Kako variti željezo

kako variti željezo

U ovom korisnom uputstvu naučit ćete neke osnove koje bi trebao znati svatko tko se silom prilika zatekao u ovome poslu. Ovdje ćemo govoriti o zavarivanju uz pomoć elektroda ili na Engleskom Stick Welding. Ova metoda nije nimalo jednostavna, početnici će odmah na početku biti obeshrabreni pogreškama, no mi smo ovdje da vas naoružamo sa korisnim savjetima te uputimo kako da izbjegnete početničke greške.

Aparat za zavarivanje

Ukoliko ste se odlučili kupiti aparat za varenje kako biste zavarili ogradu, ili neku manju željeznu konstrukciju vjerojatno ste se odlučili na odličnu investiciju.

Zavarivanje je vrlo kreativan posao, no ako se nikada niste bavili varenjem prvi pokušaji će vas potpuno obeshrabriti jer u principu varenje nije toliko jednostavan posao koliko se to čini kada gledate druge kako vare.

Postoji niz grešaka koje će vas potpuno izbaciti iz takta, a one mogu biti:

  • ljepljenje elektroda za željezo
  • progoravanje željeza
  • nemogućnost uspostavljanja električnog luka

Elektrode se ljepe za željezo

elektroda se ljepi za željezo
Onaj grozan osjećaj kada se elektroda zaljepi za željezo

Prilikom varenja željeznih konstrukcija početnici se gotovo uvijek susreću sa problemima kada im se elektrode doslovno ljepe za željezo.

Ovaj problem se javlja kada nije dobro podešena jakost struje na aparatu za varenje ili željezo nije dobro oćišćeno i pripremljeno za zavarivanje.

Pokušajte pojačati jakost struje na aparatu za zavarivanje. Dodatan razlog može biti i stare elektrode koje je “načela vlaga”.

Kao zgodan trik za paljenje i startanje elektrode možete se poslužiti sa starim komadom željeza koje uhvatite sa štipaljkom (masom) zajedno sa željezom koje varite, pri startanju povucite nekoliko puta sa elektrodom po starom komadu željeza kako bi se elektroda zagrijala, te kada se užari pređite direktno na mjesto koje varite.

Progoravanje željeza

progoreno željezo
Željezo koje je probušeno zbog pre velike temperature zavarivanja

Progoravanje željeza se dešava kada držite elektrodu pre dugo na jednome mjestu pri čemu se stvara prevelika toplina koja na kraju progori željezo te nastane rupa.

Da biste se riješili ovakvih neugodnosti smanjite jakost struje ili pokušajte vući elektrodu malo brže. Kao uzrok može biti i krivo držanje elektrode, na primjer pod 90 stupnjeva pri čemu var ide više “u dubinu”. Držite elektrodu pod kutem od odprilike 135 stupnjeva i vucite je malo brže.

Drugi razlog može biti neispravno podešen aparat za zavarivanje i pogrešan odabir elektroda za zavarivanje. Više o tome pročitajte u sljedećim temama na kraju ovog članka.

Nemogućnost uspostavljanja električnog luka

Ostaci farbe i korozije na metalu
Ostaci farbe i korozije na željezu kojeg varimo

Uzrok zbog kojeg ne možete uopće započeti varenje je uglavnom nedovoljno dobro pripremljena podloga za varenje. Prije varenja željezo obavezno očistite od korozije i boje. To možete učiniti uz pomoć kutne brusilice ili žičane četke.

Početnici će najčešće zaboravljati pričvrstiti klemu na željezo koje vare.

Zaključak: Da biste uspješno varili potrebno je dosta prakse. Pri zavarivanju željeza (autogeno zavarivanje) uz pomoć aparata za zavarivanje na elektrode postoji više faktora na koje biste trebali obratiti pažnju:

  • jakost struje
  • kut držanja elektrode
  • brzina povlačenja elektrode
  • odmak elektrode od željeza

Mnogi će kupnjom aparata za varenje odmah pomisliti da je aparat neispravan iz razloga što im se elektrode ljepe za metal, progoravaju metal ili im se formiraju velike nakupine troske od elektroda.

Prije nego što će te se upustiti u bilo kakva zavarivanja konstrukcija i slično, opskrbite se sa nekoliko odpadnih komada željeznih profila cijevi i vježbajte varenje. Evo nekoliko ilustracija kako smo mi zavarivali dva komada željeznih profila.

Da se razumijemo, ovaj aparat za zavarivanje se inače ne koristi za zavarivanje željeznih profila! Ipak, većina ljudi ga ima kod kuće jer je dostupan svima zbog njegove niske cijene.

Evo opreme koju smo koristili za ovaj test zavarivanja:

oprema koju smo koristili za zavarivanje
Oprema koju smo koristili za zavarivanje

Ova oprema je barem što se mene tiče neizostavan dio svakog posla kada se radi o zavarivanju. Kao test sam koristio namjerno željezo koje je bilo odbačeno čisto da vidite kakvi se sve problemi mogu pojaviti kada se kao početnik upuštate u posao zavarivanja.

Primjer lošeg zavarivanja

Primjer lošeg zavarivanja sa elektrodama
Primjer lošeg zavarivanja sa elektrodama

Na ovom primjeru je vidljivo da je struja bila podešena pre slabo. Elektroda se ljepila za željezo, a ujedno se varilo i “po zraku” tj. odmak elektrode od metala nije bio širine elektrode. Sve u svemu, više faktora je u igri.

Elektroda je vučena ravno

Mislim da je ovo najčešća početnička greška. Elektroda za varenje je povučena s lijeva na desno ravno po liniji spajanja ova dva željezna profila. Ovo je čista pogreška! Upravo je ovakav način rezultirao topljenjem rubova željeznog profila.

Početničke greške pri zavarivanju
Početničke greške pri zavarivanju

Ispravan i lakši način za početnike

Najprije ćemo kutnom brusilicom očistiti mjesto koje zavarivamo, kao i površinu metala na koju ćemo staviti klemu. Evo kako izgleda ispravno očišćeni dio željeznih profila.

Ispravno očišćeni željezni profili
Ispravno očišćeni željezni profili koje ćemo zavariti

Ukoliko želite da vaša cijev željeznog profila bude spojena ful ravno, tada ćete raditi točkaste zavare kao na slici. Najprije po dva komada sa gornje strane , zatim ćete okrenuti profile na drugu stranu pa ćete zavarivati donju stranu i zatim bočne stranice, i sve naokolo točku po točku.

točkasti zavar
Točkasti zavar i smjer kretanja elektrodom – kao da radite sićušan kružić
Željezne profilne cijevi koje zavarivate okrenite okomito kao što je to prikazano na slici.

Ovaj način je dobar jer ne razvija pre veliku temperaturu kao kad varimo puni var bez stajanja, na ovaj način se naši željezni profili neće iskriviti pod velikom temperaturom.

Točkasti zavar ne izgleda tako lijepo kao puni zavar, ali je bolje riješenje kada varite profile koji imaju tanku stijenku.

Opcionalno, drugi način je varenje punog zavara bez prekida. Najprije se postave točkasti zavari da “drže” naše željezne profile i zatim se povuče puni zavar koji se vari okomito kao kada šijete sa iglom, zig-zag pokretima … Ovo je jednostavniji način za početnike a oni malo iskusniji će raditi pokrete u obliku opruge kružnim pokretima …

pokreti elektrodama za početnike
Pokreti elektrodama za početnike

Ovako izgleda kada se skida zaštitni sloj zavara:

početnički zavar
Početnički zavar

Oni koji su nešto malo spretnije ruke će elektrodu vući otprilike ovako!

Metoda povlačenja elektrode za zavarivanje
Metoda povlačenja elektrode za nešto mirniju ruku
troska od zavara
Troska ili zaštitni sloj zavara

U ovom uputstvu su korištene elektrode Adria R koje su se za nas amatere pokazale odličnima. Troska se odvaja fantastično! Promjer elektrode je bio 2.5 a jakost negdje malo više od 80 A … Ova amperaža se podesi “po osjećaju”. Najprije namjestite na 80 i zatim ukoliko vam se čini da se elektrode ljepe za metal pojačate malo struju.

Pogledajmo još korisnih informacija u vezi zavarivanja:

One thought on “Kako variti željezo”

  1. Super tekst za pocetnike. Iako “znam” amaterski variti, neke stvari su i meni koristile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *