Kupnja nove grafičke kartice

kupnja_nove_gradicke_kartice

Sa pojavom sve kvalitetnijih i zabavnijih video igara mnogi su se odlučili ugraditi novu grafičku karticu misleći da će moći takve igre “vrtiti” na svojim računalima. Nažalost većina starih računala je nemoguće nadograditi zbog promjenjenog standarda na utorima starih matičnih ploča.

Tako primjerice stara matična ploča koja podržava pentium 4 procesore koja ima agp utor za grafičke kartice više nije nadogradiva sa novim grafičkim karticama koje koriste pci express utore.

Upravo zbog tog razloga će se mnogi odlučiti na kupnju novih matičnih ploča skupa sa novim ramovima i novim procesorima, odnosno čitavog novog računala. Svi oni koji si to ne mogu priuštiti ostaje im druga alternativa a to je da igraju neke starije igrice koje su propustili odigrati.

Neka druga skupina kompjuterskih entuzijasta potražit će na web oglasima rabljene agp grafičke kartice koje će vrlo vjerojatno platiti previše čisto zbog razloga što je ta roba precjenjena jer se sve rijeđe i rijeđe može nabaviti.

Sve u svemu, bilo kakva nadogradnja računala može se opravdati jedino u slučaju ako imate staru pc blagajnu na kojoj se pokvarila grafička kartica pa namjeravate kupiti neku slabiju agp grafičku karticu kako bi posao funkcionirao dalje. Znači takvo računalo koristite u komercijalne svrhe i ono vam je prijeko potrebno za obavljanje neke djelatnosti tipa pc blagajna u kafiću ili slastičarnici i slično.

Grafičke kartice
Grafičke kartice

Ako ste se ipak odlučili promjeniti grafičku karticu najprije pogledajte koji utor imate na matičnoj ploči. Postoje dvije vrste utora a to su AGP i PCI-Express.

Utori na matičnoj ploči
Utori na matičnoj ploči

Saznajte koji tip grafičke kartice trebate

Ovo možete vrlo lako pročitati u uputstvima koje ste dobili sa vašom matičnom pločom.Kako saznati koju matičnu ploču imate?

Ukoliko ste slučajno izgubili uputstva, preostaje vam da otvorite poklopac na kućištu vašeg računala i jednostavno pogledate utor ili slot na vašoj matičnoj ploči.

Ako vam se ne da “kopati” i tražit šrafciger, downloadajte si program Belarc, koji će vam skenirati sav hardware na kompjuteru i dati vam informaciju o točnom nazivu modela vaše matične ploče.

Program možete skinuti ovdje! Kada skenirate komponente, model matične ploče pronaći ćete pod nazivom Main Circuit Board. Upišite naziv vaše matične ploče u Google tražilicu, i ubrzo ćete je pronaći sa svim potrebnim informacijama o utorima i raznim dodacima.

Pri odabiru grafičke kartice imamo kartice koje odgovaraju u AGP ili PCI-express utor ili slot. Nešto starije matične ploče podržavaju samo AGP kartice.

Nove grafičke kartice

Uglavnom se više ne proizvode novije kartice za AGP utore. Da nebi bilo zabune PCI-Express ne možete staviti u AGP utor i obrnuto.

Proizvođači matičnih ploča prešli su na noviju tehnologiju PCI-express. Ova nova tehnologija je izašla tek nedavno, još uvjek veliki dio korisnika koristi matične ploče sa AGP utorima.

Usprkos svemu, razmislite dobro zbog čega mjenjati grafičku karticu. Ukoliko se bavite samo pregledavanjem internetskih stranica nije vam potrebna neka posebna grafička kartica.

Ako se bavite igranjem pc igrica, savjetujte se sa prodavačem pc komponenti jeli se isplati kupiti uopće novu grafičku karticu, jer nova grafička kartica neće puno podići brzinu i kvalitetu slike ukoliko vaš pc ima slab procesor i pre malo ram-memorije.

fallout
sa pojavom sve zabavnijih i grafički zahtjevnijih igara mnogi se odlučuju na kupnju novijih i bržih grafičkih kartica

Pogledajte još jedno interesantno uputstvo od strane našeg web partnera kako spojiti grafičku karticu. Ovo uputstvo je za windowse spajanje grafičke kartice.

kupnja nove grafičke kartice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *