Kako raditi sa strujom

kako raditi sa strujom

Recimo da imate jednu polupanu plafonjeru ili luster koji želite promjeniti i spojiti na gradsku mrežu. Slijedi jedno uputstvo koje je namjenjeno svima vama koji nikada niste radili taj posao. Odmah da se razumijemo, struja na koju spajamo ima 220 volti i to definitivno nije dječja igra! Ukoliko ne morate, radije ovaj posao prepustite nekome tko zna što radi. Za sve vas koji ćete pročitati ovo, strogo se pridržavajte pravila koje ćemo spomenuti odmah na početku. čitav ovaj proces objasnit ćemo postepeno zapravo je vrlo jednostavno, no nezgode se dešavaju često zbog neopreznosti i nepoštivanja najosnovnijih stvari. U nastavku ćemo najprije objasniti što znače pojedine riječi koje ćemo koristiti u daljnjim tekstovima.

neizolirane žice
Oprez! Neizolirane žice mogu biti opasne po život

Neizolirani dio žica – Oprez! Opasno po život! Neizolirane dijelove žica treba uvjek tretirati kao da su pod naponom -Kada govorimo o neizoliranim dijelovima žice, obično govorimo o žicama koje su “gole” i gdje je skinuta obloga ili izolacija. Materijal koji oblaže žicu nazivamo izolacija, ona je napravljena od PVC materijala koji ne provodi struju. U koliko držimo žice za izolaciju ništa nam se neće dogoditi.

Nikada prstima ne dirajte neizolirane dijelove žica a da prethodno niste provjerili ima li struje u njima!Ovo bi bilo jedno od najosnovnijih pravila kojeg se morate pridržavati. Pogledajmo malo boje žica i njihovu ulogu.

  • – Žuto zelena žica: Uzemljenje, ovu žicu obično spajamo na kućišta
  • – Plava žica: Ovu žicu nazivamo “nula”
  • – Crna žica ili smeđa žica : Žica koja je pod naponom, zovemo je “Faza”

Žica koja je pod naponom je crna ili smeđa žica. Žuto zelena žica se spaja na kućište nekog uređaja ako je od metala i služi kao “odvod” struje u zemlju u slučaju da “iskra” preskoči na kućište sa crne žice. Plava žica u kombinaciji sa crnom zatvara strujni krug. Ovo je pravilo po kojem električari spajaju žice na elektro mrežu, no ovdje morate biti jako oprezni. Ne mora uvjek crna/smeđa žica biti pod naponom. Ponekada električari znaju spojiti plavu žicu umjesto crne/smeđe na napon, i tada plava žica postaje pod naponom. Zato je osobito važno da sve žice provjerite sa ispitivačem za struju .


alat i pribor za električarske radove
alat i pribor za električarske radove

Opremu koju koristimo pri radu na električnim instalacijama: višeslojne električarske rukavice (ove su obično obložene sa vanjskim slojem guma, koža, skaj). Ove rukavice vas štite od strujnog udara ali ne i od opeklina ako se slučajno desi da ukrstite nulu i fazu. Neizolirane dijelove žica ne dirajte čak niti u rukavicama.

Uvjek se može dogoditi da se rukavice smoče ili probuše! Na nogama moraju obavezno biti cipele sa gumenim podplatom. Ukoliko je ljeto obavezno izbjegavajte raditi na izolacijama bosih nogu! Osim rukavica trebaju nam sljedeći alati koji moraju biti izolirani. Na izoliranome alatu su držke napravljene od pvc materijala koji ne provodi struju.

ispitivač napona probirštift
ispitivač napona probirštift

Kako se koristi ispitivač napona

Naučite kako ispravno koristiti ispitivač napona jer vas pogrešno rukovanje ovim alatom može stajati života Ispitivač napona ili “probir-štift” je alat za detekciju napona na mreži.

Ukoliko napona ima upalit će se tinjalica koja se nalazi unutar ispitivača. Ovaj alat je odlično izoliran, bijelim rubom smo označili izolirano mjesto gdje sve možete držati alat a da ne doživite strujni udar.

Ukoliko ne znate kako se pravilno drži ispitivač napona, moguće je da nećete ispravno “detektirati” napon te ćete zbog toga najvjerojatnije pomisliti da u žicama nema napona.

kako ispravno koristiti ispitivač napona
Kako ispravno koristiti ispitivač napona

Kako ispravno koristiti ispitivač napona? Ovu lekciju dobro zapamtite jer je ovo vrlo važno!

Na prvoj slici je prikazano pogrešno rukovanje ispitivačem za napon. Kao primjer pokušali smo testirati da li ima napona u utičnici. Svaki ispitivač napona na sebi ima metalnu kapicu ili kontakt koji se nalazi na stražnjoj strani ovog alata.(slika 3.)

Ovaj kontakt je potrebno premostiti sa palcem ili kažiprstom kako bi se uspostavio protok struje u alat. Pri tome vaš prst provodi vrlo nisku struju koja pali žaruljicu u ispitivaču napona. Ova struja se ne osjeti i posve je neškodljiva.

Na prvoj slici nije došlo do kontakta jer palcem nismo premostili metalnu kapicu, tako da izgleda kao da na ovoj utičnici nema struje. Sada vidite koliko je važno znati ispravno koristiti alat, koji na prvi pogled izgleda kao najobičniji šrafciger.

Evo i još jedne novije varijante ovog alata i usporedba sa starijim ispitivačima struje! Na ovoj novijoj ilustraciji kontaktna kapica se ne nalazi na kraju ispitivača (ispitivač plave boje na slici) već se nalazi malo poviše! Princip rada sa ovim alatom za ispitivanje napona je sličan:

Ispitivanje napona ispravan i neispravan način
Ispitivanje napona ispravan i neispravan način

Alat za ispitivanje napona i protoka u žicama

Kao dodatni alat spomenut ćemo i ispitivač napona i protoka struje u žicama pod nazivom duspol. Ovaj alat se koristi drugačije nego klasičan alat, jer ima dva nastavka. Ovi nastavci se prilože na kontakte, ukoliko ima protoka struje to znači da je čitav vod ispravan, jer se ovaj alat ponaša poput trošila. U čemu je razlika između klasičnog ispitivača napona i duspola?

Razlika je što sa običnim ispitivačem napona kojeg zovu i probir štift ne možete detektirati prekid u strujnom krugu. Evo jedan scenario! Bušili ste rupu u zidu i slučajno se prekinuli neku žicu u zidu.

Bušilica je prestala raditi, osigurač je najvjerojatnije “izbacio”. Podigli ste ga gore i nazad ste uštekali bušilicu. Međutim, bušilica ne radi. Sada ste isprobali napon u utičnici sa klasičnim ispitivačem, čini se da je sve u redu jer imate fazu i faza svijetli u ispitivaču struje. I sada ste ostali zbunjeni. Kako bušilica ne radi a struje navodno ima?

Razlog je u tome što ste prekinuli žicu u zidu, i to nulu a ne fazu. Ukoliko nemate nulu strujni krug ne može biti zatvoren i uređaj koji je spojen na tu utičnicu neće raditi. Evo kako se radi sa duspolom:

provjera napona i protoka struje u žicama
Provjera napona i protoka u žicama

Dobra praksa je pri radu sa ovim alatom nositi gumirane rukavice. Zapravo, rukavice su uvijek poželjne.

Nikako nemojte uštekati duspol i dirati drugi dio kontakata golom rukom (označeno crvenim krugom).

Ovaj alat se koristi sa obje ruke! Pripazite kamo stavljate kontaktnu iglu!

Kratak spoj – Opasno po život!

Kratak spoj kada se dotaknu nula i faza
Kratak spoj – kada se dotaknu faza i nula bez trošila između

– Vjerojatno ste svi jednom u životu čuli za ovaj nezgodan pojam! Na slici možete vidjeti kako zapravo izgleda kratak spoj, ovdje se radi o ukrštenim žicama crnom/smeđom koja je pod naponom i plavom(nulom).

Kada se ove dvije žice međusobno spoje, a između njih nema nikakvog trošila kao što su luster, ventilator, pegla, tv uređaj i slično, nastaje kratak spoj. U tom slučaju može doći do iskrenja i zapaljenja čitave instalacije ako nemate kvalitetno spojene osigurače.

Recimo, da je u kući prije izgorio jedan osigurač i umjesto da se stavi novi netko je umetnuo komad debele žice u stari osigurač. U slučaju kratkog spoja, žice bi počele iskriti i usijale bi se te bi zapalile pola instalacije.

Danas se sve češće koriste magnetni osigurači koji automatski “izbace” u slučaju kratkog spoja.

Magnetski osigurači spušteni u donji položaj
Magnetski osigurači prebačeni u spušteni položaj

Pri radu sa žicama za koje smatrate da su pod strujom, osobito budite oprezni da ih ne spojite na ovakav način kako je prikazano na slici. Iskrenje može izazvati ozbiljne opekline!


dronovi su zakon

3 thoughts on “Kako raditi sa strujom”

  1. Svaka čast, odlično objašnjenje!
    Razumno i jednostavno, može da shvati i onaj ko nikada u životu nije imao bilo kakvog znanja iz rada sa elektroinstalacijama.Puno hvala!

  2. Izvrsna učilica! I, kako su već čitatelji naveli, jezgrovito, jednostavno a opet obuhvaćeno sve što treba amateri! Hvala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *