Ubuntu 18.04 testiranje komponenti screencasting

ubuntu mini iso

Ubuntu 18.04 sustav sam prethodno skinuo u mini-iso verziji te sam umjesto hrpe aplikacija i default desktop environment-a stavio icewm window manager koji je ključna stvar za izradu Screencasting-a zbog jednog vrlo zanimljivog razloga

Ukoliko ste ikada pokušali snimiti nekakvu Screencasting emisiju na Linux sustavu vjerojatno ste se vrlo razočarali, jer ruku na srce Linux zapravo nikada nije ni bio namjenjen da bude nekakva radna stanica na kojoj ćete vrtiti nekakve multimedijske sadržaje preplavljenim grafikama i animacijama, već je ovaj sustav prvenstveno namjenjen da bude web server koji radi besprijekorno u pozadini.

Desktop grafičko sučelje se na linux operativnim sustavima počelo razvijati unazad nekoliko godina ali nikada nije dostiglo onaj kvalitet kao kod Windowsa, međutim postoji nekoliko nas entuzijasta koji nastojimo ipak iskoristiti sav onaj skriveni potencijal koji nam nudi Linux.

Promjenite način razmišljanja o Linux sustavu

Vjerujem da još mnogi od vas kod kuće koriste pc računala koja su bazirana na dvojezgrenim procesorima, jednostavno ima nas koji ne kupujemo nova računala svakih par mjeseci, pa sam upravo zbog toga umjesto da koristim Ubuntu 18.04 default sustav, odmah na početku instalirao mini iso verziju linuxa te umjesto gnome3 default desktop grafičkog sučelja ipak izabrao prastari sustav pod nazivom icewm (a mnogi od vas su čuli za Ubuntu xfce i slične verzije koje su lightweight verzije linuxa iz razloga što ne troše puno hardverskih resursa) icewm window manager mi se pokazao izvanrednim pri zadacima snimanja desktopa iz jednog vrlo vrlo važnog razloga a taj razlog je što icewm troši najmanje cpu resursa od svih desktop sučelja. Upravo zbog toga je Screencasting na ovom sustavu moguć. Na kraju krajeva, valjalo bi promjeniti način razmišljanja o linuxima, ljudi moji gledajte na funkcionalnost! Odbacite pretjerano ušminkavanje desktopa i usredotočite se na minimalizam. Umjesto da imate fensi-šmensi ušminkane ikonice i desktop odlučite se osloboditi sve resurse i usmjeriti ih ka daleko važnijim zadaćama poput snimanja desktopa. Gnome3 izgleda jako lijepo ali to je ipak više za nekakva jača računala, za nas će biti ipak dovoljan icewm ali i taj window manager se može lijepo minimalistički urediti po našim specifikacijama koje navedemo.


Ubuntu 18.04 test jedne konfiguracije

https://youtu.be/Uuvm9VtapnM

(za pregled ovog videa poželjno ga je otvoriti direktno na youtube kanalu u fullscreen modu)

Na našem kanalu uputstva.org možete vidjeti tesiranje jedne konfiguracije pc računala na kojem sam instalirao linux ubuntu mini iso distribuciju te sam na nju nadodao sve one komponente koje su mi iznimno važne, tako da sam primjerice umjesto klasičnog desktop sučelja gnome instalirao icewm window manager, te sam umjesto Nautilusa odabrao pcmanfm file manager koji je također lightweight file manager za razliku od Nautilusa. Od hardverskih komponenti ovo računalo je bilo sastavljeno od:

  • CPU: AMD A6 4700 K 3.5 ghz (dvojezgreni procesor “sa grafikom”)
  • RAM: 12 GB
  • MOTHERBOARD: Asrock FM2A88M
  • AUDIO CARD: Focusrite 2i2 usb
  • RECORDER: ffmpeg iz komandne linije
  • WEBCAM: Logitech, Inc. Webcam C270
  • VIDEO EDITOR: Kdenlive
  • KERNEL: 4.15.0-45-generic

Kao što vidite radi se o nekakvoj slabijoj konfiguraciji, jedino što odudara od nekakvog standarda je velika količina ram-a, i raditi Screencasting na takvoj konfiguraciji je poprilično zahtjevan zadatak, zato je bilo potrebno izvršiti mnoga “istraživanja” po tom pitanju.

Da stvar bude još zahtjevnija, ne samo da nam je u ovoj konfiguraciji procesor nešto slabija karika za zadatak snimanja desktop-a, već je postojao i dodatni problem što sam imao stari monitor rezolucije 1280×1024 pixela što jednostavno više nije IN s obzirom da se danas uglavnom koriste 16:9 widescreen monitori, u početku sam mislio da je to nekakav “hendikep” međutim, ubrzo sam u komandnoj liniji uspio podesiti koordinate ekrana da se snimanje izvode u veličini 1280×720 , a ona pauza na ekranu koja se ne snima mi služi za stavljanje nekakvih prozorčića u nekakvu vrstu backstage-a. Hendikep se pretvorio u interesantnu prednost.

Poprilično težak zadatak za procesor

U ovom videu kojeg možete pogledati na našem youtube kanalu napravili smo test izvršavanja Screencastinga, dakle snimali smo desktop (Desktop recording) a na desktopu se ujedno izvodilo prikazivanje kamere i također smo snimali i zvuk koji je dopirao iz vanjske audio kartice Focusrite 2i2 te da stvar bude još teža, aktivirali smo qemu kvm virtualizaciju i aktivirali guest sistem centos 6 te na tome guest sustavu otvorili firefox i surfali po internetu. Dakle, popriličan posao za dvojezgreni procesor. Čitav ovaj posao je odradila skripta napisana za ffmpeg koji je radio iz komandne linije. Kao “projektor” za kameru korišten je mplayer čije su postavke također bile podešene specijalno za tu svrhu.

Centos 7 Screencasting

U nekim prethodnim epizodama ste mogli vidjeti da sam čak koristio i CentOS 7 za svrhu snimanja emisija odnosno Screencasting-a i ovaj sustav je također radio dosta stabilno, a moram priznati da sam bio skeptičan da će tako nešto raditi stabilno na Ubuntu sustavu, jer se sjećam da mi je Ubuntu često znao dojavljivati nekakve greškice po ekranu u nekim verzijama, i sada mi se nekako čini da su svi problemi sa ubuntu sustavom bili uglavnom vezani za gnome desktop environment.

ZAKLJUČAK: Dok nisam probao nisam razumio na koji način screencasting i desktop recording opterećuju konfiguraciju, međutim sada mi je stvar nešto jasnija, uglavnom je za ovaj posao najvažnija karika procesor jer je on na najvećem udaru, stoga ukoliko se odlučite na nekakav ozbiljniji Screencasting kada se izvodi dosta aplikacija a pogotovo firefox i slično dobar odabir bi bio procesor sa 4 pa na više jezgara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *