Kako posaditi ruže

ruže iz našeg vrta

Kako posaditi ruže, ili kako se sade ruže pitanje je koje se uglavnom postavlja svakog proljeća. Proljeće je doba godine kada se “budi vegetacija” iz stanja mirovanja i upravo je proljeće idealno vrijeme za presađivanje i sadnju ruža. Najidealnije i najjednostavnije bi bilo nabaviti “kontejnirane” sadnice jer su one već razvile sustav korjenja, možete ih kupiti u rasadnicima i vrtnim centrima po povoljnim cijenama.

U nekim vrtnim centrima pronaći ćete ruže koje su rasle u bio razgradivim ambalažama što je vrlo praktično i ekonomično a samim time i posve neškodljivo za tlo.U nastavku ovog teksta pročitajte detaljni postupak kako posaditi ruže!

Nekoliko koraka koje bi bilo dobro slijediti pri sadnji ruža:

  • Nabavite kontejnirane sadnice ruža
  • Iskopajte rupu za sdanju ruža
  • Odstranite grubo kamenje
  • Redehidrirajte ruže prije sadnje

Kontejnirane sadnice ruža

Nabavite kontejnirane sadnice ruža. Pod ovim pojmom podrazumjevamo ruže koje su već posađene u male vazice i potrebno ih je samo presaditi u vaš vrt. U vrtnim centrima i rasadnicima možete izabrati boju i vrstu ruža koje će najbolje odgovarati vašem vrtnom ambijentu.

Kontejnirane sadnice ruža
Kontejnirane sadnice ruža su najbolji izbor

Iskopajte rupu sa sadnju ruža

Iskopajte rupu za sadnju vaših ruža Postoji puno polemike o tome koliko veliku rupu morate iskopati.

kopanje rupe
Kopanje rupe za sadnju ruža – čim dublje tim bolje

Budući da su ruže dugotrajne biljke, iskopajte čim veću rupu 60cm široku i 60cm duboku. Postoji jedan trik, naime nakon što iskopate rupu na dno možete nabacati trave bez korijenja. Taman dok se korijenje ruža razvije trava će se formirati u kompost i biti će odličan izvor “hrane” za ruže.

Prosijavanje zemlje
Prosijavanje zemlje

Odstranite grubo kamenje

Odstranite grubo kamenje i stvrdnutu zemlju Ukoliko je zemlja koju ste iskopali za sadnju ruža gruba i puna kamenja bilo bi odlično kada biste je prosijali kroz sito. Kada je zemlja mekana i rahla korijen se puno lakše razvije i “putuje kroz tlo”! Ako imate loše tlo, ilovaču, glinicu razrijedite ga sa odstajalim stajskim gnojem ili kompostom.

sadnice ruža u kartonskim ambalažama
Sadnice ruža u kartonskim ambalažama


Prije sadnje redehidrirajte ruže

Redehidrirajte ruže u koliko je potrebno U nekim vrtnim centrima pronaći ćete ruže koje su pakirane u piljevinu i imaju vrlo mali korjen. Takve ruže su u prilično lošem stanju i potrebno im je staviti korijenje da se namoči u kanti vode oko 12 sati prije sadnje kako bi se redehidriralo! Na nekim uputstvima sa ambalaže pročitati ćete da se mogu saditi direktno skupa sa ambalažom što je vrlo neprofesionalno!

U takvim slučajevima odstranite ambalažu, izvadite zemlju i posadite je kao “golu sadnicu” bez spomenutih nepotrebnih dodataka koji samo smetaju. Nakon 12 sati sadnica je spremna za sadnju. Potrebno je zakopati korjen i vratiti zemlju koju smo prethodno prosijali i pomješali sa kompostom. Kada ste vratili svu zemlju kako treba, utisnite je sa rukama kako bi se što ravnomjernije formirala. Zalijte biljku sa puno vode i to bi bilo sve o temi kako posaditi ruže!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *