Kućni ljubimci uzgoj mačke

Mačak Jurica
Mačak Jura

Mačke spadaju u najrasprostranjenije kućne ljubimce. Kada je riječ o mačkama ovo je vrsta životinja koja može opstati i u najsurovijim djelovima svijeta. Možete ih pronaći na svim kontinentima stigle su najvjerojatnije brodovima budući da su ih prvi kolonizatori držali da bi pazile na miševe i štakore koji su se znali zavući duboko pod palubu i činiti štete na namirnicama i rezervnim konopima.

Ukoliko se odlučite za nabavku mačke, najprije dobro razmislite o tome! Ako živite u gradskoj sredini u blizini prometnica, bolje bi bilo da se odlučite za neku drugu životinju jer će mačka najvjerojatnije nastradati pod autom.

Možete imati kastriranu mačku, ali opet razmislite da li je moralno nekome biću uskratiti pravo na produženje svoje vrste?!

Kastriranjem ih samo sakatite, a ako se kastracija napravi u dobi kada je mačka spolno zrela postoji vrlo velika mogućnost da će ta mačka imati teških psiholoških posljedica koje ćete primjetiti kod njenog ponašanja.

Ako živite na selu ili u manjem gradiću udaljenom od većih prometnica mačka bi bila idealan izbor za kućnog ljubimca! Ako ste nabavili malu mačku, obavezno je od malena priviknite na obavljanje nužde na odgovarajućem mjestu za to.

Postoje razne mačje wc kabine u koje se stavi poseban pijesak koji vrlo efikasno upija urin, sve navedeno možete kupiti u trgovinama za kućne ljubimce.

wc kabine za mačke
Wc kabine za mačke

Pazite na urednost wc kabine i redovito mjenjajte pjesak. Što se tiče prehrane mačke spadaju pod mesojede, uglavnom ih hranite kuhanim mesom ribe možete davati sirove ako su svježe (srdele, gire, i manje ribe) ostacima od juhe, pileći želuci, jetreca itd.

Mačka nema osjeta za slatko, tako da zaslađenu hranu ne bi trebalo davati. U pet shop dućanima ima već pripremljene gotove hrane za mačke pod nazivima Wiskas, Kitekat i slično.

Mnogi ljudi griješe kada mačkama daju mlijeko! Mačke vole mlijeko, ali nemaju probavni trakt koji ga može probaviti kako treba, stoga često zbog mlijeka znaju imati probavnih smetnji u obliku vjetrova i proljeva.

Za mačke postoji specijalno mlijeko bez laktoze koje se također može kupiti u trgovinama za kućne ljubimce.

Pjesak za mačke
Pjesak za mačke

Crijevni paraziti kod mačke

Svakih 6 mjeseci dobro je obaviti dehelmentizaciju mačke(odstranjivanje crijevnih glistica i parazita!). Za tu namjenu postoji pasta pod nazivom Banminth koju uštcamo u usta mačke.

Doziranje vršimo prema uputama na proizvodu. Ukoliko primjetite crijevne glistice u izmetu prilikom čišćenja pijeska ne dižite pretjeranu paniku zbog toga!

Crijevne glistice predstavljaju opasnost za zdravlje čovjeka jedino ako bismo ih hranom unjeli u organizam što je gotovo nemoguće.

Vizualno možemo primjetiti ako mačka ima problema sa glisticama. Ukoliko pre često jede i ima pre napuhnut trbuh vjerojatno ima glistice.

Obično ima i jako loš zadah usta.
Banminth pasta će riješiti problem i odstraniti nametnike.

Banminth
Banminth pasta protiv glistica

Mačke – svrab u ušima i crne nakupine

Ukoliko primjetite da mačka često grebe uši i poklapa ih, vjerojatno pati od nametnika koji se nalaze u ušima. Pregledajte uši! Obično ćete primjetiti mnoštvo crnih nakupina u ušima poput sitnog crnog praha. Ovi nametnici se zovu “ušni šugarci”.

ušni šugarac
Ušni šugarac kod mačke

Za ovu namjenu postoje specijalna otopina pod nazivom Otifree otopina za čišćenje uha kod pasa i mačaka. Ovi nametnici nisu opasni za ljude.

Otifree kapi nakapamo u uho mačke preklopimo ga prema dolje i masiramo. Kada nakapate oba uha mačke, najbolje nju je staviti van kuće da ne trese sadržaj po podu. Potrebno je kapati više dana za redom dok se nametnici potpuno ne povuku.

kućni ljubimci uzgoj mačke

3 thoughts on “Kućni ljubimci uzgoj mačke”

 1. Hmmm…slozila bih se sa rezimom ishrane macke tom kuvanom i presnom(svezom) ribom i ostalim NORMALNIM namirnicama,kad bi moja sijamka to htela da jede!!!

  Zatim,veterinari su nas upozorili da ni njoj,ni domacim mackama koje smo imali pre nje,ne smemo davati iznutrice(ne secam se tacno koji je bio razlog),pri tome,moja sijamka ISKLJUCIVO hoce da jede hranu iz pet shopa,i to od svega tamo,toliko joj je osetljiv i ukus i zeludac da smo svedeni na samo nekoliko najskupljih,navodno i najkvalitetnijih namirnica(Royal Canin i Trainer granule za macke,Oscar pastete za macke,a Whiskas i KiteKat eventualno u formi gulasa u kesicama i to ako je bas,bas gladna!)!

  Tako da ova maca prilicno kosta :-/Zato,ako niste spremni na takve i dodatne troskove,nemojte ni uzimati rasnu mačku,eventualno usvojite neko domace mače :). Sto se tice sterilizacije,veterinari su rekli da je najbolje da se bar jednom omaci,pa tek onda da je sterilisemo,jer je jedino tako podnosljivo za njen psihofizicki razvoj,pa smo tako i uradili.

  Nisam do sad cula za te paste protiv parazita,ali ,mi njoj s vremena na vreme,damo tableticu CESTAL (to nam je veterinar rekao) protiv parazita (crevnih glista).Mislim da se ta tableta protiv parazita CESTAL koristi i za pse,velicina tablete u mg varira u zavisnosti od kilaze psa.Takodje je bitno macke u zatvorenom prostoru(kao sto je nasa) snabdeti svezom travom,najbolje je kad sami uzgajate tu travicu(ima u pet shopu da se kupi u posudi gotova smesa semena i komposta koja se samo zaliva),ili da joj bar donosite iz vana,ali tada opet postoji opasnost da ste joj doneli i neke parazite(to opet kaze veterinar).

  Ta trava im je bitna po vise osnova,a najvise za stomak,jer pomaze izbacivanje dlake iz zeluca (tzv hair balls)iskasljavanjem ili vezivanjem dlake i izbacivanjem kroz probavni trakt.Sreca nasa da u kraju imamo super snabdevene pet shopove,inace ne znam sta bismo 🙂

 2. moj macak Djole je bio veooomaaa aktivan,ali sad nece da se igra,ponekad odbija hranu,i cini mi se da ne pije dovoljno vode,i cesto se cese oko usiju.sta da radim,da li da ga vodim kod veterinara?

 3. Molim vas ne pričajte dezinformacije!
  “Možete imati kastriranu mačku, ali opet razmislite da li je moralno nekome biću uskratiti pravo na produženje svoje vrste?!

  Kastriranjem ih samo sakatite, a ako se kastracija napravi u dobi kada je mačka spolno zrela postoji vrlo velika mogućnost da će ta mačka imati teških psiholoških posljedica koje ćete primjetiti kod njenog ponašanja.”
  To uopće nije istina! Mace normalno funkc, igraju se, istražuju i žive isti život nakon kastracije, kakve posljedice…
  Nije moralno? A moralno je kad taj ista mačor ide i tuče se sa ostalima za mačku, nastrada od tučnjava, od kotača auta, a mačka se koti par puta godišnje. Neka ima po 4 mačića, i svaki (bar jedan od njih) će te iste godine donjeti na svijet po barem jedno leglo. A moralno je da od jedne mace se omaci još XX mačića koji završe na ulici jer kastrirati nije moralno, pobogu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *