Kupnja prve kriptovalute

kupnja kriptovalute info uputstva.org

Da biste bili što uspješniji prilikom kupnje prve kriptovalute potrebno se dobro informirati o cijeni kriptovalute. U ovom uputstvu informativnog sadržaja pogledat ćemo osnove čitanja cijena kriptovaluta na nekim primjerima kriptovaluta.

Gledajući grafikon jedna od najvažnijih stvari je informirati se o cijenama ali i prethodnom ponašanju kroz nekakav duži period. Cijene kriptovaluta su izuzetno promjenjive naravi, tako se u jednome danu cijena može promjeniti i nekoliko puta.

Odmah nakon registirianja na neku aplikaciju ili website mnogi početnici će odmah krenuti u svoju prvu kupnju kriptovalute čisto gledajući grafikone i to one koji su označeni sa zelenom, rastućom linijom. Bez prethodne provjere kako se kretala cijena ranije, mnogi će upasti u “prvu zamku” te ovu istu kriptovalutu kupiti kada je ona “poprilično visoka”.

Teoretski gledano ovo i nije neka pre velika greška ako mislimo dugoročno i ako smo spremni sačekati nekakvo duže vrijeme za povrat investicije, međutim većina novih kupaca zaradu želi odmah po mogućnosti već idući dan, vjerovajući u nekakvo čudo preko noći. Tako stvari ne funkcioniraju!

Još jedna važna napomena: ovaj tekst je informativnog karaktera, za svako vaše trgovanje ne snosim odgovornost! Na vama je da se o svemu informirate i postupate sa vašim novcem kako mislite da je najbolje. Kriptovalute su stvar budućnosti i dobro je da budete informirani na vrijeme.

Da biste bili još informiraniji obavezno pročitajte i moj prijašnji post pod nazivom Kako kupovati kriptovalute. U ovom informativnom tekstu je također objašnjeno na koji način uopće započeti kupnju kriptovalute.

Jednom kada otvorite vaš račun na Revolut ili Coinbase “online servisu” potrebno je dobro proučiti sve grafikone kriptovaluta prije same kupnje. Preporuka bi bila čekati nekakav interesantan pad pojedine kriptovalute te investirati u nju kada se “malčice stabilizira”. Ponekada taj isti pad bude toliko nagli da mnogi investitori ne stignu “ubaciti novac” na ciljanu kriptovalutu.

Kriptovalute su izuzetno nepredvidive što vam pruža poprilično veliku mogućnost za nekakvu zaradu, brza zarada je moguća isključivo ako dobro proučimo grafikone i vidimo koliko nisko mogu pasti određene kriptovalute i “uloviti na vrijeme”.

Početničke greške pri kupnjama kriptovalute

Primjer kupnje pada i rasta cijene kriptovalute

Mnogi početnici će već nakon svog prvog investiranja početi paničariti kada primjete da vrijednost u kunama naglo počne padati. Neki će čisto iz nekakvog straha na brzinu prodati kriptovalutu kako bi je ponovo vratili u kune. Nakon ove gluposti će ubrzo uvidjeti da se cijena nakon par dana ne samo nazad stabilizirala već se čak i podigla!

Scenariji su svakakvi, ali kao što je jedan moj prijatelj rekao u neke kriptovalute je najbolje uložiti i zaboraviti na njih jedno određeno vrijeme. Neki analitičari čak tvrde da neke kriptovalute teoretski čak mogu pasti i na nulu! (još nije zabilježen slučaj, no evo neka se spomene i ovo upozorenje) Zato je izuzetno dobra stvar uz postojeću aplikaciju za trgovanje namjestiti alarm za cijene u slučaju da se kriptovaluta spusti na nekakav abnormalan minus.

Primjer rasta ZRX tokena

Jednom kada prvi puta uložite u kriptovalutu a ona počne naglo rasti to će vam biti definitivno jedan od najluđih osjećaja ikada. Mnogi će ostati hipnotozirani gledajući rast vrijednosti kriptovalute u realnom vremenu. Na gornjem primjeru rasta tokena pod nazivom ZRX vidimo da je kupac kupio ovaj token 16.05.2020 godine po cijeni od 2.67 kn, te ga je ipak odlučio zadržati duži period. Dana 05.02.2021 taj isti token je narasao na nevjerojatnih 13.68 kn. Primjera radi, na uloženih 100 kuna u startu je mogao kupiti 37.45 ZRX-a. Taj isti ZRX je na dan 05.02.2021 mogao prodati za iznos od 37.45 X 13.68 = 512.316 KN (namjerno neću pisati kolika bi bila zarada da je netko uložio 1000 kn – ovo je ipak za početnike)

Također je važno znati “iskočiti na vrijeme” tj prodati na vrijeme kako nebiste izgubili zaradu. Nagli rast kriptovalute je trenutačan, a opis tog nevjerojatnog događaja bi se jedino mogao opisati raznim scenama iz onih filmova sa prodavačima dionica na Wall Street-u.

Tko profitira zapravo na kriptovalutama? Na kriptovalutama profitiraju dobro informirani igrači koji ipak ulažu na duži vremenski period. Ukoliko kriptovaluta pada to ne znači nužno da ćete ostati bez ičega! Nagli pad je trenutni gubitak vrijednosti i nova prilika mnogima da ponovo ulože u kriptovalutu kada je ona najpovoljnija za kupnju kako bi je prodali po znatno skupljoj cijeni.

Čekajte pravu priliku za kupnju kriptovalute

Primjer čekanja na “Tezosa”

Čekanje prave prilike za kupnju kriptovalute je možda najbolji savjet za svakog početnika. Nakon uspješne registracije na neki od online servisa na kojem možete kupovati i prodavati kriptovalute, najprije ćete malo “osluškivati teren”. Provjerite koje kriptovalute su “nisko”. Na primjeru “Tezosa” kupac je provjerio grafikon i uvidio da je njegova cijena poprilično nisko, te ga je kupio na vrijeme. Sada ga prodaje po znatno većoj cijeni. Ukoliko pogledamo prijašnje vrijeme čini se da je Tezos-u u prošlosti išlo poprilično dobro, bilo je za očekivati da će se vratiti “na stare staze” i skočiti u visine! Rast kriptovalute zna biti vrlo brutalan i mnogi se ne uspiju snaći na vrijeme i prodati po višoj cijeni. To je prilika koja se ne propušta.

Oni koji imaju nešto više sreće u trenutku rasta na samome vrhuncu prodaju, te kada u nekoliko sati drastično padne ponovo ga kupuju za zarađeni novac tako da profitiraju dva puta. Jedan od takvih primjera je bio u slučaju XRP kriptovalute koja je doživila svoj astronomski rast 02.02.2021, rast je bio potaknut “pumpanjem” novaca u XRP valutu putem grupe na Telegram messengeru što je prouzročilo brutalan rast kao i nagli pad.

Ripple XRP

Kada je riječ o XRP valuti valja dobro pripaziti jer ona “na sebi” ima nekakvu tužbu SEC-a (Američke regulatorne komisije) što ga čini jako rizičnom investicijom kao i izuzetno profitabilnom u skorijoj budućnosti ukoliko se Ripple kompanija uspije “izvući”. Ako se uspiju izvući neki analitičari predviđaju astronomski rast vrijednosti XRP kriptovalute.

Interesantna stvar je da ove kriptovalute nema na coinbase.com platformi dok je na Revolut-u još uvjek dostupna. Također je lijepo da nas je Revolut upozorio u svojim obavijestima putem mailova i poruka o rizičnosti ulaganja u ovu kriptovalutu.

Svejedno, evo linka ukoliko nekoga interesira više o kriptovaluti pod nazivom Ripple XRP. Ripple XRP također ima vrlo impresivne web stranice.

(stara poslovica, tko ne riskira taj niti ne profitira – (nisam ništa rekao)).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *