Kako smanjiti sliku u linux sistemu

Komad pali windowse :)
Komad pali windowse 🙂

Nekada je korištenje operativnog sistema linux bilo rezervirano ponajviše za programere no danas je stvar sasvim drugačija. Da biste smanjili sliku potrebno je samo instalirati dodatni plugin za nautilus file browser. Što je to nautilus? Nautilus je preglednik fajlova na linux ubuntu sistemu. To je isto što i explorer na windowsima. Primjer:Kada kliknete na menu u ubuntu Places > Home Folder otvorili ste vaš Home Folder sa nautilus preglednikom. Da biste nadodali dodatnu funkciju za smanjivanje slike morate pokrenuti System > Administration > Synaptic Package Manager i upisati vašu lozinku. Sada će vam se otvoriti Synaptic Package Manager.

synaptic package manager
synaptic package manager

Pogledajte na ovoj slici kako to izgleda. U zeleno polje Quick search upišite nautilus-image-converter . Sada je program Synaptic Package Manager pronašao vaš dodatak za nautilus. Kliknite na “kućicu” označenu crvenom bojom te odaberite opciju Mark for installation. Nakon toga kliknite na veliku zelenu kvačicu Apply i zatim joše jednom na Apply i zatim potvrdite sa ok. Restartajte kompjuter … Sada pronađite sliku koju želite smanjiti, kliknite na nju sa desnom tipkom na mišu.

Nautilus image converter
Nautilus image converter

Otvorit će vam se opcije, evo kako to izgleda! Odaberite Resize Images, sada će vam se otvoriti program za smanjivanje slike. Upišite veličinu koju želite i to bi bilo sve! I još jedna mala napomena, uz pomoć ovog sitnog dodatka za nautilus možete smanjiti i više slika odjednom. Selektirajte slike koje želite smanjiti i jednostavno otvorite opcije baš kao i u slučaju smanjivanja jedne slike pojedinačno.


Na linuxima sliku možete smanjiti i u programu pod nazivom Gimp

Gimp
Gimp

Ovaj program se nalazi unutar vaše linux ubuntu distribucije. Možete ga pronaći na lokaciji u glavnom gornjem meniju Applications > Graphics > Gimp Image Editor. Aktivirajte program i otvorite sliku koju želite smanjiti. Sliku ćete otvoriti na ovaj način: u Programu Gimp u meniju odaberite File > Open > (pronađite vašu sliku na hard disku) kliknite na nju i zatim kliknite na Open. Sad kada ste otvorili sliku kliknite u meniju na Image te zatim odaberite Scale Image.

Scale Image
Scale Image

Potrebno je unesti novu širinu slike koju želite u polje označeno crvenim pravokutnikom. Primjer: Ako želite dimenziju slike 400x300px samo ubacite u crveno polje broj 400 i kliknite na Scale! Slika je smanjena! Potrebno nju je snimiti, kliknite na File > Save As > (upišite ime za vašu novu smanjenu sliku) i zatim kliknite na save. Otvorio vam se posljednji ekrančić na kojem možete regulirati kompresiju slike. Pomicanjem skale u lijevo smanjujete veličinu slike u kilobajtima. Sa ovom opcijom se treba malo pozabaviti. Obično je najbolje ostaviti kompresiju na 75%.

kako smanjiti sliku u linux sistemu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *