Oprema za zavarivanje

oprema za zavarivanje

Prije nego se uopće upustite u posao zavarivanja željeznih konstrukcija ili primjerice želite zavariti neki polomljeni alat poput lopate, sjekire, mješalice za beton ili slično obavezno nabavite nekoliko vrlo korisnih dodataka koji će vaš rad učiniti daleko jednostavnijim i lakšim.

Početnici koji se upuštaju u posao varenja susreću se sa gotovo banalnim problemima poput nemogućnosti da drže dvije željezne cijevi pod kutem od 90 stupnjeva ili jednu do druge kako bi ih mogli zavariti kako treba.

Čitav posao postaje prava noćna mora, obično nema nikog da “pridrži” i fiksira željezo dok varioc vari.

Zaštitne rukavice za varenje

Zaštitne rukavice za varioce
Zaštitne rukavice su dio neizostavne opreme

Kao prvo i osnovno, nabavite adekvatne rukavice za varenje.

Pazite, ove rukavice su predviđene isključivo za varenje jer mogu podnesti velike temperature.

Niti jedne druge rukavice ih ne mogu zamjeniti, osobito se ne preporučuju one koje imaju gumirane prste i dlanove jer se materijal može rastopiti i prouzrokovati ozbiljne opekline skupa sa rastopljenom gumom.

Ukoliko radite sami i nemate nekoga da vam pridrži željezo koje varite pod pravim kutem, magnetni držač(kutni magnet) će vam biti od velike pomoći. Ovi držači su zapravo magneti na koje možete savršeno namjestiti željeza koja varite po kutem od 90 stupnjeva. Sa ovim alatom nećete trebati pomoćnika.

Zaštitna maska za varenje

maska za varenje
Zaštitna maska za varenje – klasičan model

Zaštitna maska za varenje je najvažniji dio opreme, bez zaštitne maske je nemoguće variti. Odabir prave maske za varenje je čisto stvar osobnog odabira, postoje maske koje se drže u ruci poput sjenila kao i one koje se nose na glavi.

Bilo bi poželjno da imate i jednu i drugu, no svakako da će bolji varioci biti oni koji savladaju koristiti zaštitnu masku na glavi, jer će time imati jednu ruku slobodnu.

Zaštitne naočale
Zaštitne naočale

Osim ove maske nužno je nabaviti i obične zaštitne naočale koje je dobro nositi cijelo vrijeme dok varite. Obične zaštitne naočale će vas zaštititi od krhotina vruće željezne troske koja vam se može odbiti u oči dok je odstranjujete tuckajući zavar sa čekićem.

Stega ili škripac

Škripac
Škripac

Stega ili škripac je također odlična stvar, gotovo svaka kućna radionica ima barem jednu.
Stega ili škripac služi kao držač za željeznu cijev koju želimo prepiliti kutnom brusilicom.Prilikom rezanja poželjno je željezo označiti sa bravarskim kutnikom ili “škvadrom”.

Bravarski kutnik
Bravarski kutnik

Ovaj kutnik je izuzetno praktična stvar, no nemojte se prilikom kupnje zeznuti, naime bravarski kutnik izgleda malo drugačije od standardnog kutnika.Bravarski kutnik položimo na željezo pod kutem od 90 stupnjeva gdje želimo prepiliti, te označimo markerom liniju.


Najvjerojatnije ćete raditi i na terenu, stoga je također dobra ideja da imate nekoliko ručnih stega (ovih stvari nikad dosta) koje su od izuzetne pomoći kod gotovo svih poslova gdje treba nešto privremeno pridržati ili pričvrstiti.

ručna stega
Ručna stega

Osim sa stegama, željezne odnosno čelične profilne cijevi možete fiksirati i vrlo praktičnim magnetima za fiksiranje koji se mogu podesiti u nekoliko stupnjeva. Ovaj alat je izuzetno koristan jer primjerice vaše željezne profile može držati pod kutem od 45 stupnjeva dok vi nesmetano varite. Također je poželjno da imate barem 4 komada.

Magnetski držač
Magnetski držač

Evo kako funkcionira ova naprava! Čelične profilne cijevi se odrežu pod 45 stupnjeva, te se fiksiraju na pod i postave u željeni oblik za zavarivanje. Izmežu cijevi se montiraju ovi specijalni magnetski držači koji su super stvar pri zavarivanju kvadratnih profila.

Magnetski držači u akciji
Magnetski držači su naš omiljeni alat pri zavarivanju

Čekić za odstranjivanje troske

čekić za zavarivače
Čekić za zavarivače

Čekić za odstranjivanje troske od zavarivanja je obično plosnati čekić sa kojim ćete tuckati po željezu kako bi oslobodili var od troske koja se javlja od zaštitnog obloga elektroda. Svakako je dobro imati upravo ovakav čekić čisto iz razloga što je vrlo lagan i praktičan za korištenje.

elektrode za zavarivanje
elektrode za zavarivanje

Bez elektroda nema ni varenja, nabavite hobi elektrode za varenje vaših željeznih konstrukcija, postoje elektrode raznih promjera ovisno o debljini metala kojeg varite. Ta debljina je obično debljina stijenke željeznog profila, tako recimo postoje elektrode 2.5, 1.6, 3.2 i slično. Sa tanjim elektrodama je teže raditi, tako da je za početnike možda najbolja dimenzija 2.5.

Kutna brusilica

Kutna brusilica Makita
Kutna brusilica

Kutna brusilica je neizostavan alat kojeg ćete trebati prilikom rezanja željeznih profila cijevi koje ćete variti. Bilo bi poželjno imati jednu veću brusilicu koju ćete koristiti za odsjecanje željeza, a drugu za brušenja. Neki sretnici imaju kod kuće i cirkulare za piljenje željeza, ovaj alat je fenomenalan iz razloga što ćete sa njime moći ispiliti željezo pod 90 stupnjeva i na točnu mjeru. Piljenje željeznih profila na točnu mjeru nije nimalo lak posao.

Kutna brusilica gotovo uvijek odpili željezo “na koso” ma koliko god se vi trudili da je otpilite ravno. Razlog tome je što je gotovo nemoguće “od oka” držati brusilicu pod savršenih 90 ili 45 stupnjeva. Kasnije je takvu cijev teško zavariti ukoliko je odpiljena na koso, osobito ako je ne pokušate malo poravnati brušenjem, jer ćete praznine između dva željeza morati ispuniti varom što je za početnika gotovo ubitačan posao.

Aparat za zavarivanje

transformatorski aparat za zavarivanje
Transformatorski aparat za zavarivanje

Za kraj ćemo spomenuti i aparat za varenje ili zavarivanje. Vjerojatno ga ima svaka druga kućna radionica, uz aparat za varenje dobijete žičanu četku za čišćenje vara i sjenilo.


Oni koji nemaju ovakav klasični aparat za varenje koji košta negdje do tisuću kuna, vjerojatno će ga nabaviti negdje na akciji u velikim trgovačkim centrima.

Ovakav aparat za varenje je sasvim dovoljan za manje kućne popravke i zavarivanje jednostavnijih željeznih konstrukcija.

Pogledajte još korisnih uputstava vezano za zavarivanje željeza:

3 thoughts on “Oprema za zavarivanje”

 1. Slazem se sa svim, ali mislim da je za pocetnika jedonostavnije da koristi MIG/MAG aparat. Danas vise malo tko vari elektrodom, jer je sporo, svaki var treba obrusavati sto takodjer uzima dodatno vrijeme itd.

 2. Varenje sa elektrodama je izazov! Malo tko ima kod kuće MIG/MAG aparate za varenje jer su nešto skuplji, a i tko će držat boce za plin da bi dva puta godišnje zavario polomljenu ogradu ili nešto drugo 🙂

  Većina ljudi ima klasične aparate za zavarivanje na elektrode, samo ne znaju raditi na njih jer je za to potrebno nešto više prakse.(obično se na kraju zove u pomoć “susjed Pero” koji riješava problem sa svojim aparatom za varenje iz 1982, te njegov zavar vrijedi čitav kasun pive. 🙂

  Hvala na komentaru! 😉

 3. aprati stri 20 godina ivize su kvalitetnii naprijer proisvocaca rade koncr vare kao aparati koi kostaju sada izmecu 30000 i 40000 hinjada dinara
  dobrisu i bilicerovi od oko 10000 ali invertetski od 20000
  sadovonjava ako radite neki projekat konstrukcije ogrde malo vece ili ako radite na visini jer su laki oko 6 kiligrama kao profi a upola jevtinii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *