Kupnja zlata

zlato
Kupnja investicijskog zlata

U svijetu postoji više fondova za zlato, najpoznatiji je Američki koji ima oznaku gld, on kotira u dolarima. U Europi se zlato kupuje na Švicarskoj burzi pod oznakom zgld, to je inače ETF na zlato koje drži Zürich Cantonal Banka.

To je u biti jedina banka koja bilo kome može omogućiti zamjenu svojih dionica fonda za zlatne poluge pod uvijetom da imate toliko dionica da pokrije cijenu poluge, što recimo u Americi nije slučaj jer morate imati barem 30 milijuna dolara da bi oni to izveli na isti način kao u Europi.

Investiranje u zlato u proteklih nekoliko godina učinilo je mnoge ljude sretnima jer je cijena zlata dramatično porasla. Prvi i najvažniji faktor koji utječe na cijenu zlata jest dolar. Kada dolar “pada” raste cijena zlata.

Kupnja zlata je dugoročna investicija

  • Dolar utječe na rast cijene zlata
  • Kupnja zlata je dugoročna investicija
  • Zlato ne devalvira i ne gubi na vrijednosti
  • U svijetu ima sve manje zlata
  • Kada govorimo o kupnji zlata mislimo na investicijsko zlato vrhunske kakvoće

U svijetu ima sve manje zlata u fizičkom obliku

Kada govorimo o kupnji zlata općenito, važna informacija je da zlata ima sve manje i proizvođači zlata su proteklih godina “posuđivali” zlato od centralnih banaka što je još jedna dobra stvar za sve one koji misle dio svog novca u pravo vrijeme investirati u zlato. Stručnjaci smatraju da bi 30% vašeg kapitala trebalo biti u zlatu.

grafikon
Dramatičan rast cijene zlata u zadnjih 10 godina

Dramatičan porast cijene zlata

Dramatični porast cijene zlata započela je 2000 godine kada je unca zlata vrijedila 250 dolara. Na današnji dan 15.07.2010. cijena zlata u New Yorku bila je 1208 dolara.

Do kada će se nastaviti rast cijene zlata ne možemo utvrditi sa sigurnošću, no većina stručnjaka smatra da će se trend nastaviti u idućih šest do dvanaest mjeseci ako ne i dvije do tri godine.

Kupnju zlata u Hrvatskoj možete ostvariti u obliku kupnje ETF-ova za zlato i time se bavi brokerska kuća Momentum brokeri d.o.o..

Ulaganje u zlato je dugoročna investicija koja će mnogima sačuvati vrijednost kapitala kojeg su mukotrpno gradili čitav život. Neka vaša mudra odluka bude upravo kupnja zlata.

2 thoughts on “Kupnja zlata”

  1. Nije mi bas najjasnije koja kolicina zlata je 2010. u New Yorku bila 1208 dolara?I koliko danas kosta zlato?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *