još koji puta video filmić i možda će vam neke stvari biti jasnije.

kako napraviti fotomontažu na linuxu

One thought on “Kako napraviti fotomontažu na linuxu”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *