Bušenje željeza i kvaliteta borera

standardno svrdlo za bušenje metala

Koliko težak, naporan i frustrirajući posao zna biti bušenje željeza primjerice rupe u 4mm kvadratnom željeznom profilu koristeći klasično svrdlo tipa HSS 3.0 mm izvađeno iz garniture svrdala zna svatko tko se jednom našao u ovoj situaciji.

Što će vam reći pravi majstori na tako nešto? Savjet! Nikada ne kupujte svrdla u jeftinim garniturama.

To je čisto bacanje novaca! Sjećam se da sam jednom prilikom morao izbušiti mnoštvo rupa na jednom čeličnom kvadratnom profilu čija je debljina stijenke iznosila  4mm.

Klasični boreri u jeftinim garniturama

električna bušilica
Električna bušilica

Bili su to stupovi na koje smo morali pričvrstiti dio knaufa, doslovno smo se ubili od ovog naizgled jednostavnog posla, i to sve zbog prokletog borera. Da, to su oni boreri klasični “bijele boje” oznake HSS (kratica nam dolazi iz Engleskog jezika High Speed Steel) …

Kvalitetni boreri oznake HSS Co8

kvalitetno svrdlo
kvalitetno svrdlo za bušenje čelika

Konačno, dok smo sve borere polomili i bezveze potrošili vrijeme krenuo sam u nabavku 2 borera za metal, sjećam se da je svaki borer koštao oko 26,00 kn. Boreri su kupljeni zasebno, simpatično zapakirani u “ampulice” 🙂

Ovi boreri imaju na sebi oznaku HSS Co8 ,inače ovo je oznaka HSS High Speed Steel i Co8 označava da je ovo svrdlo presvučeno sa 8% materijala pod nazivom kobalt (Co). Kobalt mu daje čvrstoću i otpornost na habanje.

Kako prepoznati loše svrdlo za bušenje

Loša svrdla za bušenje nam obično stižu u garniturama u velikim robnim centrima. Ovakva svrdla ćete vrlo brzo prepoznati, nakon 2 izbušene rupe u metalu svrdlo popčinje proizvoditi užasno cviljenje. Zvuk je odvratan i rupu je gotovo nemoguće izbušiti.

Ukoliko vam se to dogodi odmah krenite u nabavku novih svrdala. Ako bušite deblji materijal dobra ideja bi bila da najprije krenete sa tanjim svrdlom, pa zatim debljim svrdlima.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *