Korisno uputstvo kako riješiti škripanje i nesvjesno stiskanje zubima

Sigurno smo se svi uhvatili u momentu kada smo bili ljuti pa smo jako stiskali zube ili nas je partner upozorio da jako škripimo zubima dok spavamo. Postoji mnogo problema kojima predhodi stiskanje zubića. To su npr: dok sjeckamo povrće ili voće, u trenutku kada nas netko naljuti, dok gledamo omiljenu tv seriju a napeta je scena u tijeku. U ovom kratkom uputstvu napisati ću vam kako da zaštitite sebe i svoje zube na vrlo lak i jednostavan način.

 

skripanje_zuba_uputstvo

 

Dok spavamo stiskanje zubića se manifestira škripanjem, te na taj način trošimo svoje zube i unuštavamo caklinu. Nakon nekog vremena primjetili smo da su nam zubići osjetljivi na hladno, te na sam zagriz.

 

Najbolje i najjeftinije rješenje koje postoji je napraviti udlagu za zube, ili kako ju neki još nazivaju bite (bajt).
 

bajt_za_zube
 
U ovom kratkom uputstvu napisati ću vam kako da zaštitite sebe i svoje zube na vrlo lak i jednostavan način.
 

  1. Koji je postupak kada se odlučimo za udlagu?
  2. Koliko će me koštati udlaga?
  3. Kako održavati udlagu?

 

1. Koji je postupak kada se odlućimo za udlagu?

 
Otiđite kod svog primarnog stomatologa i pitajte ga ima li on mogućnost da vam napravi udlagu. Ukoliko nema stomatolog u ambulanti, onda imaju labaratorij s kojime surađuju i kome će predati otisak kako bi vam oni napravili uldagu za zube.
 
Stomatolog će vam uzeti otiske zuba pomoću alginata u žlicama za gornju i donju čeljust. Možete odabrati želite li udlagu za obje čeljusti ili samo za jednu. Osobno mislim da je uredu imati samo gornju, ali ako se odlučite za dvije nećete pogriješiti, ali i jedna će biti bolje nego ništa. Prilikom uzimanja otisaka samo je važno disati na nos, potrebno je 10 sekundi da se materijal stvrdne u vašim ustima.
 
gornji_bajt_donji_bajt
 
Dogovoriti se sa stomatologom za datum kada ćete preuzeti udlagu. Ukoliko se radi odmah u ambulanti možete ju dobiti već za 45 minuta a ukoliko se šalje u labartorij potrebno je pričekati dan-dva.
 

2. Koliko će me koštati udlaga?

 
Cijena udlage po čeljusti iznosti oko 250-500 kuna, no to naravno ovisi od materijala koji se koriste i u kojem gradu se nalazite. Postoje i silikonske udlage koje koštaju oko 700-1000 kuna ali imaju isti učinak kao plastične. Osobno imam plastičnu i jako sam zadovoljan.
 

3. Kako održavati udlagu?

 
Možete kupiti kutijicu za udlage ili onu za aparatiće, cijena je oko 30 kuna. Udlagu stavljate po noći kako bi zaštitili zube. Možete ju staviti kada peglate, perete suđe, gledate tv seriju…tj. u onim trenutcima kada ste se uhvatili da trošite zube. Ujutro ju operete sa četkicom i pastom. Nemojte ju stavljati pod jako vruću vodu, da se ne deformira. Za dezinficiranje možete koristiti tablete tipa Corega ili nešto što koriste stariji ljudi za proteze. To možete pronaći u dm prodavaonicama ili u ljekarnama.
 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *