Čišćenje zuba kod djece, kada i kako?

U ovom uputstvu pročitajte kako od prvog dana brinuti o praviloj zubnoj higijeni dijeteta, na što sve treba obratiti pozornost, kada i kako zubići rastu, kako i koliko često ih prati, kada prvi puta otići stomatologu, važnost pravilne prehrane, skrivene šećere i kako provoditi kontrolu kod kuće.

Važno je da trudnice pridaju dovoljno pažnje oralnoj higijeni još u trudnoći, jer kao i na tijelu tako se i u usnoj šupljini vide promjene kao što je upala desni, koja radi hormonalnih promjena može dodatno napredovati u dubinu tkiva oko zuba.

Jutarnje mučnine s povraćanjem dodatno tope zubnu caklinu radi želučane kiseline. Učestala želja koja se javlja za slatkom i kiselom hranom također povećava rizik zaprobleme sa zubima. A također i prečesta konzumacija hrane popodne i predvečer snižava pH u ustima.

Dolazak sa bebom iz bolnice

Znamo da su svi jedva dočekali da dođu u posjet da vide dijete, ali pripazite i dajte obitelji do znanja da ne ljube dijete u usta. Zadah i nečistoća zbog loše oralne higijene ne mogu se vidjeti i dijete se samo ne može obraniti. Preko sline također možemo zaraziti dijete bakterijama, što kasnije dovodi do nastanka karijesa.

Prije prvog zubića važno je znati..

Prije nago li naraste zub, javlja se oteklina, sluznica je natečena, bolna i napeta. Može se vidjeti i maleni plavi hematom. Dijete puno slini, ne želi jesti jer ga to boli, osjetljivo je i plače. Roditelji mogu ublažiti djetetu bol ako mu damo nešto što može gristi. Griženje povećava prokrvljenost desni, smiruje osjećaj napetosti i bol prilikom nicanja zubića. Kada primjetite da djetetu raste zub, nemojte mu davati pretoplu hranu ili sokiće jakog okusa. Što je više različitih podražaja (gutanje, sisanje, griženje) biti će bolji razvoj čeljusti i zuba.

Rast zubića

Zubići koji se prvi javljaju nazivaju se mliječni zubi, a nakon toga rastu trajni. Prvi mliječni zubi javljaju se između 4. i 11. mjeseca života. Prvi rastu donji sjekutići, potom gornji sjekutići, zatim ponovno drugi donji sjekutići, prvi gornji i donji kutnjaci, potom očnjaci i na kraju drugi kutnjaci, između 24. i 36. mjeseci života.

Mliječni zubi potpuno izniknu do treće godine i ima ih 20. Loše zdravlje mliječnog zuba može ozbiljno štetiti trajnom zubu i u razvitku i nakon nicanja.

Od šeste godine niču prvi trajni zubi, kutnjaci. Upravo su zato šestice najčešće zubi koji se prvi pokvare, jer roditelji ne primjete da je zub narastao jer nije ništa ispalo.

Čišćenje zubića

Vrlo je važno ovisno o dobi djeteta prilagođavati četkice, paste i način i pristup oralonj higijeni. Djecu treba pustiti da se upoznaju sa četkicom, da se igraju, grickaju, nakivavaju se da je četkica u ustima. Za početak ne treba niti stavljati pastu, neka prvo oni “operu” a zatim neka roditelji zaista operu kako treba. Kasnije možete staviti vrlo malu količinu paste. Preporučava se da pomoć roditelja pri čišćenju zubića prestaje između djetetove 8. i 10. godine. Kažu: “Kada djete zna zavezati pertle na tenisicama, onda je zrelo samostalno oprati zube.”

Djetetovom odnosu prema čišćenju zubića najviše pomaže pozitivan primjer roditelja.

Svakako budite djeci primjer i neka vide kako i vi perete zube, da razumiju da i oni to moraju činiti. Zubiće je potrebno početi prati od kada se prvi zubić pojavi u ustima.

Kako se peru zubići?

Zubiće je dovoljno prati dva puta na dan, ujutro i navećer. Važno je oprati sve površine zuba. Objasnite djetetu da zub ima i “leđa” i da i njih moramo oprati. Naučite dijete da zube ne riba jakim pokretima, već da nježno kruži po zubiću i da je najvažniji dio oprati spoj zuba i zubnoga mesa, kako se ono nebi upalilo i postalo bolno i kako nebi krvarilo. Ako zubno meso krvari i tamne je boje, nježno ga kružnim pokretima masirajte, kroz koji dan će se smiriti. Ako potraje kontaktirajte stomatologa.

Prvi posjet stomatologu

Preporuka je dovesti djete na prvi pregled sa navršene tri godine. Možete i ranije, ako imate starije dijete koje ide na redovnu kontrolu pa doći sa mlađim djetetom da gleda i upoznaje se sa mirisima, bojama, kutama, prostorom.. Nemojte djetetu stvarati paniku i plašiti ga. Neka zna da ide kod doktora za zube koji ih mora pogledati i prebrojati. Stomatolozi se prvih nekoliko puta poigraju s djecom, sve im pokažu i provježbaju s njima kako se to radi kod zubara. Ukoliko djete nešto boli ili se na nešto žali, odite na pregled i ranije.

Važnost pravilne prehrane za zdravlje zubića

Sve počinje pažljivo odabranom prehranom trudnica koja će pružiti dovoljno hranjivih tvari za razvoj organizma, a tako i zuba djeteta. Treba paziti na količinu vitamina D, fosfora, kalija i floura u redovnoj prehrani majke jer je to važno za pravilan razvoj djtetovih tvrdih i mekih zubnih tkiva.

Zdravi zubi će se puno lakše obraniti od oštećenja tijekom života. Također, pravilna prehrana pomaže i u pravovremenom nicanju zubića. Za novorođenče je najbolja hrana majčino mlijeko, jer dojenje pomaže i u razvitku čeljusti do 6. mjeseca života i zaista zadovoljava sve djetetove potrebe za hranjenjem.

Refleks sisanja urođen je, jer dijete siše prst do 29. tjedna u majčinom trbuhu. Žvakanje i sisanje čine dijete sretnim i mirnim, a i ujedno su aktivnosti koje ga umaraju, umiruju i uspavljuju. Nakon obroka usta isperite čistom vodom,a zube oprati tek nakon 30 minuta, kad se caklina ponovno ojača slinom.

Skriveni šećeri

Šećer se skriva svugdje, pažljivo čitajte na ambalažama. Kada su djeca žedna nudite im vodu. Najveću opasnost za mliječne, a kasnije i trajne zubiće, predstavlja gotova hrana s puno šećera. Šećer bude u kontaktu s mliječnim zubićima često više od 10 minuta, što je zaista štetno. Pojave se bijele točkice na zubićima (prvi znaci ranoga karijesa) koje kasnije potamne i zubići se počinju lomiti. zaista puno hrane sadržava skrivene šećere koji pogoduju bakterijama zubnoga plaka i odgovorni su za nastanak zubnog karijesa.

U dječijim bočicama se vrlo često nađu zašećerena pića. Ako djete od rođenja naviknete na nezašećerena pića i dajete mu hranu bez dodatnog šećera, kao što je i preporuka liječnika i stomatologa, veća je šansa da će imati zdrave zubiće.

Kontrola kod kuće

Vrlo je važno imati kontrolu nad prajem zubića. Kao što smo već predhodno napisali, pustite ih neka se prvo igraju i neka oni “operu” a nakon toga to napravite vi.

Budući da uvećini slučajeva roditelji mogu samo vizualno provjeriti kako je dijete očistilo zubiće, možete u ljekarni kupiti tabletice za otkrivanje plaka na zubićima. Te tabletice se pocuclaju i onda vam se dijete nasmješi i možete vidjeti koliko je zapravo plaka i bakterija ostalo na zubićima.

Zubne naslage koje su starije od 24 sata obojati će se u tamnoljubičasto,a noviji zubni plak će biti svijetloljubičaste boje. Nakon toga neka dijete vidi koliko mu je vremenski potrebno da skine svu boju pa će steknuti naviku o duljini pranja zubića.

Te tabletice se preporučuju od kada dijeca krenu u predškolu, kada je djete malo veće. Svakako priupitajte za savjet stomatologa ili ljekarnika.

Savjet: neka vas dijete promatra pri svakodnevnom četkanju zuba, probudite u njima radoznalost i zanimanje. Ne ostavljajte dijete samo kada paere zube, promatrajte ga i ispravljajte njegove pogreške.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *