Kako smanjiti sliku u windowsima

Paint
Paint? Ne hvala!

Paint program za obradu slika na windows xp sistemu

Windows xp ima već u sebi ugrađen program uz pomoću kojeg možete smanjiti sliku, zove se Paint a nalazi se na ovoj lokaciji: Start > All Programs > Accessories > Paint

Paint je najvjerojatnije jedan od najgorih programa za obradu slika uopće! Ovaj program ne biste trebali koristiti ako baš ne morate!

Otvorite Paint i zatim idite na opcije gore pri vrhu Files > Open File > (pronađite vašu sliku na hard disku i otvorite je!)

Sada kada ste otvorili sliku preko cijelog ekrana kliknite na opcije na glavnom izborniku: Image > Stretch and Skew te u polja Stretch Horizontal i Stretch Vertical upišite broj 10. Sada ste smanjili vašu sliku sa ukupnih 100% na 10%. Kao što sam ranije napomenuo, ovim programom se ne bi trebao služiti nitko! Postoje daleko jednostavniji i praktičniji programi kao što je recimo Faststone Image Viewer. Pročitajte u nastavku još uputstava kako smanjiti sliku!


Kako smanjiti sliku u photoshopu

Photoshop

Ovo uputstvo je namjenjeno svim onim sretnicima koji su vlasnici programa Adobe Photoshop. Photoshop je definitivno najbolji program za obradu slika, da biste smanjili sliku učinite slijedeće:

Odaberite u meniju File > Open (pronađite sliku koju želite smanjiti …) > Image > Image Size. Sada će vam se otvoriti prozorčić koji izgleda ovako!

Photoshop resize image
Dio programa za smanjivanje slike

Na ovom primjeru sam otvorio sliku veličine 2592×1944 pix. Da biste je smanjili na dimenziju 800×600 trebate u crveno polje width upisati 800. Visina slike će se sama podesiti na 600 pix. Kliknite na ok!

photoshop image compression level
Podešavanje stupnja kompresije slike

Sada će vam se otvoriti prozorčić photoshop jpeg options. U ovom prozorčiću ćete podesiti stupanj kompresije slike.

Pomicanjem skale lijevo desno mjenjati će se vrijednosti kompresije. Obično je najbolje ostaviti skalu malo više od sredine.

U koliko skalu smanjite na recimo broj 3 ili 4, izgubit ćete na kvaliteti slike. Treba malo eksperimentirati s postavkama! Podešavanjem ovih postavki drastično ćete smanjiti veličinu slike u kilobajtima.Kliknite na ok i snimite sliku pod nazivom koji želite!


Besplatan program za smanjivanje slika

Program Faststone Image Viewer
Ovaj besplatan program je nevjerojatno jednostavan za rukovanje

Faststone Image Viewer odličan besplatan program za smanjivanje i obradu slika kojeg možete skinuti
ovdje!!! (potrebno je malo sačekati da se pokrene download)

S obzirom da sam dugo godina radio kao profesionalni fotograf, uvjek sam vjerovao programima koje moram platiti za razliku od besplatnih koji su često vrlo loše napravljeni ili dolaze kao neka vrsta dodataka sa hrpom promidžbenog materijala sve dok jednoga dana nije moj brat na moje računalo u firmi instalirao program pod nazivom Faststone Image viewer.

Već sam mislio napravit pobunu zbog ovog njegovog neovlaštenog instaliranja, no ipak sam “žrtvovao” malo svojeg vremena da proučim ovaj program.
Već nakon nekoliko minuta sam potpuno ovladao gotovo svim njegovim funkcijama. Program je zaista fantastičan i potpuno je besplatan za korištenje!

Faststone Image Viewer, jednostavan, besplatan i napredan program za editiranje slika

Ovaj program za obradu slika preporučio bih svima vama koji se amaterski bavite editiranjem slika kao i onima koji pišu blogove i rade web stranice.

Ovo uputstvo namjenio sam apsolutnim početnicima, tako da mi ne zamjerate ako sam pre duboko ušao u ovu temu.
U nastavku ovog teksta ispod možete pročitati detaljno uputstvo kako instalirati program Faststone Image Viewer te početi sa prvim smanjivanjem slika na dimenziju koju odaberete sami.

Instaliranje programa Faststone Image Viewer

Napredni korisnici mogu preskočiti ovaj dio uputstva

Faststone ikonica
Ako ste skinuli program instalirajmo ga!

Skinuli ste program! Sada na ekranu imate ikonicu koja izgleda ovako! Kliknite na nju i sljedite dalje uputstvo!

Instaliranje programa
Pokrenite automatsko instaliranje programa

Ovdje se od vas traži da aktivirate program instalacije! Kliknite na RUN !

Install Wizard
Vodič kroz instalaciju programa

Sada se otvorio programski vodič za daljnju instalaciju! Ovdje kliknite na Next!

Potvrđivanje licence
Potvrđivanje licence programa

Sada se otvorio programski dio gdje potvrđujete licencu. Ovdje kliknite na I Agree .

Odabir lokacije za instalaciju programa
Odaberite gdje želite instalirati program

Sada se od vas traži da izaberete lokaciju na koju želite instalirati program. Obično je to lokacija C:Program FilesFaststone Image Viewer koja je već odabrana! Kliknite na Install! Sada ćete vidjeti tijek instalacije te ‘raspakiravanje’ dijelova programa. Ovaj proces ide automatski, kada je sve gotovo program je instaliran! Sada ćemo ga namjestiti da postane vaš osnovni program za obradu slika, rezanje slika i smanjivanje slika.

Settings
Postavke programa Faststone

Sada kada imate instaliran program, kliknite na Settings!

Settings - postavke
Postavke programa

Unutar opcije settings je još jedna opcija settings! Kliknite na nju!

Asocijacija jpg file-a
Namjestimo da uz pomoć ovog programa uvjek otvaramo jpg fajlove

Sada se otvorio veliki meni pod nazivom Settings! Na ovom meniju kliknite na Associations!

Associations
Namjestimo da Faststone otvara sve jpg fajlove

Na ovome meniju je potrebno potvrditi kvačicu klikom u kockicu gdje piše JPG JPE JPEG. Kada ste to učinili kliknite na ok! Sada ste postavili program Faststone Image Viewer kao vaš glavni program za pregled i obradu slika! Čestitam! Sada možete smanjiti vašu prvu sliku! Napomena za apsolutne početnike: Ovaj postupak instaliranja programa nećete morati ponovo izvoditi!

Ikonica slike
Ikonica slike se promjenila

Budući da ste instalirali program Faststone Image Viewer i postavili ga kao vaš glavni program za obradu i pregled slika, svaki puta kada kliknete na ikonicu od vaše slike, program Faststone će je automatski otvoriti!

Kada kliknete sa mišem na sliku ona će se otvoriti preko cijelog ekrana! Da bi izašli iz programa kliknite na srednji gumb na mišu (kotačić).

Znači, ulazite sa klikanjem lijevom tipkom na mišu, a izlazite klikom na srednji gumb tj. kotačić.(kotačić ima funkciju pomicanja dolje gore, a možete ga i pritisnuti.) U slijedećem primjeru vidjet ćete kako ću smanjiti sliku. Vrlo je jednostavno!

Slijedi smanjivanje slike

Resize Image
Smanjivanje slike

Ako ste kliknuli na sliku koju želite smanjiti ona vam se otvorila preko cijelog ekrana. Na ovoj ilustraciji stavio sam namjerno manju sličicu kako bih vam što više pojasnio o čemu se radi.

Ako sada povučete mišem strelicu na ekranu skroz u lijevi kut otvorit će vam se opcije! Kako bi vam bilo čim jasnije na koju strelicu mislim, označio sam je crvenom bojom.

U zelenom kvadratu skroz gore u lijevom kutu obično piše aktualna dimenzija vaše slike koju ste upravo otvorili!

Opcije
Opcije za smanjivanje slike

Sada ste samo jedan korak od smanjenja slike! Odaberite opciju quick resize resample! U ovoj opciji su postavljene uobičajene standardne dimenzije slika.

Pretpostavljam da po prvi puta smanjivate slike, trebalo bi malo eksperimentirati sa odabirom formata, vježbom ćete već izabrati koji format vam odgovara. Opet, ako želite ručno postaviti format kojeg nema na popisu, potrebno je ući na opciju resize resample te tamo postaviti vrijednosti.

Izbor veličina slike
Odabir veličine slike

Kliknite na jednu od ponuđenih formata slike! U ovome slučaju ja sam izabrao format 400×300. Kroz isprobavanje veličina već ćete s vremenom pronaći formate koji vam odgovaraju.

Snimite sliku
Snimite novu smanjenu sliku

Sada ste smanjili sliku! Potrebno nju je samo snimiti i to bi bilo sve! Opet povučete mišem skroz u lijevi dio ekrana, otvorite opcije i izaberete Save As!

Snimanje slike
Snimite sliku koju ste smanjili

Upišite ime za vašu novu smanjenu sliku! I kliknite na Save! To bi bio kraj tutorijala za početnike! Za sve vas koji želite saznati nešto više, primjerice kako smanjiti kompresiju slike evo i jedne dodatne vrlo korisne funkcije!

Prije nego što kliknete na Save volio bih objasniti još jednu dodatnu opciju sa kojom se možete malo poigrati i isprobati je!

Riječ je o kompresiji slike! Ovu opciju sam označio zelenim kvadratom. Ako kliknete na nju otvorit će vam se ekran sa skalom. Pomicanjem skale regulirate stupanj kompresije slike.

Ovdje možete dodatno smanjiti zauzeće slike u kilobajtima. Ova opcija se može koristiti ako ne želite puno smanjiti sliku što se tiče njene veličine u pixelima, a opet želite da ne zauzima previše prostora u kilobajtima na hard disku.

Savjet: Pomičite skalu i pogledajte što se događa sa veličinom slike u kilobajtima! 😉

kako smanjiti sliku u windowsima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *