CD ne svira u auto radiju

opel corsa stariji tip cd radio

Igrom slučaja naletjeli ste na automobil u oglasniku koji je baš po vašoj mjeri. Cijena je bila vrlo prihvatljiva, a od opreme je tu bilo gotovo sve što treba uključujući i auto-radio koji je nešto starijeg datuma. Ubrzo primjećujete da ima otvor za prihvat cd-ova te ste se kod kuće odmah dali u posao snimanja vaših omiljenih hitova, cd je snimljen međutim pjesme ne sviraju. Čini se da nešto nije u redu, cd ne svira u autu, nešto je pošlo po zlu.

Što sa cedeom koji ne svira u auto radiju? Kako popraviti radio?

Prije nego počnete paničariti valjalo bi da shvatite da postoji više formata u kojem snimate vaše omiljene hitove, a neki cd uređaji te formate čitaju ili ne čitaju, pa tako najčešće postoje ovi formati:

  • mp3
  • wav
  • wma

 
…stoga, ukratko rečeno – ako ste snimili pjesme u primjerice mp3 formatu one vrlo vjerojatno neće svirati na auto radiju starijeg datuma, razlog tome je što vaš auto radio ne podržava projeciranje ovog kompresiranog audio formata. Trebate li sada početi paničariti? – Naravno da ne! Još uvjek možete snimiti cd na vašem računalu međutim valjalo bi posao oko snimanja odraditi kako treba i odabrati odgovarajuće opcije unutar programa koji koristite za snimanje odnosno prženje cd-ova.

Najčešći razlozi zbog čega vam ne svira cd u auto radiju

  • Odabir pogrešnog medija
  • Cd niste zatvorili (finalizirali) do kraja
  • Odabir krivih opcija prilikom snimanja cd-a

 

Odabir pogrešnog medija

Ukoliko ste u trgovini (a osobito ako kupujete sami u nekom velikom robnom centru) kupili DVD umjesto CD-a te ste na njega snimili vaše omiljene pjesmice one vam vrlo vjerojatno neće svirati. Razlog tome jest odabir krivog medija tj. Valja razlikovati CD od DVD-a. Ma da su ova dva medija gotovo identična po izgledu razlika je vrlo velika. CD ima manji kapacitet i manju gustoću zapisa, dok
je DVD namjenjen također pohrani podataka, video filmova i slično DVD se ne koristi za snimanje muzike namjenjene slušanju na auto radiju. Auto radio starijeg datuma ne zna za DVD medij.

Cd kojeg ste “zapržili” nije zatvoren do kraja

Recimo da imamo scenario u kojem vaš cd auto radio zaista može izvoditi mnoštvo audio formata poput mp3 wma i slično (jer na njemu to i piše) ali vi još uvijek ne možete pokrenuti cd kojeg ste snimili, vrlo vjerojatno je da taj cd nije finaliziran te je ostavljen “otvoren” za snimanje još jedne sesije.

Naime prilikom snimanja postoji dvije vrste snimanja podataka. Prva vrsta je kada snimate bez mogućnosti ponovnog nadosnimavanja pjesama (recimo primjerice da na cd-u imate 8 pjesama i želite nadodati još 4 pjesme) to se zove no multisession, i druga opcija je sa otvorenom mogućnošću nadosnimavanja multisession.

Ako cd niste zatvorili ili finalizirali, sa no multisession mnogi uređaji starijeg tipa neće moći čitati vaše mp3 ili wma pjesme sa njega.

Odabir krivih opcija unutar programa za prženje cd-ova

Ako snimate cd na windowsima vrlo vjerojatno ćete koristiti nekakav program poput Nero Burning rom-a ili ćete snimati muziku direktno sa Windows Media Playera, unutar spomenutih programa nude vam se opcije poput Audio project ili Data project. Što se zapravo dešava odabirom ovih opcija?

Ukoliko želite imati mp3 pjesme na vašem cd-u jer ste sigurni da na vašem auto radiju piše mp3, ili još wma i slično onda ćete odabrati Burn Data project nakrcati pjesme te na kraju obavezno zatvoriti taj cd opcijom no multisession. Ovo bi bilo neko opće uputstvo namjenjeno svima vama koji imate auto radio novijeg tipa.

Ako imate stariji auto radio sa mogućnošću reproduciranja cd-ova, tada ćete prilikom prženja cd-a u programu za prženje odabrati obavezno Audio project te ćete odabrati oko dvadesetak pjesama (ovisno o dužini trajanja pjesama) s obzirom da radite audio project koji vaše pjesme koje su u mp3 formatu pretvara u WAV izvorni audio format poput originalnih pjesama koje se nalaze na originalnim cd-ovima onih albuma raznih izvođača koje kupite u music shop-u.

Znači, vaše pjesme koje ste odabrali u mp3 formatu (koji je ujedno kompresirani format i troši manje prostora na disku) bit će dekompresiran u izvorni audio file tipa WAV koji na žalost zauzima više prostora na CD-u, no u takvom završnom WAV formatu bit će čitljiv na vašem auto radiju starijeg tipa koji nema mogućnost čitanja ovih novijih mp3, wmv ogg i sličnih formata. Prije završnog klikanja na burn obavezno znači odaberite no multisession. Imajte na umu da u ovom starom formatu WAV nećete moći snimiti baš previše pjesama, prisjetite se da niti na originalnim cedeovima nikada ne stane više od 14-18 pjesama.

Cedeovi koji ne sviraju u autu

Finalno možemo reći da bi valjalo razumjeti tipove audio formata koje želimo koristiti kao i razlikovati tipove medija jer CD nije isto kao što je DVD. To su posve dva različita svijeta. Valja razlikovati i auto radio novijeg i starijeg datuma kao i razumjeti formate koje mogu čitati. Tako recimo noviji auto radio ima na sebi napisane hrpe formata koje podržavaju (mp3, wma, mp4), dok na starijima ne piše ništa osim oznake cd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *