Otkrivena bakterija koja može proizvesti zlato

ostaci bakterije cupravidus metalidurans

Znanstvenici sa državnog univerziteta Michigan pronašli bakteriju koja može uobičajene elemente koje nalazimo u prirodi pretvoriti u 24 karatno zlato.

Tim znanstvenika je uočio da bakterija koja je tolerantna na metale može opstati i razmnožiti se na masivnim koncentracijama zlatnog klorida koji je inače smrtonosan za ostale mikro organizme.

Riječ je o bakteriji pod nazivom Cupriavidus metallidurans koja može pretvoriti toksične substance u mrvice zlata.

‘Mikrobialnom alkemijom se bavimo pretvarajući nešto što nema nikakvu vrijednost u čisto zlato’ – rekao je Kazem Kashefi asistent profesora mikrobiološke i molekularne genetike.

On i njegov asistent profesor Adam Brown otkrili su da je ova vrsta bakterije 25 puta otpornija na kemikaliju zlatni klorid nego što se do sada tvrdilo u znanstvenim skupinama.

24 karatno zlato

bioreaktor
bioreaktor

Ovaj dvojac je napravio svojevrsnu izložbu svojom instalacijom ‘The Great Work of the Metal Lover’ koja koristi kombinaciju biotehnologije, umjetnosti i alkemije pretvarajući tekuće zlato u 24 karatno zlato.

Ova umjetnička instalacija sadrži prijenosni laboratorij pozlaćen 24 karatnim zlatom, staklenim bioreaktorom koji sadrži bakterije Cupriavidus metallidurans, kombinacijom koja proizvodi zlatne supstance ispred brojnih znatiželjnika.

Profesori Brown i Kashefi ‘nahranili su bakcile’ sa malim količinama toksične kemikalije zlatnog klorida oponašajući procese za koje vjeruju da se inače zbivaju u prirodi.

Za otprilike tjedan dana bakterije su iz svog metabolizma izbacile sitne supstance zlata.

tragovi zlata
tragovi zlata

Umjetnička instalacija ‘The Great Work of the Metal’ koristi ‘živi sistem’ kao napravu za svojevrsna umjetnička istraživanja, rekao je profesor Brown.

Ova umjetnička instalacija sadrži i serije fotografija načinjenih elektronskim mikroskopom.

Sitne čestice zlata

Koristeći drevnu tehniku osvjetljavanja profesor Brown je potvrdio 24 – karatno zlato na tragovima gdje su bakterije formirale zlatne supstance.

‘Ovo je nova alkemija, svaki dio i svaki detalj ovog projekta je prekretnica između moderne mikrobiologije i alkemije’ – rekao je profesor Brown. – Znanost nastoji objasniti ovakve fenomene. Kao umjetnik nastojim kreirati fenomen. Umjetnost ima sposobnost potaknuti znanstvena istraživanja’.

Izvor: http://www.sciencedaily.com/releases/2009/10/091007103034.htm

Pogledajte još tema vezanih za zlato:

Otkup zlata
Kupnja zlata

One thought on “Otkrivena bakterija koja može proizvesti zlato”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *