Kako napraviti fotomontažu

Sigurno se pitate kako napraviti fotomontažu. Proces nije toliko kompliciran ali oduzima dosta vremena ukoliko želite da ispadne skroz savršeno. Ako želite odmah krenuti u akciju, predlažem da najprije proučite našu lekciju koja se nalazi pod nazivom kako smanjiti sliku.

Foto montaža u photoshopu

Ovo je vrlo važna lekcija iz tog razloga što je usko vezana uz gotovo sve aspekte radova što se tiče obrade slike. Kada radite fotomontažu važna stvar je odnos između veličina.

Ako želite na primjer staviti svoju sliku na pozadinu na kojoj se nalaze neki drugi objekti kao što su automobili, kuće, i slično morat ćete približno najprije podesiti veličine slike kako bi slika odgovarala dimenzijama objekata koji se nalaze oko nje.

U protivnom, izrezat ćete svoju sliku i staviti je na drugu sliku, međutim bit ćete recimo veći od kuće ili automobila i obrnuto. Lekciju kako smanjiti sliku obavezno dobro trebate savladati. Ako već razumijete kako se smanjuju slike vrijeme je da krenemo sa poslom.

Slika original
Slika original

Najprije ćemo odabrati sliku i postavke alata koje ćemo koristiti u photoshopu 7.0 Postavke alata su označene sa crvenim kvadratima na ovoj slici. Za ovaj zadatak koristit ćemo alat pod nazivom pen tool.

Najprije odaberemo pen tool i selektiramo osobu na slici. Klikamo mišem sa lijevim gumbom točkicu po točkicu sve oko osobe i kada se vratimo na početnu točkicu selektiranje se zatvara. Kada zadnju točku selektiranja spojite sa prvom početnom točke bi trebale nestati i oko osobe bi trebala ostati puna linija.

Sljedeći potez je kliknuti sa desnim gumbom na mišu, odaberemo opciju Make Selection potvrdimo sa ok, sada oko osobe nastaje isprekidana titrajuća linija sada odaberemo sa gornjeg izbornika gore pri vrhu Edit i odaberemo opciju Copy kojom kopiramo osobu na clippboard.

https://youtu.be/VD-lA0bh0xs

Sada možemo otvoriti sljedeću sliku koja bi nam trebala biti nešto kao nova pozadina. Sada odaberemo opet sa glavnog izbornika Edit i odaberemo Paste. Osoba bi trebala biti na slici zajedno sa novom pozadinom.

Sljedeći korak je Move Tool sa kojim povučemo osobu na lokaciju na kojoj nam odgovara. Kako sve to izgleda možete vidjeti na video uradku kojeg smo spremili specijalno za vas. Jedina mana ovog videa je to što se ne vide slova, ali to i nije toliko bitno, bitno je da otprilike shvatite kako ide ovaj proces.

Uz korištenje navedenih opcija tu je korišten i zoom tool kojeg smo koristili u situacijama kada treba napraviti vrlo precizno selektiranje u videu ćete vidjeti dio oko ruku osobe na slici. Eto to bi bilo sve. Zahvaljujemo Petri V. koja nam je ustupila sliku!

Za sve vas koji nemate photoshop za istu situaciju postoji i program pod nazivom Gimp kojeg možete skinuti na našim web stranicama. Gimp je odličan i besplatan program za kojeg smo napisali detaljno uputstvo kako napraviti fotomontažu. Ovaj program postoji za linux i windows operativne sisteme.

Kako napraviti fotomontažu u besplatnom programu Gimp.

Evo još jedno interesantno uputstvo za photoshop od naših web partnera:

Kako napraviti pomrcinu sunca u photoshopu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *