Video uputstvo kako zavariti željezo

zavarivanje željeznih profila

Po prvi puta objavljujemo video uputstvo kako zavariti željezo. Zbog čega smo zapravo napravili ovo uputstvo?

Ovo uputstvo je namjenjeno apsolutnim početnicima koji su kupili jeftine aparate za zavarivanje i imaju problema sa samim zavarivanjem.

U ovom uputstvu smo angažirali asistenta koji se nikada nije bavio varenjem. Čitava ideja je da na osnovu njegovih početničkih grešaka uočite i svoje greške koje radite te da vas uputimo na ispravke tih grešaka.

Mi se na uputstva.org ne bavimo profesionalnim zavarivanjem, već smo ovo uputstvo objavili kao pomoć svima vama koji se nikada niste bavili ovim poslovima.

Zavarivanje željezne cijevi kvadratnog profila

U ovom video uputstvu smo pokušali čim više pojednostaviti čitav postupak zavarivanja.

Jednostavno smo odrezali željeznu cijev kvadratnog profila na dva jednaka djela pod pravim kutem te smo ih zavarili koristeći elektrode koje su nam bile dostupne u tom momentu.

Promjer elektroda za zavarivanje je bio 2.5 mm. Ovo je naš prvi video specijalno prilagođen za uputstva.org, nadamo se da ćete uz pomoć ovog uputstva lakše savladati tehnike zavarivanja.

Na internetu postoji vrlo malo uputstava ovakvog tipa, uglavnom su uputstva pisana za zavarivanje debljih metala. Pravi izazov je variti metale koji su tanjeg promjera, a takvih situacija ćete u životu imati na pretek.

Postoji nekoliko vrsta aparata za zavarivanje koji koriste elektrode, na ovim jeftinijim aparatima je za početnike dosta teško variti. Pogledajte naš prvi video nadamo se da će vam se svidjeti i da ćete uspjeti zavariti vaš prvi zavar.

Ukoliko trebate još detaljnih informacija vezanih za temu zavarivanja, na ovim linkovima ćete pronaći sve što vam treba:

Oprema za zavarivanje

Kako variti željezo

Kako odabrati debljinu elektroda

Testiranje elektrode Adria R Hobi

One thought on “Video uputstvo kako zavariti željezo”

  1. Hmmmm…. Elektroda ne mora nuzno ici kruzno, to je za pocetnike-amatere veoma zahtijevno i iziskuje dosta prakse. Umjesto toga probajte blagim pokretima naprijed-natrag kao da gurate tekuci metal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *