Kako odstraniti hrđu

kako_odstraniti_hrđu_uputstva_org

Hrđa je posebno neugodna pojava koja je svima barem jednom u životu donijela mnoštvo problema.Hrđa ili korozija se javlja pod utjecajem okoliša pod kemijskim ili biološkim djelovanjem. U ovom uputstvu vidjet ćete da je hrđu moguće odstraniti bez mukotrpnog struganja, šmirglanja ili pjeskarenja.

Hrđa se uglavnom javlja na nezaštićenim metalnim djelovima a uzrok je najčešće prodiranje vlage vlažnog zraka ili kemikalija.Koroziju ili hrđu možemo spriječiti sa upotrebom raznih lakova.

Postoji mnogo načina na koje možete skinuti hrđu, no većina podrazmjeva struganje, pijeskarenje, četkanje sa žičanim četkama itd. što zna biti vrlo mukotrpan posao.

Čišćenje željeza od hrđe bez upotrebe alata

željezna poluga na koju spajate anodu
Željezna poluga na koju ćete spojiti anodu

Slijedi jedno korisno uputstvo za uklanjanje korozije bez struganja i brušenja! Riječ je o skidanju hrđe postupkom za koji ste sigurno čuli na satovima kemije a zove se elektroliza.

Sve što vam je potrebno za ovaj posao je:

  • obični punjač za akumulator
  • željezna poluga
  • plastična posuda
  • natrijev karbonat (washing soda, soda za pranje)
  • gumene rukavice
  • zaštitne naočale
  • željezni predmet kojeg želite očistiti.


Postupak odstranjivanja korozije elektrolizom

Željezni predmet koji želimo očistiti od hrđe uronimo u vodu u koju smo prethodno stavili natrijev karbonat, te ga spojimo na katodu ( negativni pol, obično je označena sa crnom bojom na štipaljkama punjača akumulatora).

Anodu, (pozitivan pol, označeno crvenom bojom na štipaljki punjača akumulatora) spajamo na željeznu polugu) koju smo uronili u vodu pazeći da ne dodiruje željezni predmet kojeg čistimo.

Obavezno mora postojati razmak između ova dva predmeta kako nebi došlo do kratkog spoja. Štipaljke dobro pričvrstite kako se nebi otpustile.

Kristalna soda
Kristalna soda se pokazala jako dobrom

Pri spajanju kablova na anodu i katodu vodite računa da ih ne spojite zajedno!
Pri rukovanju koristite gumene rukavice koje možete pronaći u svakom dućanu.

Kao anodu (plus pol) koristite običnu željeznu polugu, a nikako pocinčanu ili od inoxa. U posudu se stavlja jedna jušna žlica sode na 3.7 litara vode.

Kada ste sve spojili kako treba primjetit ćete da se nakon nekog vremena u vodi stvaraju sitni mjehurići. Ovi mjehurići su uzrokovani oslobađanjem plina vodika.

Sada kada ste proučili shemu pogledajte i video primjer kako se to radi.

skidanje korozije elektrolizom
Skidanje korozije elektrolizom

Mjere opreza!

Ukoliko ćete ostaviti uronjeni predmet u otopini preko noći pod naponom, obavezno otvorite prozore u prostoriji jer se procesom elektrolize oslobađa plin vodik koji je eksplozivan!


dronovi su zakon


Još valja napomenuti da djeca ili kućni ljubimci ne bi trebali biti u blizini. Washing soda ili Natrijev karbonat pomješan sa vodom može izazvati opekline!

Koristite zaštitne naočale i gumene rukavice da se zaštitite od eventualnih nezgoda.

Još detaljnije uputstvo na engleskom jeziku možete skinuti ovdje! -Zahvaljujemo Krisu B. na potpori!

kako odstraniti hrđu

One thought on “Kako odstraniti hrđu”

  1. Pa kad procitam mjere opreza onda sam moglao lakse da to ostavim u solnoj kiselini i dobicu isti efekat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *