Kako putovati u Budimpeštu preko agencija za putovanje?

Odabertite agenciju preko koje želite putovati

Odabir agencije je prvi korak prema željenoj destinaciji. U nekoliko navrata u razgovoru sa mužem dotakli smo se teme – putovanja, da li putovati samostalno u vlastitom aražmanu ili preko agencija?

Navesti ću primjer koji je u našem slučaju presudio.. Siječanj 2020.godine, produženi vikend, 3 dana, subota 4.1.-ponedjeljka 6.1. (Tri kralja), a ujedno nam je 7.1.godišnjica pa smo planirali negdje otići. Pošto je još trajalo blagdansko vrijeme i advent, razmišljali smo o Budimpešti, kraljici Dunava. Počeli smo tražiti smještaj preko Booking.com-a koji je zapravo jako povoljan i super izgleda, mislim da sam pronašla 2 noći, 3 dana u apartmanu za nas dvoje i to je koštalo nekih 350 kuna. Stvarno super cijena. No, kako nemože sve biti super, tako smo i mi pronašli nešto što nam nikako ne paše. Htjeli smo kreniti subota ujutro da imamo cijeli dan i vratiti se u ponedjeljak popodne u Zagreb. Nažalost ništa od prijevoza nismo uspjeli iskombinirati. Bila je opcija Flixbusa i vlaka. Vlak vozi valda jednom na dan i to oko 16:35h kreće iz Zagreba s tim da ste tamo u kasnim većernjim satima, 22:24h. Iako je cijena bila super, 15 eura/osoba. Flixbus ima opcije od više dnevnih vožnji po različitim cijenama. To je za taj termin bilo nešto kao ako idete ujutro i popodne su najskuplje karte, a ako idete sredinom dana su najjeftinije ali ondao pet dolazite u neko bezveze vrijeme. Sjećam se da su karte za tamo bile oko 150-190 kuna/osoba a za natrag nije toliko čest autobus i cijene su bile puno veće.

Tako da kada smo pretražili agencijske ponude, ispalo nam je sve skupa jeftinije i praktičnije, oni se brinu o svemu a mi uživamo. tako smo ipak odlučili Budimpeštu posjetiti za Valentinovo, odnosno subota 15.02.2020. Išli smo na jednodnevno putovanje zato što se i tako vraćate u kasnim većernjim satima, oko 22-23h pa se nedjelju još stignete odmoriti, pogotovo za nas koji ponedjeljkom radimo prvu smjenu, pa nam više ovako odgovara. Ali svatko ima svoje, koliko vremena imate i kako vam paše. Obratite pozornost od kuda vam agencija kreće sa prijevozom, ako je iz Zagreba a vi ste iz nekog drugog grada, razmišljajte o prijevozu do tamo i natrag i koliko vremena vam treba.

Provjerite povratne informacije na facebooku, na stranicama agencija. Meni je to super praktično jer smo sve riješili preko maila, poslali su namugovore, mi smo ih potpisali, skenirali natrag, poslali su nam planputovanja, nekoliko dana prije su nam javili mjesta na kojima sjedimo u busu i plan putovanja.

Budimpešta 15.02.2020.

Okupili smo se u 04:30h, a u 04:45h smo krenuli. Putem smo stali dva puta. Na granici smo se malo duže zadržali, dok su nas pregledali naši pa onda i njihovi i skenirali naše dokumente, to je trajalo nekih 30 minuta. Imajte na umu, a i budu vas u busu upozorili da se u Mađarskoj svaki wc naplačuje, na benzijskim stanicama 100 forinti, a u gradu 1-1.5 eura. Promjenite si novce na vrijeme, možete tamo plačati svuda u eurima, mi smo nosili samo eure i nismo imali nikakvih problema. Na benzijskama imate aparat koji kad ubacite 1 euro vam izbaci forinte, tako da imate za wc. Mali savijet, ako ćete mjenjati kune u forinte u banci imajte na umu to napraviti barem 4-5 dana prije puta. Ja sam pokušala 2 dana ranije i nije bilo moguće u toliko kratkom vremenu jer oni forinte moraju naručiti. Eura uvijek ima. Prvo smo posjetili smo najvišu točku Budimpešte – brdo Gellert sa spomenikom slobode koji se vidi iz svih dijelova grada i gdje se nalazi Citadela, stara budimska utvrda s koje se pruža panoramski pogled na Budim, Peštu i Dunav.

U Budimpešti ćete doživjeti jedinstvenu ljepotu kulturno povijesnih spomenika, koja će vas ostaviti bez teksta. Po dolasku, odlazimo u zajedničku šetnju sa pratiteljem grupe. Vidjeti ćete Budim na kojem se nalazi Kraljevska palača, crkva sv. Matijaša i Ribarska tvrđava, s vjerojatno najljepšim pogledom na Budimpeštu i njene mostove, kojih ima čak osam, a najstariji, ali i najljepši je Lančani most preko kojeg se spuštamo u Peštu.

Na Peštanskoj strani se nalazi najljepši neogotički dragulji, zgrada Parlamenta s oko 700 prozora, Bazilika sv. Stjepana, Trg heroja, najveći trg u Budimpešti koji sagrađen u čast 1000 godina postojanja mađarske države s Milenijskim spomenikom i kip anđela Gabrijela, avenije Andrassy, najljepša gradska ulica s operom, gradski park tj. Varosliget. Imali smo puno sloodnog vremena za uživanje na glavnom trgu Vorosmarty, u mirisu predivnog kurtoskalacsa (zbog oblika ga zovu i „dimnjak kolač“, tradicionalno mađarsko pecivo, fino mekano i prhko). Prošetali smo se, fino smo ručali u restoranu Cucina.

njoki


Njoke u umaku od sira sa komadima govedine koštati će vas 15,5 eura po osobi. U Mađarskoj smo naišli na istu situaciju kao kada smo putovali u Veneciju, oni naplačuju postavljanje stola, koje će vas koštati 3,5 eura.

Sve u svemu jako ukusno i zasitno. U Budimpešti imate skoro sve trgovine kao kod nas, Zara. H&M, Pull&Bear, McDonalds…

Nama je bilo predivno, posebno na kraju dana vožnja po Dunavu, stvarno nešto predivno, svakako preporučam da iskusite to iskustvo, koišta 13 eura po osobi i traje cca 50 minuta. Uz vožnju brodom grati dobijete čašu šampanjca. vozili smo se od 17h , taman pred zalazak sunca, ovo će mi ostati kao nezaboravna uspomena za čitav život.

budimpesta, dunav

Suveniri, magnetići su oko 4-5-6 eura. Našli smo jednu trgovinicu gdje su jeftiniji pa smo magnet platili 1 euro kao uspomenu da smo bili u Budimpešti. Osobno mi je previše davati 5 eura na magnetić.

Street food u Budimpešti, odnosno lisnato tijesto punjeno višnjama i vanilijom, komad 3 eura. zaista ukusno i zasitno. Kuhano vino košta 1,5. eura.

Agenciji smo put po osobi platili 204 kn (imali smo popust kao postojeći putnici jer smo ranije rezervirali), inaće je cijena bila 240 kn/osoba. Uz to si možete platiti putno osiguranje (po želji, mislim da je oko 24 kn) i osiguranje od otkaza putovanja (ako vi otkažete da vam vrate novac, to je oko 50-ak kuna isto po želji, nije obavezno).

Uživajte u životu, putujte, nebitno koliko godina imate dopustite sebi da odmorite dušu na dan/dva i otiđite negdje i zabavite se!

Sretan put!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *