Priprema otvora na zidu za postavljanje plastične stolarije

priprema otvora na zidu za postavljanje plastične stolarije

Kako postaviti plastičnu stolariju 3 dio

postavljanje prozora
ilustracija

U prethodnim tekstovima pod nazivom priprema alata za postavljanje plastične stolarije i priprema materijala za postavljanje plastične stolarije spomenuo sam koje sve alate i materijale morate pripremiti prije nego počnete postavljati plastičnu stolariju u vašem domu. Sada ću vam u kratkim crtama objasniti kako sam promjenio stari dotrajali prozor zajedno sa roletnama koje su bile strah i trepet pri svakoj buri ovdje u primorju.

Prozor je bio drveni i nije brtvio kako treba a budući da mi je spavaća soba upravo na sjevernoj strani imao sam velikih problema pri jakim udarima vjetra jer se vijetar doslovno provlačio između okvira i prozora.
Roletne su bile priča za sebe, od buke i lupkanja se nije moglo više živjeti tako da sam ih odlučio potpuno izvaditi i rupu gdje su bile roletne zatvoriti i zabetonirati.

Za ugradnju sam odabrao plastični prozor koji odlično brtvi dimenzija 100 x 100 cm. Postojeći drveni prozor je bio drugih dimenzija koje mi se nekako nisu uklapale u prostor, jer postojeći prozor je bio malo pre visoko od poda.

Dimenzije starog prozora su bile 80 x 120 cm. Kako bi sve odgovaralo novome prozoru morao sam malo odrezati prozorski otvor sa dimenzije 80 cm po visini na nešto malo više od 100 cm te sam kasnije požbukao na fino kako bi imao razmak između novog prozorskog okvira i prozorskog otvora oko otprilike 1 cm.

donja zona prozorskog otvora
slika 1.

Pri ovom rezanju sam koristio kutnu brusilicu sa dijamantnom reznom pločom i imao sam dvije mogućnosti, a to je da rez napravim sa gornje strane prozorskog otvora ili sa donje strane.

Ipak sam se odlučio sa donje strane iz razloga što je postojeći prozor ipak bio malo pre daleko od poda.

Po širini prozorskog otvora koji je bio 120 cm (20 cm previše) sam dozidao sa svake strane po nekoliko cigala te sam time suzio širinu i dobio oko 101 cm lufta sa svake strane da se unutra može namontirati novi prozor širine 100 cm.

Ostalo je još za zatvoriti prostor gdje su bile one zloglasne roletne. Čitav posao se mogao obaviti na dva načina.

otvor u zidu nakon skidanja starog prozora
slika 2.

Prvi način je da sam odrezao donju stranu prozorskog otvora u zidu te poravnao sa žbukom rupe i neravnine tako da donja zona bude ravna pod libelom i zatim nadozidao sa svake strane po red cigli a pri vrhu ostavio nekoliko centimetara razmak da mogu zabetonirati betonsku klupicu.

Drugi način je da sam zarezao sa gornje lijeve i desne strane otvor u zidu i time napravio ležište za betonsku klupicu, te nakon toga zazidao sa svake strane po red cigala sve do betonske klupice.

Kada danas gledam kada je sve odrađeno prvi način je bio ipak jednostavniji no ja sam se čisto iz žurbe bio odlučio na drugi način koji je također ispravan ali je i nešto malo teži.

Postavljanje plastične stolarije je vrlo lako ukoliko imate idealan otvor u zidu, no ako radite neke preinake imat ćete pune ruke posla.

Na slici 2. vidimo pripremu pred rezanje donje zone prozorskog otvora. Pri označavanju linija uvijek dobro dođu pomagala poput ravnala, libela i kutnika koji je neizostavan alat pri gotovo svim radovima.

Ne zaboravite u obzir uzeti i debljinu mramorne klupice koja se ugrađuje ispod prozorskog okvira.

poravnavanje donje zone prozorskog otvora sa žbukom
slika 3.

Nakon što sam odrezao donju zonu prozorskog otvora bilo je potrebno poravnati taj rez. Na slici 3. vidimo poravnavanje donje zone prozora sa žbukom. Najprije se montiraju željeza tzv. uzengije koje nam koriste kao neka vrsta stega koje nam drže dasku sa unutrašnje strane i vanjske strane zida.

Daske nam služe kako bismo dobili idealnu ravninu, i također čine neku vrstu “kalupa” kako žbuka nebi padala van. Prije samog nanašanja žbuke dobro sam izmjerio libelom ravninu te sam lupkanjem čekića fino podesio sa lijeve i desne strane.

Što se tiče uzengija iliti držača dasaka, njih možete napraviti sami od običnog građevinskog željeza tj. armaturnih šipki. Željeza je potrebno samo savinuti.

šalung za betonsku klupicu
slika 4.

Na slici broj 4. možete vidjeti pripremu za šalovanje betonske klupice. Ova betonska klupica je neizbježna iz razloga što sam htio popuniti rupu gdje su prije bile roletne.

Napravljen je kalup od dasaka u koje sam postavio željeznu armaturu te sam u njega poslagao beton. Armaturna mreža je bila debljine 1cm i povezana je običnom građevinskom žicom za armiranje.

Upotreba željezne armature je u ovom slučaju neizbježna. Željezna armatura drži beton na okupu i daje mu čvrstoću. Ispod kalupa klupice su drvene potpore. One služe kako se nebi dogodilo da se usljed težine betona u kalupu šalung nebi raspao. Potpore možete napraviti na više načina, sve ovisi o težini materijala i kakvoći samog šalunga.

betoniranje betonske klupice
slika 5.

Na slici broj 5. vidite da sam gornju i donju zonu radio gotovo u isto vrijeme. Time sam htio malo uštediti na vremenu.

Kako se ovakvi radovi rade na “ho-ruk” bilo je potrebno čim prije odraditi čitav posao jer vremenski uvjeti na moru su vrlo nepredvidivi.

Možda vam se ove potpore doimaju malo pre labavo, no jedna daska horizontalno i jedna mala vertikalno ispod šalunga betonske klupice odigrale su uspješno svoju ulogu jer ovdje nije bilo neke pre velike težine.

Inače ako imate neki duži prozor bit će potrebno te potpore riješiti na drugačiji način.

I još nešto, da biste zamiješali beton trebat će vam cement i šljunak.
Omjer za mješanje je 1:4, znači jedna lopata ili fangla cementa ide na četiri lopate ili fangle šljunka.

Prije samog šalovanja kalupa za betonsku klupicu potrebno je malo namočiti daske. Kada stavite beton u kalup ukoliko je temperatura zraka dosta velika 26 C na dalje potrebno je betonsku klupicu nakon par sati zaliti vodom kako nebi ispucala. Debljina betonske klupice je u mom slučaju iznosila 5 cm.

prozorski otvor spreman za ugradnju
slika 6.

Na slici broj 6. možete vidjeti prozorski otvor na zidu koji je spreman i podešen za ugradnju novog plastičnog prozora.

Na zidu se vide tragovi gdje je formirana betonska klupica po horizontali i tragovi gdje su dozidane cigle sa lijeve i desne strane.

Slijedi postavljanje prozora u otvor na zidu te žbukanje cigala gdje je prije bio otvor za roletne te žbukanje oko prozora.

Sve ove pripreme koje ste imali prilike vidjeti su stvarne situacije koje se dešavaju, jer u idealnom svijetu se prozori postavljaju u nove kuće i stanove gdje su rupe za ugradnju plastične stolarije podešene točno na milimetar.

Moram priznati da novi prozor kojeg sam postavio brtvi savršeno, no kada bi me netko pitao koju vrstu prozora bih ugradio na južnu stranu kuće a koje na sjevernu odabrao bih na južnu stranu aluminijsku stolariju a na sjevernu plastičnu stolariju.

Razlog tome je što je plastična stolarija dosta osjetljiva na sunce i UV zračenje, stoga će biti bolje da plastična stolarija bude na sjeveru gdje nije direktno na udaru sunca.

novi plastični prozor
slika 7.

Slika 7. Prozor je postavljen, slijedi žbukanje iz nutra i iz vana te gletanje zida i farbanje.

Nadam se da su vam ova uputstva pomogla čisto na način da imate neku osnovnu predođbu od kuda početi.

Zbog lošeg stanja u kojem se nalazi naša zemlja ljudi se sve više odlučuju na radove u vlastitom aranžmanu, jer im je pre skupo plaćati majstore.

Ovo uputstvo možete slobodno komentirati i iznositi vlastita iskustva. Objaviti ćemo samo najbolje komentare koji su usko vezani za ovu tematiku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *